Rămâi conectat

Ştirea zilei

Sănătatea nu poate fi măsurată contabil!

Publicat

în

Guvernul condus de PD-L încearcă din nou să scoată bani, reducând nivelul de trai din România. Noua propunere a Ministerului Sănătăţii, prin care se intenţionează „reformarea” sistemului prin închideri sau comasări de spitale nu face decât să agraveze situaţia în acest domeniu. Ministerul Sănătăţii a dat publicităţii lista unităţilor medicale pe care intenţionează să le desfiinţeze sau să le comaseze.
La nivel naţional 71 de spitale ar trebui transformate în cămine de bătrâni, iar 111 ar putea fi „lipite la întâmplare” de unităţi medicale din aceeaşi regiune. Judeţul nostru este afectat în special în zona montană. Astfel, la noi ar trebui ca Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud şi Spitalul Orăşenesc Abrud să fie comasate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, în timp ce Spitalul Orăşenesc Câmpeni va „înghiţi” Spitalul de Boli Cronice din oraş. În plus, ar trebui ca Spitalul Orăşenesc Ocna Mureş, Spitalul Orăşenesc Zlatna şi Centrul de Sănătate Baia de Arieş să fie transformate în azile de bătrâni, la nici un an după ce au fost „pasate” în ograda şi aşa săracă a administraţiei publice locale, adică în grija consiliilor locale respective!
Declaraţiile potrivit cărora se încearcă o eficientizare a sistemului nu sunt susţinute de realitate, având în vedere că printre victimele acestei reforme sunt şi unităţi medicale unde se investesc sume semnificative pentru modernizare şi dotare. Un astfel de caz este la Abrud, unde se derulează două programe de reabilitare din fonduri europene şi guvernamentale. Comasarea spitalului din Abrud cu Spitalul judeţean ar putea perturba procesul de absorbţie a acestor fonduri, caz în care modernizarea acestei unităţi ar fi mult întârziată.
Dacă populaţia activă va avea posibilitatea de a se trata în străinătate, începând cu anul 2013, chiar în condiţiile în care nu vor fi recuperate toate costurile pentru tratamente, este evident că pentru spitalele româneşti vor rămâne numai cazurile sociale, iar Spitalul Judeţean Alba va fi asaltat de astfel de situaţii. În loc să fie un centru medical modern şi funcţional, această unitate, care are un manager nou şi care ar trebui să se orienteze spre performanţă, va deveni un fel de azil al celorlalte azile din judeţ. Grupul nostru de consilieri judeţeni solicită conducerii Consiliului Judeţean Alba să prezinte viziunea administraţiei publice locale asupra îmbunătăţirii actului de sănătate şi să prezinte strategia necesară pentru a transforma Spitalul Judeţean Alba într-o unitate medicală de elită, unde să se implementeze un program coerent de investiţii în echipamente şi aparatură performantă. Consiliul judeţean trebuie să gândească şi un program de atragere a personalului, astfel încât unitatea medicală etalon a judeţului să dispună de resurse umane competente, calificate şi cu un înalt grad de profesionalism. De altfel, acum, după ce Spitalul Judeţean Alba are un nou manager, ne aşteptăm ca acesta să-şi prezinte public, cât mai curând, obiectivele şi programul managerial care să ducă la îmbunătăţirea activităţii în spital.
PNL Alba cunoaşte faptul că managerii unităţilor spitaliceşti şi conducerea unităţilor administrativ teritoriale din judeţul nostru au pregătit o contrapropunere la varianta Ministerului Sănătăţii, conform căreia Spitalele din Aiud şi Câmpeni vor prelua sub formă de secţii externe unităţile medicale de Pneumoftiziologie şi respectiv Boli cronice. S-a propus şi ca Spitalele din Abrud şi Ocna Mureş să fie menţinute, în timp ce unitatea medicală din Zlatna ar putea fi arondată Spitalului judeţean Alba. Tot în acest fel, la Ocna Mureş şi la Baia de Arieş ar putea fi înfiinţate centre pentru vârstnici. Conducerea Consiliului Judeţean şi Prefecturii Alba trebuie să informeze corect populaţia şi partenerii de dialog social care este viitorul acestor unităţi medicale.
Orice propunere de reformă a sistemului medical necesită mai mulţi paşi. Este necesară o consultare a tuturor factorilor implicaţi, iar autorităţile locale trebuie să informeze Bucureştiul că desfiinţarea şi comasarea spitalelor se face de la bază către vârf. Nu poţi decide la Bucureşti ce se întâmplă într-un judeţ sau altul. Este posibil ca unele unităţi medicale să nu-şi mai justifice rostul, dar sunt şi spitale pe care trebuie să le protejăm, pentru că altfel vom ajunge să nu mai avem unde să tratăm pacienţii. Iar aceasta ar însemna ca, pentru o economie care nu reprezintă nici 20 de milioane de lei pe ţară, sute de mii de oameni – numai în zona Munţilor Apuseni fiind afectaţi peste 30.000 de cetăţeni – să fie nevoiţi să-şi caute sănătatea, şi dreptatea, la sute de kilometri de casă.
La nivelul Biroului Politic Judeţean al PNL Alba s-au stabilit câteva măsuri, care vor fi aplicate pentru a clarifica situaţia în domeniul sănătăţii, la nivelul judeţului nostru. În primul rând, deputaţii noştri vor susţine o moţiune simplă asupra Sănătăţii, la adresa întregului Guvern, deoarece este vorba despre aplicarea unei politici publice complet greşite. Pe de altă parte, Grupul consilierilor judeţeni liberali va solicita conducerii Consiliului Judeţean Alba să-şi precizeze politica şi planul de măsuri pentru creşterea calităţii actului medical în unităţile medicale din judeţ, inclusiv sprijinul preconizat pentru autorităţile locale din oraşe şi comune în acest domeniu. Vizăm şi convocarea Ligii Aleşilor Locali liberali pentru adoptarea unei poziţii comune asupra intenţiilor de blocare a asistenţei medicale prin închiderea de spitale. Nu în ultimul rând, suntem decişi să susţinem protestul medicilor de familie, deoarece tracasările la care aceştia sunt supuşi duc la scăderea asistenţei sanitare în prevenţie şi intrarea în colaps a întregului sistem medical.
Simion CREŢU
vicepreşedinte PNL Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Cum a reușit o şoferiţă din Alba să demonstreze că a fost amendată ilegal: A fost implicată într-un accident cu o autospecială ISU care transporta vaccin anti-COVID

Publicat

în

Cum a reușit o şoferiţă din Alba să demonstreze că a fost amendată ilegal: A fost implicată într-un accident cu o autospecială ISU care transporta vaccin anti-COVID

După ce, în vara anului trecut, a fost implicată într-un accident cu o autospecială ISU care transporta vaccin anti-COVID, o femeie din Alba a reuşit să demonstreze în justiţie că a fost amendată ilegal de către un poliţist rutier.

Incidentul a avut loc în 8 iunie 2021, pe DN 14B, la ieşire din municipiul Blaj spre comuna Crăciunelu de Jos, într-o zonă cu serpentine unde drumul este marcat cu linie continuă. În momentul în care autoturismul condus de femeie a fost depăşit de autospeciala ISU, într-o curbă periculoasă, a avut loc un acroşaj între cele două autovehicule, soldat cu avarierea acestora. Femeia a primit un avertisment şi i s-a suspendat dreptul de a conduce pe o perioadă de 60 de zile.

„Nu sunt de acord. Am respectat în totalitate maşina politiei, care a depăşit pe cea mai periculoasă curbă, urmată la scurt timp de cea de-a doua ISU, care mi-a tăiat calea, deşi maşina era ieşită din carosabil, permiţând depăşirea necorespunzătoare a maşinii care nu avea semnalele acustice pornite”, a scris femeia în procesul- verbal.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cele două autovehicule ale poliţiei şi ISU s-au oprit la circa 300 de metri de locul coliziunii, femeia susţinând că cei doi conducători auto s-au deplasat în zona unde oprise încercând să o intimideze şi să o ameninţe pentru că nu a respectat semnalele luminoase şi acustice de pe maşina poliţiei.

”În momentul în care le-am spus că nu au avut pornite semnalele acustice şi luminoase, şoferul de pe maşina poliţiei a recunoscut că nu a avut semnalele acustice, deoarece m-ar fi putut speria şi m-aş fi putut răsturna în pantă. Apoi, cei doi conducători auto s-au reîntors la maşinile conduse de aceştia şi au pornit semnalele luminoase”, a declarat şoferiţa. Femeia a mai spuscă poliţistul rutier a ascultat doar versiunea prezentată prin telefon de colegul său, respectiv a venit cu ”lecţia învăţată”, şi nu a luat în considerare susţinerile acesteia.
Altă situaţie de fapt, demonstrată în instanţă

”Petenta fost invitată la sediul Poliţiei Municipiului Blaj, pentru încheierea procesului-verbal, unde a aşteptat peste o oră. În acest interval de timp, agentul constatator a vorbit permanent la telefon pentru a obţine înregistrări de pe camerele video de pe traseul în care a avut loc evenimentul rutier. Ulterior, a obţinut o înregistrare video de pe traseul în care a avut loc evenimentul rutier, pe care o anexez înregistrată pe un DVD. Din înregistrare, se poate observa că maşina politiei şi ISU, înainte de producerea evenimentului rutier, au depăşit un alt autoturism, care circula în spatele autoturismului condus de petentă. Acea persoană putea fi reţinută ca martor asistent, dacă nu a reţinut ca martor asistent pe doamna (…). Din înregistrarea respectivă, se observă că maşina politiei şi autospeciala ISU nu aveau semnalele luminoase pornite”, se precizează în hotărârea instanţei de judecată.

Pe lângă înregistrarea video care a arătat că cele două maşini nu aveau semnalele luminoase, martora care se afla cu ea în autoturism a susţinut că cele două autospeciale nu aveau în funcţiune nici semnalele acustice. Pe 7 aprilie 2022, Judecătoria Blaj a anulat procesul-verbal, hotărârea nefiind contestată de către Poliţie.

”Petenta a avut posibilitatea efectivă să facă dovada existenţei unei alte situaţii de fapt decât cea reţinută în procesul-verbal de contravenţie, iar prin proba testimonială administrată în cauză, aceasta a reuşit să răstoarne prezumţia de temeinicie a procesului-verbal de contravenţie. Astfel, din declaraţia martorei (…), reiese că maşina poliţiei, care a încercat să depăşească maşina condusă de petentă, nu avea în funcţiune nici semnalele luminoase, nici cele sonore. Doar după impact, poliţistul a mers la maşina sa şi a pornit semnalele luminoase. Martora a văzut foarte clar când acesta a mers şi a pornit luminile, care până atunci nu funcţionau şi nici nu se auzea girofarul”, este concluzia magistratului care a judecat dosarul.

IPJ Alba trebuie să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 820 de lei.

Sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Spectacol INEDIT la Alba Fest 2022: Cel puțin 130 de DRONE vor ilumina cerul în Cetatea Marii Uniri

Publicat

în

Spectacol INEDIT la Alba Fest 2022: Cel puțin 130 de DRONE vor ilumina cerul în Cetatea Marii Uniri

În 11 sau 12 iunie, pe perioada evenimentului Alba Fest, albaiulienii și turiștii care vor ajunge în Capitala Marii Uniri se vor putea bucura de un spectacol de lumini cu drone.

Municipiul Alba Iulia este interesat să achiziționeze un spectacol de animație realizat cu minim 130 de drone luminoase. Momentul va avea o durată de minim 10 minute, durata fiind definită ca perioada de timp cuprinsă între decolarea și aterizarea dronelor. Dronele se vor ridica la o înălțime maximă de 100 m, iar coregrafia se va desfășura pe o coloană sonoră reprezentativă pentru evenimente de animație pentru tineri.

Prin folosirea Inteligenței Artificiale, dronele autonome sunt capabile să zboare în roiuri, se evite între ele, precum și să eschiveze obstacolele în timp ce-și îndeplinesc misiunea în cel mai eficient mod posibil.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prestatorul va contura proiectul artistic al spectacolului în așa fel încât acesta să se încadreze și să potențeze caracterul AlbaFest.

Un spectacol cu drone autonome va fi o surpriză de neuitat pentru public, dat fiind caracterul original și noutatea acestei tehnologii în România. Prima întâlnire cu dronele, la 1 decembrie 2021 a fost un real succes și așteptat acest tip de show este foarte așteptat și dorit de albaiulieni.

Alba Fest este emblema evenimentelor din Cealaltă Capitală, scena pe care își dorește să fie orice artist din lumea muzicală. Alba Fest nu este un eveniment de inerție, ci singurul festival care a exclus tot ce era în plus, aducând pe scena lui superlativele absolute ale momentului. Este singurul eveniment în care orașul are mai puțini locuitori decât spectatori: 50 000 de oameni, în trei zile de show total.

Prima întâlnire cu dronele, la 1 decembrie 2021 a fost un real succes şi acest tip de show este foarte aşteptat şi dorit de albaiulieni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| ACCIDENT rutier pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu: Coliziune între două autoturisme la ieșire din Cunța

Publicat

în

VIDEO| ACCIDENT rutier pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu: Coliziune între două autoturisme la ieșire din Cunța

Un accident rutier a avut loc marți, 24 mai, în jurul orei 18.20, pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu, la ieșire din Localitatea Cunța.

Din primele informații a fost o tamponare în care au fost implicate două autovehicule, care au intrat în coliziune față – spate.

Elit - Gustul Desăvârșit

În urmă cu câteva minute traficul rutier s-a reluat pe ambele benzi.

Vom reveni cu amănunte.

Video: Facebook/Vasiu Alexandru – INFO TRAFIC jud. SIBIU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare