Ştirea zilei
SCANDAL la Lunca Mureșului: Patru bărbați „alcoolizați”, REȚINUȚI, după o ceartă și o bătaie în mijlocul drumului
SCANDAL la Lunca Mureșului: Patru bărbați „alcoolizați”, REȚINUȚI, după o ceartă și o bătaie în mijlocul drumului
La data de 15 februarie 2022, polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Ocna Mureș au reținut 4 bărbați, de 20, 28, 32 și 47 de ani, toți din comuna Lunca Mureșului, județul Alba, care sunt cercetați pentru lovire sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice.
În sarcina acestora s-a reținut faptul că, în seara zilei de 12 februarie 2022, în timp ce se aflau pe o stradă din localitatea Lunca Mureșului, pe fondul consumului de alcool și al unor discuții contradictorii, ar fi provocat un scandal și și-ar fi aplicat, reciproc, lovituri.
Incidentul a fost semnalat poliției, prin 112, iar scandalul a fost aplanat în urma intervenției patrulei de siguranță publică.
În cursul zilei de azi, 16 februarie, cele 4 persoane reținute vor fi prezentate Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud, pentru dispunerea măsurilor legale.
Ştirea zilei
FOTO| Saga unui castel de aproape 600 de ani din Alba, lăsat în paragină: Retrocedat urmașilor unui grof maghiar, monumentul este abandonat
FOTO| Saga unui castel de aproape 600 de ani din Alba, lăsat în paragină: Retrocedat urmașilor unui grof maghiar, monumentul este abandonat
Castelul Teleki din Uioara de Sus, Ocna Mureș, a ajuns aproape o ruină. Monumentul istoric fost retrocedat urmaşilor fostului proprietar, dar noii proprietari nu s-au prezentat pentru a fi puși în posesie.
„Saga” judiciară a castelului Teleki din Ocna Mureş nu s-a încheiat nici după 20 de ani de la depunerea cererii de revendicare. Curtea de Apel Alba Iulia a dispus în 2019 restituirea în natură a castelului şi a capelei, fără pământul de sub acestea, aflat în proprietatea statului, respectiv a Primăriei Ocna Mureș.
Administrația locală a mai încercat să anuleze decizia pe căi extraordinare de atac, dar a pierdut definitiv. Castelul este monument istoric.
Noii proprietari sunt doi cetăţeni din Ungaria şi Canada, urmaşi ai lui Samuel Teleki, nepotul grofului Adam Teleki, cel care a deţinut castelul în proprietate la începutul seculului XIX. În urmă cu trei ani, foștii proprietari au transmis că sunt de acord să vândă castelul Primăriei Ocna Mureș, dar nu s-au mai prezentat pentru a se încheia tranzacția.
Primarul Silviu Vințeler susține că este interesat în continuare de achiziția monumentului istoric, dar proprietarii nu s-au prezentat încă pentru punerea în posesie, ca umare a rămânerii definitive a hotărârii judecătorești. „Suntem în blocaj. Am încercat să iau legătura cu proprietarul din Ungaria prin intermediul unui pastor local. Le-am transmis că atunci când se vor hotărî să vândă nu vor mai avea ce, pentru că se va prăbuși”, a spus Silviu Vințeler.
Pentru oraș, castelul ar însemna foarte mult din punct de vedere turistic. Aici se va inaugura în perioada următoare o bază de tratament balnear, care va deveni atracția principală a orașului. În starea în care se află, costurile cu restaurarea ar fi foarte mari. Singura soluția ar reprezenta-o, cel mai probabil, fondurile europene.
Castelul de la Uioara de Sus, localitate componentă a oraşului Ocna Mureş, a fost amintit pentru prima dată în documente din anul 1290 sub numele de Novum Castrum („Castelul Nou”). Mihai Viteazul a donat castelul de la Uioara de Sus sfetnicului său, banul Mihalcea. Castelul medieval a fost dărâmat parţial, în locul său ridicându-se între anii 1850-1860 un impunător castel neogotic pentru familia nobiliară Banffy, edificiu care a intrat ulterior în proprietatea conţilor Teleki.
Construcţia este alăturată unor locuinţe anexe destinate personalului auxiliar de administrare şi întreţinere a domeniului. În perimetrul curţii există o pivniţă de vinuri şi o capelă, care, iniţial a fost dotată cu o orgă.
Din iniţiativa familiei Teleki în jurul castelului a fost amenajat un parc cu alei si arbori, printre care specii aclimatizate, unele fiind rarităţi dendrologice. Pe frontispiciul castelului există încă o placă cu o inscripţie în limba maghiară: „Această clădire a fost executată din ruinele cetăţii contelui Mikes Istvan din Zabola (Zăbala, jud. Covasna) în anul 1713. (Castelul) s-a ruinat din nou în 1848, fiind refăcut de contele Miko Imre în anul 1855”.
Sursa: adevarul.ro
Foto: Anca Timofan
Ştirea zilei
„Te omor, îți fac facerea, de mine nu scapi”: Primarul unei comune din Alba, AMENINȚAT de un bărbat care ocupa abuziv o sală din școală
„Te omor, îți fac facerea, de mine nu scapi”: Primarul unei comune din Alba, AMENINȚAT de un bărbat care ocupa abuziv o sală din școală
Un bărbat din Alba a fost condamnat de magistrații Judecătoriei Aiud la plata unei amenzi penale în cuantum de 1.200 de lei pentru ultraj.
Inculpatul, din decembrie 2020 a ocupat și locuit ilegal în incinta Școlii cu clasele I- IV din Geogel. În vara anului 2021 inculpatul a fost evacuat din incinta școlii și a fost schimbată yala de la ușa de intrare, însă acesta a spart un geam a pătruns din nou în interiorul școlii și a continuat să locuiască acolo.
La data de 03.12.2021, în jurul orei 11.00, primarul comunei Ponor, persoana vătămată, împreună cu alte persoane din cadrul primăriei au mers cu scopul de a lua soba ( bunuri ce nu aparțineau inculpatului ) și a scoate obiectele inculpatului din incinta clădirii.
După aproximativ 10 minute de când au ajuns, a venit inculpatul care i-a adresat injurii persoanei vătămate, precum și amenințări cu moartea și cu acte de violență, folosind diferite expresii între care „ dacă duci ceva de aici te omor, „ te omor „ îți fac facerea „ de mine nu scapi”, luând diverse obiecte în mână (mătură, o cratiță,tigaie) amenințând că-l lovește cu ele, la un moment dat ieșind pe hol de unde a luat o drujbă pe care o agita adresându-i amenințări primarului că-i taie gâtul, fiind scos afară din incinta școlii de martorii ce o însoțeau pe persoana vătămată și totodată fiind anunțată poliția.
La un moment dat s-a calmat, ulterior, când au ajuns polițiștii la fața locului, inculpatul a fugit de la școală la un grajd din apropiere, și din nou a amenințat-o cu moartea pe persoana vătămată,de mai multe ori, luând la un moment dat o furcă în mână, spunându-i că bagă furca în persoana vătămată, afirmând că-i este indiferent că va merge la pușcărie.
Martorii l-au descris pe inculpat drept o persoană violentă, care nu a ezitat să treacă la agresiuni fizice împotriva mai multor persoane, din motive ce pot fi catalogate cel puţin banale.
Decizia poate fi atacată cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Ştirea zilei
CTS Alba, APEL la donare de sânge: „Cinci pacienți din județ au nevoie URGENT de donatori cu grupa O negativ”
CTS Alba, APEL la donare de sânge: „Cinci pacienți din județ au nevoie URGENT de donatori cu grupa O negativ”
Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat un nou apel la oamenii care doresc să doneze sânge din grupa O negativ, o grupă mai rară.
”Avem nevoie URGENT de donatori cu grupa O Negativ. În ultimele 24 de ore au fost câteva urgențe pe această grupă. Doar la Spitalul Județean de Urgență au fost trei cazuri (și încă mai au nevoie) și alte două cazuri în județ. Rugăm persoanele care au această grupă (mai rară), să vină la noi în centru să doneze sânge”, au transmis reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină Alba.
Programul Centrului de Transfuzie Sanguină Alba este de luni până vineri, între orele 7.30-13.00. Mai multe informații puteți obține la numărul de telefon 0258834050.
Pentru a deveni donator de sange trebuie sa indepliniti următoarele condiţii:
-vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani
-greutate peste 50Kg
-puls regulat, 60 -100 bătăi/minut.
-tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
-să nu fii suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale
-femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
-să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării
-sa nu fii sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune,boli de inima,boli renale,boli psihice,boli hepatice,boli endocrine
Donatorii nu trebuie să aiba sau sa fi avut urmatoarele boli:
-hepatită (de orice tip)
-TBC
-sifilis
-malarie
-epilepsie si alte boli neurologice
-boli psihice
-bruceloză
-ulcer
-diabet zaharat
-boli de inimă
-boli de piele: psoriazis, vitiligo
-miopie forte peste (-) 6 dioptrii
-cancer
-
Opinii - Comentariiacum 21 de ore
Mesaje de Florii 2023. Idei de SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise prietenilor, rudelor şi colegilor care îşi sărbătoresc onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 21 de ore
Mesaje de Florii 2023. FELICITĂRI și URĂRI în Duminica Floriilor pentru apropiați, rude și cunoștințe
-
Actualitateacum 21 de ore
Atenție la falșii angajați ai băncilor: Poliția avertizează asupra unei fraude în mediul online
-
Actualitateacum 12 ore
TOPUL celor mai contaminate fructe și legume: Pesticide, erbicide și a alte substanțe chimice dăunătoare sănătății umane
-
Ştirea zileiacum 10 ore
FOTO| Veteranul de război maior (rtg) Iosif Cosma Roman, din Alba Iulia, împlinește astăzi venerabila vârstă de 100 de ani: A fost vecin cu fotograful Marii Uniri, Samoilă Mârza
-
Opinii - Comentariiacum 22 de ore
Cum se dădea examenul auto în timpul comunismului: Era extrem de greu și consta în mult mai multe probe decât astăzi