Rămâi conectat

Ştirea zilei

Şapte funcţionari ai Casei de Pensii Alba, judecaţi pentru neglijenţă în serviciu, achitați definitiv de către Curtea de Apel Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sentinţa definitivă în dosarul penal în care şapte funcţionari ai Casei de Pensii Alba au fost judecaţi pentru neglijenţă în serviciu a fost pronunţată miercuri, 18 aprilie, de către Curtea de Apel Alba Iulia. Instanţa a admis apelurile celor şapte funcţionari publici şi a decis să pronunţe soluţii de achitare pentru toţi.

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat miercuri, 18 aprilie, sentinţa definitivă în dosarul penal în care şapte funcţionari ai Casei de Pensii Alba au fost judecaţi pentru neglijenţă în serviciu. Instanţa a admis apelurile celor şapte funcţionari publici şi a decis să pronunţe soluţii de achitare pentru toţi.

Pe fond, Judecătoria Alba Iulia a hotărât, în decembrie 2017, să achite doi inculpaţi, să aplice o sancţiune administrativă pentru alţi trei şi să înceteze procesul penal penal ca urmare a intervenirii prescripţiei şi răspunderii penale pentru doi funcţionari.

Curtea de Apel a hotărât însă, definitiv, că se impune aplicarea unui soluţii de achitare pentru toţi cei şapte pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală. Cei şapte funcţionari achitaţi sunt Ionel Mihăilă, Dan Petcu, Viorica Gabor, Eugenia Victoria Pitic, Smaranda Oltean, Viorica Popa şi Daniel Mircea Suciu. Apel în dosar au formulat cinci inculpaţi şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.

Procurorii i-au trimis în judecată pentru că, în perioada 2009 – 2011, şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, din culpă, în sensul că nu ar fi verificat legalitatea şi corectitudinea documentelor aflate la două dosare de pensie, cu consecinţa stabilirii în favoarea unor solicitanţi a unor pensii într-un cuantum mai mare decât li se cuvenea. Prejudiciul calculat de procurori se ridica la momentul trimiterii dosarului în judecată, la aproximativ 119.000 de lei. Casa de Pensii Alba nu s-a constituit parte civilă în dosar.

”Înlătura dispoziţia privind obligarea inculpaţilor la plata cheltuielilor judiciare către stat la urmărire penală şi în cursul judecăţii în faţa instanţei de fond, aceste cheltuieli urmând să rămână în sarcina statului. (…) Respinge ca nefondat apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia. Cheltuielile judiciare avansate de stat în faza de apel rămân în sarcina acestuia”, se afirmă în minuta deciziei de la Curtea de Apel. Cei şapte funcţionari ai Casei de Pensii, suspendaţi din funcţii în octombrie 2016, au depus cereri de reîncadrare pe posturi şi urmează să revină la locul de muncă.

Minuta deciziei de la Curtea de Apel:

  1. În baza art. 396 al.5 C.pr.pen. raportat la art. 16 al.1 lit.b teza I C.pr.pen. achită pe inculpata Gabor Victoria de sub învinuirea săvârşirii infracţiunii de neglijenţă în serviciu, prevăzută şi pedepsită de art. 249 al.1 C.pen. din 1968 cu aplicarea art. 5 C .pen. (cu referire la dosarul de pensionare al numitului Matei Emilian).II. În baza art. 396 al.5 C.pr.pen. raportat la art. 16 al.1 lit.b teza I C.pr.pen. achită pe inculpata Pitic Eugenia Victoria de sub învinuirea săvârşirii infracţiunii de neglijenţă în serviciu, prevăzută şi pedepsită de art. 249 al.1 C.pen. din 1968 cu aplicarea art. 5 C .pen. (cu referire la dosarul de pensionare al numitului Matei Emilian).III. În baza art. 396 al.5 C.pr.pen. raportat la art. 16 al.1 lit.b teza I C.pr.pen. achită pe inculpatul Suciu Daniel Mircea de sub învinuirea săvârşirii infracţiunii de neglijenţă în serviciu, prevăzută şi pedepsită de art. 249 al.1 C.pen. din 1968 cu aplicarea art. 5 C .pen. (cu referire la dosarele de pensionare ale numiţilor Matei Emilian şi Neag Viorel).

    IV. În baza art. 396 al.5 C.pr.pen. raportat la art. 16 al.1 lit.b teza I C.pr.pen. achită pe inculpata Oltean Smaranda de sub învinuirea săvârşirii infracţiunii de neglijenţă în serviciu, prevăzută şi pedepsită de art. 249 al.1 C.pen. din 1968 cu aplicarea art. 5 C .pen. (cu referire la dosarul de pensionare al numitului Neag Viorel).

    V. În baza art. 396 al.5 C.pr.pen. raportat la art. 16 al.1 lit.b teza I C.pr.pen. achită pe inculpata Popa Viorica de sub învinuirea săvârşirii infracţiunii de neglijenţă în serviciu, prevăzută şi pedepsită de art. 249 al.1 C.pen. din 1968 cu aplicarea art. 5 C .pen. (cu referire la dosarul de pensionare al numitului Neag Viorel)

  2. Înlătură dispoziţiile privind obligarea inculpaţilor sus menţionaţi la plata cheltuielilor judiciare către stat la urmărire penală şi în cursul judecării în faţa instanţei de fond, aceste cheltuieli urmând să rămână în sarcina statului, în temeiul art. 275 al.3 C.pr.pen. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale atacate. Respinge ca nefondat apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba – Iulia împotriva aceleiaşi sentinţe penale. În baza art. 275 al.3 C.pr.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat în apel rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 18.04.2018.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea