Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Schimbări în legea pensiilor: Se REDUCE vârsta de pensionare pentru angajații din două domenii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Noutăți pensii 2022 • Modificări în legea pensiilor: Se REDUCE vârsta de pensionare pentru angajații din două domenii

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, un proiect de lege prin care se reduce vârsta standard de pensionare pentru persoanele angajate în domeniul de producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui în perioada de înainte 1 aprilie 2001.

Citește și: Se schimbă legea pensiilor. Tot sistemul de pensii publice va fi îmbunătățit

Proiectul de lege completează Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice în sensul recunoaşterii perioadelor anterioare datei de 1 aprilie 2001 ca locuri de muncă încadrate în grupa I şi a II-a de muncă pentru activităţile de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice şi extracţiei cărbunelui. Ca urmare, persoanele angajate la aceste locuri de muncă pot beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare.

„Este asimilată stagiului de cotizare în condiţii speciale de muncă perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi în unităţile de producţie a energiei electrice şi în termocentralele pe bază de cărbune, în locurile de muncă încadrate conform legislaţiei anterioare în grupa I şi/sau grupa a II-a de muncă”, prevede proiectul.

Citește și: Bilete de tratament balnear 2022 pentru pensionari și asigurații din sistemul public

De aceste prevederi beneficiază, la cerere, şi persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada anterioară datei intrării în vigoare a prezentei legi.

Drepturile de pensie recalculate se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost depusă solicitarea

În situaţia în care, după aplicarea acestor prevederi, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel cuvenit anterior intrării în vigoare a prezentei legi sau aflat în plată se păstrează cel mai avantajos.

„Prezenta iniţiativă legislativă vine în sprijinul unei categorii de persoane care a lucrat în activităţi de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui”, au precizat iniţiatorii proiectului.

Citește și: Bilete de tratament balnear pentru pensionari și salariați 2022: Cine beneficiază și cum se obțin biletele de tratament

Ei apreciază că prin acest proiect se înlătură „gravele diferenţe de tratament juridic dintre categoriile de asiguraţi în sistemul public în ceea ce priveşte recunoaşterea şi garantarea unor drepturi de asigurări sociale”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea