Rămâi conectat

Actualitate

Senator: România va plăti patru miliarde dolari despăgubiri dacă nu ne apărăm corect șansele în dosarul Roșia Montană

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mihai Goțiu, senatorul USR, apreciază, într-o interpelare adresată premierului Mihai Tudose, că România poate plăti 4 miliarde dolari despăgubiri dacă nu își apără corect șansele în dosarul Roșia Montană.

„Putem pierde litigiul în care Gabriel Resources solicită despăgubiri de peste 4 miliarde de dolari pentru că n-am fost de acord să aruncăm în aer Roșia Montană doar dacă statul român nu își apără corect șansele, pentru a acoperi astfel uriașa mizerie din cel mai mare caz de corupție din România contemporană, dacă ne raportăm la durata lui în timp, sumele vehiculate și numărul impresionant de politicieni, de la nivel local și până la nivel central, implicați”, arată senatorul Mihai Goțiu, într-o interpelare adresată premierului.

Potrivit unui comunicat al USR transmis, luni, AGERPRES, interpelarea a fost făcută în contextul în care, conform unor surse din cadrul Executivului, firma de avocatură care reprezintă România în disputa cu compania canadiană i-ar fi trimis o scrisoare premierului în care i-ar sugera să se retragă din arbitraj și să avizeze proiectul minier de la Roșia Montană.

În interpelare, vicepreședintele Senatului îi solicită lui Mihai Tudose să confirme sau să infirme existența scrisorii și să prezinte principiile pe care se fundamentează apărarea statului român.

De asemenea, senatorul USR l-a interpelat pe premier în privința măsurilor pe care guvernul pe care îl conduce le-a inițiat și le susține pentru dezvoltarea agriculturii (îndeosebi creșterea animalelor), turismului și industriilor sustenabile în zona Munților Apuseni, legat de promovarea dosarului înscris în Lista tentativă UNESCO, dar și cu privire la proiectul de modificare a Legii Minelor.

Mihai Goțiu susține că România poate pierde litigiul cu Gabriel Resources doar în cazul scandalos în care se dorește acoperirea modului în care s-au cheltuit sute de milioane de dolari în Afacerea Roșia Montană.

„Cea mai mare parte a sumei de peste 700 de milioane de dolari, pe care Gabriel pretinde că a investit-o în proiect, a fost direcționată către anumiți politicieni de la nivel local până la nivel central prin diferite metode (sponsorizări, suportarea unor excursii zise ‘de documentare’ în numeroase țări, contracte cu firme ale politicienilor și rudelor lor); a fost pompată în agenții de publicitate, PR și lobby care, în paralel, deserveau partide și politicieni la cel mai înalt nivel guvernamental și prezidențial; a alimentat bugetele de publicitate ale instituțiilor de presă și a numeroși jurnaliști și lideri de opinie români, chiar dacă Gabriel Resources nu avea niciun produs sau serviciu de vânzare; a recompensat opiniile favorabile ale unor experți, mai mult sau mai puțin discutabili, menite să combată opiniile de specialitate covârșitor majoritare care au scos în evidență caracterul primitiv și/sau ilegal al proiectului minier propus de companie”, punctează Mihai Goțiu, care susține că a documentat și investigat ca jurnalist cazul Roșia Montană timp de peste 15 ani.

Sursa Agerpres.ro

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea