Rămâi conectat

Sănătatea și natură

Salata verde – un excelent detoxifiant şi o sursă de energie pentru organism

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Doar 100 de grame de salată verde proaspătă, crudă, oferă 247% din necesarul zilnic de vitamina A

Salata verde provine din îndepărtatul Egipt, unde a fost cultivată pentru prima oară acum mai bine de 3000 de ani, pentru ca apoi să fie preluată de greci şi de romani şi să se răspândească în toată Europa. În prezent, există nenumărate varietăţi de salată verde, de la cea europeană banală, la cea cu frunze încreţite, venită de la poalele Caucazului sau la salata chinezească, cu frunzele moi şi ceva mai groase. La noi în ţară, salata verde se cultivă de peste o mie de ani, fiind printre puţinele alimente cu gust amărui din bucătăria tradiţională românească. Salata este o plantă bogată în vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K), minerale (fosfor, molibden, potasiu, mangan, crom, fier, cupru, calciu, arsenic, iod, seleniu, zinc), clorofilă, antioxidanţi, acizi, omega-3, 8 aminoacizi esenţiali, proteine, alcaloide, folaţi, fibre.
Această legumă este de obicei consumată în stare proaspătă, alături de alte legume, sau în sandwichuri.
Beneficii pentru sănătate
Stimulează digestia şi este un remediu împotriva constipaţiei. Sărurile de magneziu sunt foarte eficiente şi în tratarea tulburărilor digestive, în special a celor hepatobiliare. Salata previne şi elimină spasmele muşchilor intestinali, stimulează secreţiile salivare şi gastrointestinale, creşte eliminarea bilei în intestin (fiind un bun drenor hepatic indicat chiar şi în litiazele biliare), uşurează digestia şi facilitează defecaţia.
În caz de constipaţie, se recomandă adăugarea uleiului de măsline în salată şi acrirea ei cu suc de fructe verzi (corcoduşe, prune, caise). Salata verde, având un volum mare, joacă în acest caz rolul unui piston care împinge conţinutul intestinului şi îl curăţă. Acest efect se datorează în principal mucilagiilor din compoziţia salatei, care ajută la normalizarea tranzitului intestinal şi a digestiei, fiind un real ajutor sub formă de laxativ. Persoanelor care suferă de digestie lentă li se recomandă să consume cu un sfert de oră înainte de masă salată verde acrită din belşug cu oţet de mere şi presărată cu puţin piper negru. Efectul este garantat.
În caz de obezitate, se consumă salată verde atât înainte de masă, cât şi în timpul ei, cu alte feluri de mâncare. Dacă veţi reuşi să consumaţi 500 g de salată pe zi veţi constata după o săptămână o scădere sensibilă a greutăţii. Motivul? Accelerarea proceselor de eliminare, reducerea volumului de hrană bogată în calorii şi, nu în ultimul rând, o reglare spontană a apetitului. Adăugaţi peste salată verde suc de lămâie, de mentă şi miere de albine pentru tratarea dispepsiei, stării de greaţă, vărsăturilor, indigestiei, icterului şi a hemoroizilor.
Unul dintre cele mai bune sedative naturale. Consumată mai ales seara, salata contribuie la ştergerea urmelor stresului de peste zi şi are calitatea de a induce un somn fiziologic. Ea diminuează senzaţia de durere şi calmează stările de excitaţie cerebrală. Sărurile de magneziu din salată, alături de vitamina B9 sau acidul folic, constituie un stimulent al celulelor şi un reechilibrant nervos. Prin asocierea salatei (care conţine un sedativ natural numit lactucarium) cu pastele făinoase (care conţin glucoză) rezultă nişte compuşi antistres care ajută la inducerea somnului. De asemenea, un amestec de salată verde şi ulei de trandafiri aplicat pe frunte şi la tâmple stimulează somnul persoanelor care suferă de insomnie şi ameliorează durerile de cap.
Detoxifică organismul. Substanţele cu gust uşor amărui din frunzele salatei au proprietăţi miraculoase de eliminare a toxinelor, mai ales atunci când sunt consumate în cantităţi mari. Ele stimulează şi drenează ficatul, intensifică tranzitul intestinal, înlătură atonia (lenea) organelor interne, curăţă vasele de sânge şi reglează activitatea anumitor glande endocrine. În plus, salata acţionează asupra epiteliului renal, mărind cantitatea de urină eliminată şi, odată cu ea, şi eliminarea din organism a substanţelor toxice.
Pentru detoxifiere se recomandă să consumaţi o salată verde în fiecare dimineaţă pe stomacul gol, după care prima masă o veţi avea la un interval de o oră. Salata se prepară din frunzele legumei bine spălate sub jet de apă rece, peste care se adaugă câteva linguri de ulei de măsline, germeni de grâu (încolţiţi) şi zeama de la o jumătate de lămâie. Cura se ţine o săptămână.
Ajută vasele de sânge. Salata conţine săruri de iod cu efect antisclerotic mai ales asupra vaselor cu diametru mare, fluidifică sângele, curăţă vasele, micşorează cantitatea de zahăr din sânge şi scade colesterolul, prevenind ateroscleroza. Salata poate trata şi hematuria (pierderea sângelui prin urină), tromboflebita şi arterita obliterantă. Se consumă salată verde, asezonată cu uleiuri obţinute prin presare la rece şi oţet de mere.
Remediu contra anemiei. Salata verde conţine cantităţi mari de fier şi consumul acesteia ajută la creşterea valorilor hemoglobinei din sânge. Este folosită ca tonic excelent pentru persoanele care suferă de anemie. Absorbţia fierului din salata verde este mai mare decât cea din suplimentele care conţin fier.
Benefică în timpul sarcinii. Acidul folic care se găseşte în salată ajută la prevenirea anemiei din timpul sarcinii. Salată verde se presupune că previne avortul şi influenţează secreţia şi eliberarea de progesteron, responsabil pentru lactaţie, la mamele care alăptează.
Previne bolile de inimă. Betacarotenul din salata verde face din aceasta un adevărat ajutor atunci când vine vorba de prevenirea şi reducerea riscului de boli de inimă, cancer, de accidente vasculare şi chiar de cataractă.
Ameliorează tulburările sexuale. Sucul de salată verde este util în tratarea mai multor tipuri de tulburări sexuale, creşte nivelul fertilităţii şi numărul spermatozoizilor. Consumul de suc proaspăt de salată îmbunătăţeşte disfuncţia erectilă şi ejacularea precoce la bărbaţi. De asemenea, stimulează pasiunea sexuală.
Ajutor în afecţiunile oaselor şi articulaţiilor. Sărurile de cupru ale salatei sunt indispensabile vieţii celulelor şi formării oaselor. Ele au acţiune antiinflamatorie, iar împreună cu vitamina C intervin favorabil în afecţiuni reumatice (gută, reumatism). În plus, salata conţine şi săruri de fosfor care se combină cu vitamina D şi menţin la valori normale calciul din oase.
Infecţiile tratate cu salată verde. Vitaminele A, B, C, D, E şi sărurile de arsen din aceste frunze dau organismului rezistenţă la infecţiile cu virusuri. O porţie de salată aduce organismului tot atâta vitamina C cât o portocală. Dintre infecţiile tratate, cele mai frecvente sunt cele respiratorii (ex. bronşita). Secretul reuşitei tratamentului este să mâncaţi cantităţi suficiente de salată zilnic şi să beţi multe lichide (apă de izvor, ceai de bănuţei ori de păpădie).
Consumul a 2-3 căni de decoct din 4-6 g de seminţe de salată verde puse la o ceaşcă de apă se recomandă în tratamentul astmului.
Alimentul frumuseţii. Datorită bogăţiei în carotenoizi şi vitamina C, salata poate fi considerată un “aliment al frumuseţii” dacă se asociază cu un ulei bogat în vitamina E (de floarea-soarelui sau de alune). Extern, frunze crude pot fi aplicate calde pe piele pentru tratarea afecţiunilor dermatologice. Nu în ultimul rând, frunzele se pot folosi şi la băi de ochi în caz de boli oculare.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului

Mădălina Opriș

Publicat

în

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului O delicioasă și relaxantă ceașcă de ceai este binevenită oricând, dar mai ales pe 15 decembrie, ziua dedicată acestei băuturi, ce ocupă locul doi în lume după apă, într-un top al băuturilor consumate. Ziua internațională a ceaiului a fost marcată pentru prima dată în 2005, în India, ca urmare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea