Rămâi conectat

Politică Administrație

Senatorul PNL Alexandru Pereș a cerut Guvernului clarificări privind înființarea abatoarelor mobile. Vezi răspunsul premierului

Publicat

în

Senatorul PNL Alexandru Pereș a solicitat Guvernului, printr-o interpelare, clarificări în legătură cu acceptarea, după nenumărate tergiversări, a cerinţelor fermierilor privind înfiinţarea unor abatoare mobile, mai exact, când vor fi acestea funcționale:

”Domnule Prim-Ministru,
În data de 19.11.2013, a fost înregistrată, la Senatul României, propunerea legislativă privind înfiinţarea abatoarelor mobile în fiecare judeţ, în subordinea consiliilor judeţene, elaborată de către un grup de parlamentari aparţinând Partidului Naţional Liberal. în lucrările plenului Senatului României din data de 22.04.2014, am susţinut că propunerea legislativă este o reacţie în faţa neputinţei guvernanţilor de a oferi o posibilitate reală de dezvoltare a unor mici afaceri în zona creşterii animalelor, pe segmentul abatorizare, pentru punerea în valoare a iniţiativelor mici în domeniul zootehnic, adresându-se în mod indirect zonelor greu accesibile din ţară.

În respingerea definitivă a iniţiativei legislative, un factor important l-a reprezentat punctul de vedere al Guvernului României şi al ANSVSA, considerându- se nejustificată înfiinţarea unor noi obiective de tip „puncte de sacrificare”, întrucât s- a considerat că la nivelul României capacitatea proiectată a abatoarelor asigură sacrificarea unui număr de cel puţin trei ori mai marc decât cel al animalelor sacrificate la acel moment.

Elit - Gustul Desăvârșit

La aproape trei ani de la iniţiativa legislativă mai sus menţionată, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi ANSVSA au anunţat că vor fi înfiinţate puncte de sacrificare la nivel local şi vor fi achiziţionate abatoare mobile menite să faciliteze comercializarea cărnii de către fermieri.

Având în vedere aspectele relatate, concluzionez că s-au pierdut nejustificat trei ani de zile în care autorităţile puteau veni în sprijinul crescătorilor de animale. Vă întreb însă când vom putea constata cu certitudine că anunţurile MADR şi ANSVSA din intenţie vor deveni realitate?”, este interpelarea senatorului PNL de Alba, transmisă șefului Guvernului în luna iunie 2016.

În răspunsul primit recent (după trei luni) se precizează că ANSVSA a constituit un grup de lucru format din experţi de la nivelul direcţiilor judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, care vor analiza, în cursul lunii septembrie a.c., prevederile Ordinului nr. 35/2011 al preşedintelui A.N.S.V.S.A., privind aprobarea condiţiilor minime de funcţionare a abatoarelor de capacitate mică:

”Stimate domnule senator,
Referitor la interpelarea dvs., intitulată ”acceptarea, după nenumărate tergiversări, a cerinţelor fermierilor privind înfiinţarea unor abatoare mobile”, doresc să amintesc că, în luna iunie a anului trecut, Guvernul a înaintat Senatului un punct de vedere negativ în această materie.

Dat fiind că de la acel moment şi până în prezent s-a scurs mai bine de un an, dar mai ales motivat fiind de intenţia de a vă oferi informaţii cât mai complete şi de actualitate, am relansat această temă spre dezbatere şi soluţionare atât la nivelul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cât şi al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Sunt, aşadar, în măsură să vă aduc la cunoştinţă faptul că A.N.S.V.S.A a constituit un grup de lucru format din experţi de la nivelul direcţiilor judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, care vor analiza, în cursul lunii septembrie a.c., prevederile Ordinului nr. 35/2011 al preşedintelui A.N.S.V.S.A., privind aprobarea condiţiilor minime de funcţionare a abatoarelor de capacitate mică.

Mai doresc să precizez că A.N.S.V.S.A. este autoritatea competentă de control în domeniul care constituie obiectul de reglementare al propunerii legislative la care faceţi referire în interpelarea dvs., iar ordinul mai sus menţionat face parte din cadrul normativ cu valenţe de aplicare în acest domeniu, în vigoare la ora actuală”, se arată în răspunsul semnat de premierul Dacian Cioloș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

Publicat

în

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

PSD vine din nou cu măsuri concrete în beneficiul celor cu venituri reduse! Proiectul PSD privind acordarea voucherelor pentru alimente se implementează în ritm accelerat. Recent s-au semnat contractele pentru tipărirea voucherelor, iar Poșta Română a fost desemnată pentru a le distribui. Peste 3 milioane de persoane, din categorii vulnerabile, vor primi un ajutor de 250 de lei, odată la două luni, timp de un an și jumătate.

Beneficiarii proiectului vouchere pentru alimente sunt:

Elit - Gustul Desăvârșit

– pensionarii cu venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri nete lunare proprii mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile monoparentale cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social oferit de stat;
– persoanelor fără adăpost.

Jumătate din cele 3,1 miliarde de lei, necesare pentru voucherele de alimente, vor veni din fonduri europene.

Încă o dată realitatea îi contrazice pe cei de la USR care susțineau despre acest program că „este doar un powerpoint” care nu va fi acceptat de Comisia Europeană. PSD este alături de cei mulți, care au nevoie în această perioadă de sprijin concret!

Purtător de cuvânt PSD Alba,
Radu Cristian


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Publicat

în

Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Am participat, în aceste zile, alături de o delegație din România, la întâlniri oficiale dar cordiale cu președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, președintele comisiei de administrație publica și amenajarea teritoriului, Larisa Voloh, secretarul general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării, Lidia Dabija și secretarul general adjunct al guvernului, Svetlana Țurcanu.

Cu această ocazie, a fost semnat un acord de cooperare între comisiile parlamentare permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și a Camerei Deputaților din Parlamentul României. Documentul a fost semnat de către președinții comisiilor de administrație publică și amenajarea teritoriului (din care fac parte), mai exact de către parlamentarii Simona Bucura Oprescu  și Larisa Voloh

Între altele, acordul prevede că cele două state vor pleda pentru modernizarea administrației publice, vor coopera în vederea îmbunătățirii cadrului normativ și celui de reglementare vizând organizarea și funcționarea administrației publice, planificarea spațială și dezvoltarea regională. De asemenea, România și Moldova vor sprijini colaborarea și vor contribui la stabilirea relațiilor de fraternitate între colectivitățile noastre locale. Nu în ultimul rând, vom sprijini realizarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană cu referire la administrația publică ce are ca finalitate ajustarea sistemului administrativ din Republica Moldova la Spațiul Administrativ European.

Elit - Gustul Desăvârșit

Îmi reiterez, cu această ocazie, susținerea necondiționată pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru continuarea reformei administrative și, nu în ultimul rând, a efortului nostru comun pentru asigurarea securității regiunii și sprijinirii refugiaților ucraineni.

Oamenii din Republica Moldova sunt frații noștri de peste Prut! Avem același idealuri și credințe, vorbim aceeași limbă, iar inimile noastre bat la fel. Doar uniți, împreună, putem fi mai puternici!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.

În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național. În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții. Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.

Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa. Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.

Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare