Rămâi conectat

Actualitate

Se înfiinţează Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ea va exercita atât atribuţiile fostei Agenţii Judeţene pentru Prestaţii Sociale, cât şi cele de inspecţie socială 

    Având în vedere prevederile art. 107 din Legea asistenţei sociale nr. 292/2011, pentru activitatea de stabilire şi plată a beneficiilor de asistenţă socială asigurate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, precum şi pentru activitatea de inspecţie socială, se pot organiza instituţii de specialitate, cu sau fără personalitate juridică, în scopul realizării unui sistem unitar de administrare a beneficiilor de asistenţă socială şi de evaluare, monitorizare şi control în domeniul asistenţei sociale, care pot funcţiona ca instituţii publice cu structuri la nivel central şi, după caz, cu servicii deconcentrate la nivel teritorial, iar organizarea, funcţionarea şi finanţarea acestor structuri se face prin acte normative la nivel de lege.
„În acest context, Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale s-a reorganizat, în baza OUG 113/2011, prin preluarea de la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a activităţii de inspecţie socială, noua instituţie rezultată având denumirea, la nivel naţional, de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, iar la nivel teritorial – Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Alba (AJPIS ALBA), instituţie care exercită atât atribuţiile fostei Agenţii Judeţene pentru Prestaţii Sociale, cât şi pe cele de inspecţie socială”, ne-a declarat Mihaela Doţu, directorul executiv al AJPIS Alba. Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială va asigura o mai bună gestionare a sistemului de asistenţă socială, certificat printr-o activitate riguroasă de control şi inspecţie, astfel încât, în contextul constrângerilor bugetare, beneficiile să ajungă la persoanele care au cea mai mare nevoie de ele. În acest sens, potrivit lui Liviu Florea, şef serviciu în cadrul AJPIS Alba, reorganizarea efectivă a agenţiei presupune, pe lângă preluarea atribuţiilor de inspecţie socială şi preluarea de personal. Astfel, în temeiul OUG 113/2011, ANPIS preia, la nivel naţional, 132 de posturi aferente activităţii de inspecţie socială din cadrul aparatului propriu al MMFPS, precum şi 155 de posturi de la Inspecţia Muncii. La nivel judeţean, AJPIS Alba va prelua 6 persoane, două persoane provin din cadrul activităţii de inspecţie a MMFPS, iar 4 persoane vor fi transferate de la ITM Alba.
În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a OUG 113/2011, la propunerea ANPIS, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale supune spre aprobare Guvernului statutul propriu de organizare şi funcţionare al acesteia. De asemenea, în termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei amintite, la propunerea agenţiei, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale va elabora proiectul de lege privind statutul inspectorului social.
Adriana DURIGĂ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori

Unirea Ziarul

Publicat

în

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori Utilizatorii WhatsApp vor putea folosi, în curând, filtre pentru a separa şi localiza mai rapid mesajele. WhatsApp anunţă introducerea filtrelor pentru accesarea mai rapidă a mesajelor, o funcţionalitate care seamănă cu ceea ce există de foare mulţi ani în Gmail. Vor exista trei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea