Rămâi conectat

Politică Administrație

Scenariu de lucru în 2018: Deficit bugetar de 4,78% din PIB

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cheltuielile salariale adaugă o povară de peste 10 miliarde de lei în plus anul viitor. Acestea vor depăşi 8,8%  ca pondere din PIB, ajungând la 79,7 miliarde de lei, potrivit unor surse apropiate din coaliţia de guvernare. De asemenea, reducerea impozitului pe venit la 10% lasă o gaură de încasări în valoare de peste 11 miliarde de lei. Cheltuielile de capital, respectiv cele care însumează investiţiile,  cresc cu doar 4 miliarde de lei.

Statul speră în schimb să compenseze la încasările din contribuţiile sociale, care vor creşte cu 19 mliarde de lei anul viitor. Toate calculelel se raporteayă la un PIB de 901,700 miliarde de lei. Creşterea nominală a PIB luată în calcul este de 7,7%. De asemenea, veniturile vor repreyenta 30,7% din PIB, în timp ce cheltuielile ajung la 35,4% din PIB. Rezultă că deficitul bugetar luat în calcul de guvern pentru anul viitor este de 4,78% din PIB.

Ministrul Finanţelor Ionuţ MIşa a confirmat informaţia Capital potrivit căreia s-a luat în calcul inclusiv reducerea cotei unice la 12%,la cererea sindicatelor şi a primarilor. Potrivit acestuia, dupa mai multe calcule şi analize, varianta aleasă rămâne cea pentru reducerea impozitului pe venit la 10%.

Bugetul pe anul viitor pare compromis deja de cheltuieli de pesonal mai mari şi reduceri de taxe promise în programul de guvernare. Scăderea impozitului pe venit la 10% este una dintre măsurile care ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018, la pachet cu trecerea contribuţiilor sociale de la angajat la angajator şi reducerea acestora la 35%.

Potrivit calculelor care se află pe masa Guvernului, impactul bugetar al reducerii cotei unice la 10% este unul alarmant: peste 11 miliarde de lei minus la încasări. „Măsura reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10%, cuprinsă în programul de guvernare, va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2018“, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, la începutul lunii trecute, înainte ca prima rectificare bugetară din acest an să fie aprobată. Dar simulările avute în lucru şi discutate în coaliţia de guvernare iau în calcul încă un scenariu. Respectiv scăderea impozitului pe venit la 12%, de anul viitor. În acest caz, golul bugetar ar fi de peste 7 miliarde de lei.

Sursa: capital.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Alegeri locale la Poșaga, turul doi: Prezență de peste 40% la urne, la ora 12.00

Ziarul Unirea

Publicat

în

Alegeri locale la Poșaga, turul doi: Prezență de peste 40% la urne, la ora 12.00 Alegerile se repetă în ziua de Rusalii, duminică 23 iunie în comuna Poșaga după ce la alegerile locale din 9 iunie, cei doi candidaţi, Aurelia Popa, propusă de PSD, şi Ionel Bulgăr, propus de PNL, primar în funcţie, au avut […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea