Rămâi conectat

Actualitate

Sancțiuni de week-end de la jandarmii din Alba, pentru 8 persoane din Blaj și Cugir

Publicat

în

Injuriile şi expresiile jignitoare proferate în public, tulburarea liniştii vecinilor de apartament, pătrunderea ilegală în perimetrul unei instituţii şi apelarea la mila cetăţenilor sunt faptele pentru care opt persoane din municipiul Blaj şi oraşul Cugir au fost sancţionate de jandarmi la sfârşitul săptămânii trecute.

Astfel, sâmbătă, 2 martie a.c., O.A. în vârstă de 28 de ani, din Cetatea de Baltă, a fost surprinsă de un echipaj de jandarmerie pe strada Eroilor din municipiul Blaj în timp ce acosta trecătorii şi le cerea bani şi mâncare. Deoarece, la prima vedere, pare aptă de muncă, a fost sancţionată cu avertisment scris şi îndrumată să presteze o activitate lucrativă legală.

 Tot apt de muncă pare şi domnul Andrei L. de 32 de ani, din Blaj, însă acest lucru nu-l împiedică să cerşească pentru a face rost de bani. Duminică, 3 martie, la ora 13.00, acesta a fost din nou surprins “la muncă” în faţa Catedralei Sfânta Maria din localitate şi a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 100 de lei. La stabilirea cuantumului amenzii s-a luat în considerare repetabilitatea faptei şi atitudinea acestuia faţă de agenţii constatatori.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, violenţa verbală le-a adus duminică, 3 martie, sancţiuni unor cetăţeni domiciliaţi pe strada Livezii din municipiul Blaj. Primul incident s-a petrecut la ora 14.00, iar vinovat de producerea acestuia a fost găsit L.R. în vârstă de 16 ani. Supărat pe o vecină, acesta a înjurat-o şi a ameninţat-o cu acte de violenţă astfel încât aceasta, speriată, a apelat la ajutorul jandarmilor. Tânărul a fost sancţionat cu amendă în valoare de 100 de lei.

Câteva ore mai târziu, alt echipaj de jandarmerie a trebuit să intervină pe aceeaşi stradă deoarece izbucnise un conflict asemănător. Astfel, la ora 19.30, doi vecini  – V.D. de 33 de ani şi M. A. de 34 de ani – pe fondul consumului de alcool şi acutizării unor neînţelegeri mai vechi, s-au înjurat şi s-au ameninţat reciproc cu acte de violenţă. Episodul de violenţă verbală s-a desfăşurat într-un loc public intens circulat,  fapt pentru care la acesta au participat involuntar numeroşi trecători indignaţi, printre care şi minori. Intervenţia jandarmilor a prevenit escaladarea violenţei şi apariţia unor fapte de natură penală. Cei doi combatanţi au fost sancţionaţi cu câte o amendă în valoare de 200 de lei şi au primit recomandarea ca pe viitor să apeleze la căi legale pentru rezolvarea divergenţelor, cel mai la îndemână fiind apelul la 112.

Un alt caz a fost consemnat de jandarmii din Cugir unde un minor în vârstă de 16 ani a fost sancţionat sâmbătă, 2 martie, cu avertisment scris deoarece a fost surprins în incinta unui liceu din localitate. Tânărul intrase ilegal în instituţia de învăţământ cu scopul de a juca fotbal pe terenul sintetic. Din spusele martorilor se pare că nu este prima dată când adolescenţii nesocotesc regulile de acces în instituţiile de învăţământ şi  pătrund seara în acestea pentru diferite jocuri sportive. Aceste fapte se vor afla în atenţia jandarmilor din Cugir care vor acţiona pentru prevenirea şi combaterea lor.

Tot la Cugir, un cetăţean domiciliat într-un bloc de locuinţe de pe strada Alexandru Sahia a solicitat, duminică, 3 martie prin apel la 112, prezenţa forţelor de ordine deoarece zgomotele care răzbăteau dincolo de pereţii unui apartament nu mai puteau fi acceptate. La faţa locului a intervenit un echipaj de jandarmerie care a constatat că, aflat în avansată stare de ebrietate,  Sergiu G., de 29 de ani, reglase volumul aparatului la care asculta muzica la o valoare mult prea mare şi i-a deranjat astfel pe ceilalţi locatari. Pentru fapta sa a fost sancţionat cu amendă în valoare de 200 de lei.

Consumul excesiv de alcool i-a adus o sancţiune contravenţională şi lui Florin B., în vârstă de 27 de ani, domiciliat în Cugir. Aflat în avansată stare de ebrietate într-un local public, acesta nu a mai fost servit cu alcool, fapt pentru care bărbatul a plecat înjurând în gura mare. Peste aproximativ 30 de minute a fost depistat de un echipaj de jandarmerie într-o staţie de autobuz aflată la câteva străzi distanţă de barul din care a fost dat afară, înjurând în continuare şi deranjându-i pe cei care aşteptau mijloacele de transport în comun. Bărbatul a fost calmat de jandarmi şi sancţionat cu amendă în valoare de 200 de lei.

Foto: arhiva


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Ministrul Educației: Cei care vor intra în clasa a V-a şi a IX-a vor intra pe un altfel de sistem – un cu totul altfel de Bacalaureat

Publicat

în

Ministrul Educației: Cei care vor intra în clasa a V-a şi a IX-a vor intra pe un altfel de sistem – un cu totul altfel de Bacalaureat

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că cei care vor intra în clasele a IX-a şi a V-a în anul şcolar următor vor intra pe un altfel de sistem, care este rezultatul consultărilor în programul „România Educată”, iar rezultatele se vor vedea abia în 2027, după primul ciclu de patru ani.

Sorin Cîmpeanu a vorbit, sâmbătă, într-o emisiune la Digi24, despre schimbările din sistemul de educaţie, el făcând referire la programul „România Educată”, relatează News.ro.

„Cei care vor intra în clasa a IX-a vor intra pe un altfel de sistem, care este rezultatul consultărilor în Programul România Educată. De asemenea, cei care vor intra în clasa a V-a , vor intra pe un altfel de sistem. Dacă intră în anul 2023 pe un altfel de sistem, înseamnă că primele lucruri cu adevărat finalizate vor fi în anul 2027, după un ciclu de 4 ani. Respectiv un cu totul altfel de bacalaureat, o generalizare a standardizării evaluării, o generalizare a proceselor de digitalizare în educaţie, o formare a cadrelor didactice din perspectiva pedagogiei digitale, un procent mult ameliorat din perspectiva evaluării şcolare. Acestea trebuie privite în raport şi cu termenul de 2026, înainte de 2027 când se finalizează toate proiectele educaţionale din PNRR aflate sub tutela României Educată”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Întrebat care este scopul, Cîmpeanu a explicat că este vorba de calitate şi performanţă în educaţie.

„Proiectul are două obiective majore. Unul este calitatea şi performanţa în educaţie, cel de-al doilea este echitatea în educaţie. Accesul tuturor la educaţia de calitate. Aceste două lucruri, cu siguranţă, vor putea să amelioreze semnificativ nivelul de analfabetism funcţional (…) Am insistat să nu pierdem acest an, să nu aşteptăm anul 2024 termenul până la care Ministerul Educaţiei s-a angajat ca din PNRR, componenta de digitalizare, care are 1,13 miliarde euro finanţare, să aibă propria platformă de testare standardizată. Acum, în România, există o platformă de testare standardizată. De ce să nu o folosim acum la nivel pilot aşa încât să începem generalizarea acestei evaluări standardizate atunci când vom avea propria platformă la Ministerul Educaţiei. Altfel, în 2024 ar trebui atunci să trecem la testarea evaluării standardizate”, a declarat Cîmpeanu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Școlile din România schimbă tablele clasice. Se renunță la cretă și burete

Publicat

în

Școlile din România schimbă tablele clasice. Se renunță la cretă și burete

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că se doreşte schimbarea tablelor şcolare clasice, cu cretă, cu table interactive, în toate cele peste 80.000 de săli de clasă din România. Cu ajutorul acestor table, elevii vor putea, în timp real, să preia informaţiile pe laptop, tabletă sau telefonul mobil.

Sorin Cîmpeanu a declarat, sâmbătă, la Digi24 că rolul profesorului s-a schimbat şi că acesta trebuie să aibă rolul de indrumător al elevului, informează News.ro.

”Ne propunem înlocuirea tablei clasice cu cretă şi butere de către table interactive, în toate cele peste 80.000 de săli de clasă din România. De ce profesorul va trebui şi va înţelege că rolul s-a schimbat, că trebuie să aibă o componentă mai puternică de facilitator de învăţare, de îndrumare a elevilor între acele surse de informare care sunt atât de multe şi atât de la îndemână, dar nu sunt toate bune. Rolul profesorului este acela de a-i îndruma pe elevi”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ministrul Educaţiei a explicat care sunt beneficiile unei table interactive.

”Având o tablă interactivă, chiar şi profesorii care nu au competenţe digitale atât de dezvoltate vor putea să scrie cu markerul pe tablă exact aşa cum scriau cu creta pe tablă. Elevii vor avea avantajul, dincolo de dispariţia buterelui, pentru că e clar că se pot şterge mai uşor şi într-o manieră protectoare pentru mediu, ele vor putea să fie preluate pe orice dispozitiv al elevilor. Cum spuneam, laptop, tabletă, chiar şi pe telefon, ceea ce se predă. Vor putea avea acces chiar şi în acele situaţii speciale când nu vor putea să vină la şcoală, îşi vor putea descărca în timp real, lecţia. Acesta este avantajul unei simple table interactive”, a declarat Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu a precizat că profesorii vor avea la îndemână şi motoare de căutare pentru a le exemplifica elevilor cu imagini video, mai uşor de reţinut.

”Mai apoi, sunt convins că fiecare profesor, având la îndemână acel motor de căutare, atunci când va avea nevoie, va dori să explice la fizică, la chimie, biologie, o singură căutare îl vor duce către experimente disponibile în format video care vor fi mai atrăgătoare pentru elevi, pe de altă parte mult mai eficiente din perspectiva competenţelor pe care elevul trebuie să şi le însuţească în urma acelor lecţii. Asta însemană o transformare a abordării profesorilor”, a declarat Cîmpeanu.

Ministrul a subliniat şi nevoia de o salarizare motivantă a profesorilor.

”Pentru că e o utopie să îţi doreşti o educaţie de calitate fără profesori, după cum este la fel de utopic să îţi doreşti profesori buni, absolvenţi ai universităţilor, dintre cei mai buni, care să îmbrăţişeze cariera didactică, fără o salarizare motivantă. E nevoie de resurse financiare. Sigur, le cerem mai mult profesorilor, dar trebuie să le si oferim. Va trebui să fie, în opinia mea, 25 la sută din salariul maxim din grila bugetară, alţii spun salariul mediu pe economie (…) Evaluarea cadrelor didactice se schimbă, titularizarea nu cred că este un lucru pe care trebuie să îl schimbăm”, a declarat Sorin Cîmpeanu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

CRIMĂ în județul vecin: Un tânăr a ucis în bătaie un cioban și a fugit

Publicat

în

CRIMĂ în județul vecin: Un tânăr a ucis în bătaie un cioban și a fugit

Un tânăr de 26 de ani a fost prins sâmbătă în județul Sibiu, fiind bănuit că a ucis un cioban în vârstă de 65 de ani.

Un bărbat a sesizat sâmbătă Poliția Sibiu că, în extravilanul localității Buzd, comuna Brateiu, la o stână pe care o administrează, l-a găsit decedat pe un angajat, un bărbat în vârstă de 65 de ani, domiciliat în localitatea Șaroș pe Târnave, informează Mediafax.

Echipajul SMURD Sibiu care a intervenit în urma sesizării a constatat decesul bărbatului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Criminaliștii au stabilit că decesul ar fi survenit ca urmare a comiterii unei fapte cu violență.

Astfel, cercetările au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, iar după primele investigații a fost identificat și prins un bărbat în vârstă de 26 de ani, din localitatea Blăjel, bănuit că ar fi comis fapta, potrivit IPJ Sibiu.

Trupul bărbatului decedat a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală Sibiu în vederea efectuării autopsiei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare