Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Școlile din România, invadate de droguri! Consumul de substanțe interzise aproape s-a dublat în 10 ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Școlile din România, invadate de droguri! Consumul de substanțe interzise aproape s-a dublat în 10 ani

În România, fenomenul consumului de droguri pare să scape de sub control, semn că numărul tinerilor care își pun în pericol sănătatea și viața prin consumul de substanțe interzise este în creștere constantă.

Această amenințare serioasă a fost pusă în discuție în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Cu toate acestea, voluntarii care se ocupă de dependenții de droguri susțin că, pe lângă discuții și ședințe, este necesară implementarea rapidă a măsurilor concrete.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Datele privind consumul de droguri din țară dezvăluie o imagine sumbră. În ultimii 10 ani, consumul a crescut cu aproape 70%. Mai îngrijorător este faptul că majoritatea consumatorilor sunt tineri.

Din cei cu vârsta între 15 și 30 de ani, 6% au recunoscut că au consumat canabis în ultimul an. Acest lucru este îngrijorător, dar chiar mai grav este faptul că numărul de decese cauzate de supradoze a crescut semnificativ. Astfel, 9% din decesele tinerilor sub 25 de ani sunt atribuite drogurilor.

Poveștile celor care luptă să scape din mrejele letale ale drogurilor sunt cutremurătoare. Alexandru, un fost consumator, a reușit să își încheie această perioadă sumbră a vieții doar după ce s-a internat într-un centru de tratament pentru dependenți, gestionat de un ONG. El povestește că presiunea grupului de prieteni a fost principalul factor care l-a împins să consume. Credea că astfel se va integra mai bine, iar accesul la droguri părea ușor.

Potrivit lui Alexandru, „Incredibil de ușor. La mine, într-un liceu important din Cluj-Napoca, în fiecare clasă exista un dealer de droguri. Asta părea a fi distracția – ieșiri în oraș, cluburi, alcool și tot așa. În cele din urmă, drogurile te prind și nu mai ai scăpare.”

În fața acestui context alarmant, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a decis să înființeze un grup de lucru format din reprezentanți din ministere, SRI și procurori, care să dezvolte un plan de acțiune pentru combaterea traficului și consumului de droguri. Cu toate acestea, acesta pare a fi doar un prim pas pe hârtie către un efort pe termen lung și aparent fără sfârșit.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, subliniază importanța combaterii consumului de droguri, asemănând această problemă cu terorismul și identificând-o ca un atac asupra securității interne. Faptul că problema drogurilor este pe agenda Consiliului Suprem de Apărare a Țării sugerează că este o problemă de securitate națională.

Cătălin Baciu, care se ocupă de aproape 20 de ani de tratamentul dependenților de droguri, afirmă că este necesară implementarea unor măsuri concrete pentru a controla acest fenomen. El subliniază importanța campaniilor de prevenire și a comunităților terapeutice pentru adolescenți și adulți. Este clar că trebuie să începem undeva, iar cuvintele trebuie să fie susținute de acțiuni concrete.

Conform Agenției Naționale Antidrog, 10,7% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani au consumat cel puțin un tip de drog de-a lungul vieții.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România, printre țările cu cea mai mică speranță de viață din UE. Cine se află sub noi în clasament

Bogdan Ilea

Publicat

în

România, printre țările cu cea mai mică speranță de viață din UE. Cine se află sub noi în clasament România este a 3-a țară cu cea mai mică speranță de viață din UE, doar două țări fiind mai slabe la acest capitol decât noi. La partea opusă a clasamentului se află țări precum Spania sau […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea