Rămâi conectat

Ştirea zilei

Sentință în dosarul ”Continental”: Avocata Doina Scutea a fost achitată iar afaceristul albaiulian Dorel Tamaş a luat 4 ani cu executare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Judecătorii de la Curtea de Apel Târgu-Mureş au pronunţat ieri o primă soluţie în dosarul de corupţie supranumit “Continental” în care sunt judecaţi omul de afaceri  albaiulian Dorel Tamaş, avocata Doina Scutea alături de alte patru persoane între care şi un notar public din Alba Iulia.

Doina Scutea, acuzată de procurorii DNA Alba Iulia de complicitate la înşelăciune, a fost achitată. Practic, procurorii nu au putut dovedi în faţa magistraţilor că Scutea l-ar fi ajutat pe Dorel Tamaş să îi înşele pe cumpărătorii hotelului Continental din Cluj cu suma de 2 milioane de euro, aşa cum anchetatorii au acuzat-o. De altfel, Scutea şi-a petrecut o noapte în arest în acest dosar, fiind reţinută de procurorii DNA în data de 26 mai 2011 şi apoi eliberată prin decizie a instanţei.

Omul de afaceri Dorel Tamaş a fost condamnat în schimb la 4 ani de închisoare cu executare pentru infracţiunile de complicitate la înşelăciune şi pentru spălare de bani. În acelaşi timp, judecătorii de la Târgu-Mureş l-au achitat pentru infracţiunile de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi delapidare.  Şi pe numele lui Tamaş au emis procurorii DNA Alba Iulia mandat de aerstare la 1 aprilie 2011, însă omul de afaceri nu a fost de găsit până acum. Se presupune că încă de atunci el a plecat în Dubai, ţară cu care România nu are acord de extrădare. De altfel, Dorel Tamaş a fost cercetat şi judecat în lipsă.

În acelaşi dosar a mai fost condamnată şi Anca Gheman, notar public în Alba Iulia. Aceasta a primit 2 ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la înşelăciune şi pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. Tot la 2 ani cu suspendare a fost condamnat şi Radu Soare, acuzat de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în timp ce Angela Soare a primit 2 ani cu suspendare pentru înşelăciune. Crinela Pop a fost condamnată la 1 an cu suspendare pentru înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Dosarul “Continental”, instrumentat de procurorii DNA Alba Iulia, a fost trimis în instanţă în iulie 2011. Acesta a fost transferat de pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia pe rolul Curţii de Apel Târgu-Mureş, la solicitarea avocatei Doina Scutea. Pe de o parte, procurorii îl acuză pe Tamaş că în anul 2008, ajutat de avocata Doina Scutea, i-ar fi indus în eroare pe potenţialii cumpătători ai hotelului Continental din Cluj-Napoca, aflat în proprietatea firmei sale S.C. Ardeleana S.A., cărora le-a luat 2 milioane de euro fără să le spună că imobilul face obiectul unor solicitări de retrocedare.

Independent de faptele prezentate mai sus, în cursul anului 2008, Dorel Tamaş, împreună cu inculpaţii Angela-Delia Soare, Radu Soare, Anca Gherman (notar public) şi Crinela Pop-Cătălina, persoane apropiate lui, ar fi pus în practică un mecanism financiar prin care au indus în eroare reprezentanţii BCR Alba, mai spun procurorii. Banca s-a constituit parte civilă şi solicită despăgubiri de peste 27 de milioane de euro. La rândul său, Expert Insolvenţă SPRL Hunedoara, în calitate de administrator judiciar al S.C. Ardeleana S.A. Alba Iulia, a comunicat că se constituie parte civilă cu suma de 2,04 milioane lei reprezentând prejudiciul efectiv produs de către Dorel Tamaş prin însuşirea sumelor de bani din patrimoniul societăţii. În vederea recuperării pagubei create, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unor clădiri şi terenuri aparţinând inculpatului Dorel Tamaş şi S.C. Ardeleana S.A.

Sentinţa pronunţată joi de judecătorii Curţii de Apel Târgu-Mureş nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în 10 zile de la pronunţare. Verdictul final va fi dat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Pe rolul ÎCCJ se află şi dosarul “Corupţie la Finanţe” în care Doina Scutea este judecată pentru fapte de corupţie. În acest dosar, ea a primit 2 ani cu suspendare la Curtea de Apel Alba Iulia.

Ioana PITICARIU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Damaris Vasinc, elevă la Colegiul Național ”Lucian Blaga” Sebeș, calificată pentru a treia oară consecutiv la Olimpiada națională de Istorie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Damaris Vasinc, elevă la Colegiul Național ”Lucian Blaga” Sebeș, calificată pentru a treia oară consecutiv la Olimpiada națională de Istorie Damaris Vasinc, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Lucian Blaga” din Sebeș, s-a calificat al treilea an consecutiv la etapa națională a olimpiadei de istorie. Citește și: FOTO: Andra și Sarah eleve la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea