Rămâi conectat

Actualitate

Salariul minim în România ar putea ajunge de 3.500 de lei. Negocieri pentru legiferare unor venituri minime adecvate în Uniunea Europeană

Ziarul Unirea

Publicat

în

Salariul minim în România ar putea ajunge de 3.500 de lei: Negocieri pentru legiferare unor venituri minime adecvate în Uniunea Europeană

Europarlamentarul român Corina Crețu, membru supleant în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale a Parlamentului European, a vorbit în cursul serii de marți, despre ce salariu minim pe economie am putea avea în România, dar și modul în care s-ar putea ajunge la suma de 3.500 de lei. Negocierile în ceea ce privește legiferare unor salarii minime adecvate în Uniune vor avea loc curând.

Uniunea Europeană a decis să se implice în ceea ce privește salariul minim pe economie în statele membre. Aceștia au luat în considerare varianta ca salariul fiecărui stat să fie calculat în funcție de salariul mediu brut. Dacă se aplică indicatorul de 60% din salariul mediu brut din România, salariul minim ar putea ajunge de 3.500 de lei.

„Studiile arată că sunt 450 milioane de cetăţeni ai Uniuni Europene, din care 25 milioane sunt la limita sărăciei, iar cei mai mulţi sunt în Europa Centrală şi de Est. Sunt oameni care muncesc mai mult de 8 ore pe zi, 40 de ore pe săptămână, deci ar trebui ca din acest salariu să-şi poată asigura traiul de zi cu zi. Tocmai de aceea a fost demarată această dezbatere.

Până la votul din Comisia pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale din Parlamentul European (din 11 noiembrie, n.r.) au avut loc 45 de runde de negocieri şi s-a ajuns la un indicator acceptat de toate statele membre: salariul minim să fie de cel puţin 60% din salariul mediu brut al fiecărei ţări membre.

În ceea ce priveşte sumele, la ora actuală salariul mediu brut în România este undeva la 5.300 de lei, iar 60% ar însemna circa 3.500 lei, ceea ce ar ajuta foarte mulţi oameni să-şi asigure un trai decent. Se vorbeşte, de fapt, despre un salariu corect, echitabil, care să ajute oamenii să-şi asigure măcar cele necesare (…) Deci, această directivă a salariului minim, deşi va fi o povară pentru statele sărace şi guvernele lor, va accelera reducerea disparităţilor sociale”, a declarat, pentru AGERPRES, Corina Creţu.

Urmează negocierile în ceea ce privește legiferare unor salarii minime adecvate în Uniune

Luni, miniștrii cu atribuții în domeniul ocupării forței de muncă și al afacerilor sociale din cadrul UE s-a întâlnit la Bruxelles pentru a discuta propunerea Consiliului European cu privire la salariul minim pe economie. Aceștia au ajuns la un acord asupra mandatului de negociere în ceea ce privește legiferarea salariilor minime adecvate în Uniune. Odată ce acest acord a fost dat, Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană pot începe negocierile pentru a obține un text final.

Pe 11 noiembrie, Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale din Parlamentul European (EMPL) a votat raportul asupra propunerii de Directivă privind salariile minime adecvate, proiectul fiind aprobat în cadrul sesiunii PE din 22-25 noiembrie, de la Strasbourg.

Sursa: evz.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România lovită de un nou val de ninsori. Temperaturile scad, iar în multe zone va fi ger

Ioana Neag

Publicat

în

România lovită de un nou val de ninsori. Temperaturile scad, iar în multe zone va fi ger Primăvara se lasă așteptată, conform specialiștilor de la Administrația Națională de Meteorologie. Se anunță ploi, vânt, vreme extrem de rece pentru această perioadă, ger și ninsori la altitudini mai mari de 1.500 de metri. Specialiștii de la Administrația […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea