Politică Administrație
Senatorul PNL Alexandru Pereș a cerut Guvernului clarificări privind înființarea abatoarelor mobile. Vezi răspunsul premierului
Senatorul PNL Alexandru Pereș a solicitat Guvernului, printr-o interpelare, clarificări în legătură cu acceptarea, după nenumărate tergiversări, a cerinţelor fermierilor privind înfiinţarea unor abatoare mobile, mai exact, când vor fi acestea funcționale:
”Domnule Prim-Ministru,
În data de 19.11.2013, a fost înregistrată, la Senatul României, propunerea legislativă privind înfiinţarea abatoarelor mobile în fiecare judeţ, în subordinea consiliilor judeţene, elaborată de către un grup de parlamentari aparţinând Partidului Naţional Liberal. în lucrările plenului Senatului României din data de 22.04.2014, am susţinut că propunerea legislativă este o reacţie în faţa neputinţei guvernanţilor de a oferi o posibilitate reală de dezvoltare a unor mici afaceri în zona creşterii animalelor, pe segmentul abatorizare, pentru punerea în valoare a iniţiativelor mici în domeniul zootehnic, adresându-se în mod indirect zonelor greu accesibile din ţară.
În respingerea definitivă a iniţiativei legislative, un factor important l-a reprezentat punctul de vedere al Guvernului României şi al ANSVSA, considerându- se nejustificată înfiinţarea unor noi obiective de tip „puncte de sacrificare”, întrucât s- a considerat că la nivelul României capacitatea proiectată a abatoarelor asigură sacrificarea unui număr de cel puţin trei ori mai marc decât cel al animalelor sacrificate la acel moment.
La aproape trei ani de la iniţiativa legislativă mai sus menţionată, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi ANSVSA au anunţat că vor fi înfiinţate puncte de sacrificare la nivel local şi vor fi achiziţionate abatoare mobile menite să faciliteze comercializarea cărnii de către fermieri.
Având în vedere aspectele relatate, concluzionez că s-au pierdut nejustificat trei ani de zile în care autorităţile puteau veni în sprijinul crescătorilor de animale. Vă întreb însă când vom putea constata cu certitudine că anunţurile MADR şi ANSVSA din intenţie vor deveni realitate?”, este interpelarea senatorului PNL de Alba, transmisă șefului Guvernului în luna iunie 2016.
În răspunsul primit recent (după trei luni) se precizează că ANSVSA a constituit un grup de lucru format din experţi de la nivelul direcţiilor judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, care vor analiza, în cursul lunii septembrie a.c., prevederile Ordinului nr. 35/2011 al preşedintelui A.N.S.V.S.A., privind aprobarea condiţiilor minime de funcţionare a abatoarelor de capacitate mică:
”Stimate domnule senator,
Referitor la interpelarea dvs., intitulată ”acceptarea, după nenumărate tergiversări, a cerinţelor fermierilor privind înfiinţarea unor abatoare mobile”, doresc să amintesc că, în luna iunie a anului trecut, Guvernul a înaintat Senatului un punct de vedere negativ în această materie.
Dat fiind că de la acel moment şi până în prezent s-a scurs mai bine de un an, dar mai ales motivat fiind de intenţia de a vă oferi informaţii cât mai complete şi de actualitate, am relansat această temă spre dezbatere şi soluţionare atât la nivelul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cât şi al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Sunt, aşadar, în măsură să vă aduc la cunoştinţă faptul că A.N.S.V.S.A a constituit un grup de lucru format din experţi de la nivelul direcţiilor judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, care vor analiza, în cursul lunii septembrie a.c., prevederile Ordinului nr. 35/2011 al preşedintelui A.N.S.V.S.A., privind aprobarea condiţiilor minime de funcţionare a abatoarelor de capacitate mică.
Mai doresc să precizez că A.N.S.V.S.A. este autoritatea competentă de control în domeniul care constituie obiectul de reglementare al propunerii legislative la care faceţi referire în interpelarea dvs., iar ordinul mai sus menţionat face parte din cadrul normativ cu valenţe de aplicare în acest domeniu, în vigoare la ora actuală”, se arată în răspunsul semnat de premierul Dacian Cioloș.
Politică Administrație
Comunicat de presă | Raul Chiriac, PNL: Exact ca într-o companie privată, este necesară creșterea eficienței administrative a statului
Comunicat de presă | Raul Chiriac, PNL: Exact ca într-o companie privată, este necesară creșterea eficienței administrative a statului
Creșterea capacității administrative a statului reprezintă o condiție necesară pentru dezvoltarea comunităților din România. Acest lucru este similar cu creșterea eficienței unei firme private.
De fapt, instituțiile statului trebuie gestionate tot mai mult după regulile performanței din zona privată, doar că principalul indicator de performanță nu este profitul, ci satisfacția clienților, care – în cazul statului – suntem noi, cetățenii.
Anul 2024 este fără doar și poate un an marcat de mize electorale. Va scoate din jobenul multor partide politice promisiuni care să asigure obținerea unei reprezentativități cât mai crescute. În tot acest spectacol ușor de intuit al promisiunilor de tot felul care să atragă la urne electoratul fidel, am credința că vom face orice este necesar pentru a rămâne în zona performanței, eficienței și eficacității administrative.
Continuăm să ne ghidăm acțiunile după indicatori de performanță, oferind rezultate concrete și măsurabile pentru cetățeni. Vorbim despre valorile care au consacrat PNL drept un partid al capacității de a proiecta viitorul prin intermediul oamenilor pentru care viziunea și rezultatele au fost elementul de diferențiere.
Tentația populismului va fi mare pentru mulți dintre noi. Atrași de lumina reflectoarelor în spectaculosul caz al pandemiei, al nevoii de infrastructură mare, de reformă administrativă a statului român cu sute de unități administrativ-teritoriale pe care realitatea demografică le pune în situația dificilă a depopulării, uităm că discuția de fond este legată de creșterea capacității administrative a statului și de nimic altceva.
Această creștere a capacității administrative este necesară pentru eficiență, ea fiind reflectată în creșterea calității vieții omului în raport cu perioada pe care o trăim. Ecuația dezvoltării nu are nevoie de foarte multe explicații.
Fie că vorbim despre școală, stradă sau spital, fie că vorbim despre conceptul, mai larg, al dezvoltării urbane sau rurale, de fapt vorbim despre o cât mai bună cunoaștere a avantajelor competitive ale fiecărei comunități.
Sigur, avantajele pot fi uneori de tip comparativ, terenuri aproape de autostrăzi sau de căi de transport majore, alteori pot fi de ordin competitiv, forță de muncă, populație tânără, universități de prestigiu, deschidere culturală majoră, capacități de incluziune considerabile. Toate aceste lucruri se conjugă într-o viziune de dezvoltare coerentă doar dacă folosim la capacitate maximă mijloacele de a crește capacitatea administrativă a statului român.
În foarte multe cazuri, viziunea despre care vorbesc, este în fapt, capacitatea de a conecta nevoile, resursele și specificul localității la liniile de finanțare externă. Acest lucru reprezintă mecanismul prin care plus valoarea este generată de capacitatea comunităților de a se dezvolta prin inovare.
Cu un efort de specializare a resurselor umane existente sau de atragere în mecanismul administrativ a specialiștilor care să răspundă acestei nevoi, rezultatele vor fi pe măsură.
Efortul care ne așteaptă după 2024, un an în care sunt sigur că discursul rațional va învinge, este fără precedent în istoria postdecembristă a națiunii. La baza reușitei va sta o reconfigurare majoră a relației administrație – cetățean, capacitatea de a investi în oameni și infrastructură și, mai ales, în răsplătirea performanței acolo unde ea există cu adevărat.
Poate că sună dramatic sau ca un ultimatum, dar principala sarcină a politicienilor care își caută loc pe liste în această perioadă este creșterea capacității administrative a statului. Fără dezvoltarea acestei capacități ratăm viitorul comunităților.
Toate lucrurile despre care vorbim sunt frumoase, nasc dezbatere, dar nu reușesc să producă acel salt calitativ, fundamental în lumina noilor provocări. Cine înțelege asta repede are șansa să vorbească în 2028 despre o comunitate care a făcut pași pe calea dezvoltării, cine nu, va vorbi despre filozofia eșecului și despre cum ne manipulează și ne folosesc domnii cei mari.
Numai bine, tuturor!
-
Opinii - Comentariiacum 9 ore
Nume care se sărbătoresc în 30 noiembrie, de Sfântul Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Lista păcatelor – “Cele 177 de păcate”, conform învăţăturilor creștin-ortodoxe
-
Opinii - Comentariiacum o zi
Marea Unire de la 1918, pagina sublimă a istoriei românești. CRONOLOGIE
-
Opinii - Comentariiacum 8 ore
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2023. Ce SMS-uri, urări, felicitări, mesaje poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2023. SMS-uri, felicitări, urări și mesaje pe care le puteți trimite prietenilor
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Pe 25 noiembrie, creștinii o sărbătoresc pe Sfânta Muceniță Ecaterina. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României
-
Actualitateacum 23 de ore
28 noiembrie 1918: Congresul General al Bucovinei votează în unanimitate unirea cu România
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
25 noiembrie: Înceta din viață marele inventator român Henri Coandă, unul dintre pionierii aviației