Ziarul Unirea

Sacrificaţi

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Dornici să câştige războaiele dacii aruncau în suliţe pe cei mai buni dintre tinerii lor, mesageri către Zalmoxe. Sacrificiile nu i-au ajutat şi în cele din urmă romanii i-au cucerit. Urmaşi ai dacilor şi romanilor, românii s-au sacrificat de-a lungul întregii lor istorii aşteptând de fiecare dată ca în urma sacrificiului făcut soarele să strălucească şi pentru ei. Li s-a întâmplat de foarte puţine ori ca sacrificiul să le aducă binele. S-au sacrificat în nenumărate războaie apărând creştinătatea apuseană şi-au obţinut pentru aceasta doar titlul de „atlet al creştinătăţii” pentru câţiva dintre domnitorii lor. Au dăruit Muntelui Athos bogăţii nenumărate, fiind printre cei mai mari contributori la construirea acestui lăcaş al creştinătăţii răsăritene, dar nu au nici măcar o mănăstire proprie pe Sfântul Munte. Au plătit biruri grele Înaltei Porţi fie pentru a avea măcar câţiva ani de linişte, fie pentru că aşa dictau domnii care-şi cumpărau domniile de la aceeaşi Înaltă Poartă. Mulţi dintre românii transilvăneni au murit în războaiele altora sau în minele de aur şi argint, dar ţara şi mai ales ei înşişi au rămas săraci. S-a întâmplat aşa pentru că ne aflăm în calea tuturor răutăţilor.
În contemporaneitate când odată cu formarea României Mari ar fi fost cazul ca lucrurile să ia definitiv o întorsătură favorabilă, nu prea s-a întâmplat aşa. Cu puţine excepţii oamenii politici au fost mai interesaţi de bunăstarea proprie (lucru uman până la urmă, însă în nişte limite decente) uitând cu totul de bunăstarea celor care şi-au pus în ei încrederea. Cei mulţi au fost din nou sacrificaţi. Au trecut peste ei curbele de sacrificiu ale perioadei interbelice, au urmat colectivizarea şi naţionalizarea cu cortegiul lor de suferinţă, au trebuit să plătescă datorii externe în timp record. Acum după ce am schimbat democraţia socialistă cu cea capitalistă au trecut românii prin durerile procesului invers colectivizării şi naţionalizării, recuperarea proprietăţilor dând prilej de mulţime de abuzuri. Mai importantă decât dramele particulare este însă, de exemplu, drama naţională determinată de fărâmiţarea pământului în virtutea unui principiu generos în abstract, găunos în realitate şi care ne-a transformat din grânarul Europei într-o ţară în care mai mult de jumătate din produsele alimentare sunt importate şi cu preţuri uriaşe comparativ cu puterea de cumpărare. Românii au fost disponibilizaţi din diverse sectoare de activitate pentru a îndeplini criteriile de admitere ba în NATO, ba în UE. Mai mult, am vândut pe mai nimic cele mai profitabile intreprinderi ale statului şi acum ne uităm cum investitorii străini ne cresc de multe ori nejustificat preţurile. Şi din nou plătim şi vom plăti multe generaţii de-acum înainte. Am făcut împrumuturi substanţiale pentru binele băncilor străine (foste bănci româneşti privatizate) sau pentru proiecte de modernizare a României care nu se mai materializează vreodată.
Acum trecem printr-o nouă curbă de sacrificiu care şi ea ne va aduce, spun artizanii ei, modernizarea şi o viitoare bunăstare. Trebuie să strângem cureaua, trebuie să ne sacrificăm pentru a construi un stat cu baze sănătoase. Aşa ne spun cei care ne conduc. Problema este că ne-am cam săturat de atâtea sacrificii pentru un „bine” care nu se mai întâmplă. La fel de adevărat este că de-a lungul mileniilor de sacrificii pe care le-am traversat am plecat capul şi ne-a rămas pe umeri, dar am uitat cum e să-l ţii drept. Mai grav, am uitat cum să gândim cu propriul nostru cap pentru propriul nostru bine.
Anca DINICĂ

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

22 Comentarii

Uiorean 26 ianuarie 2011 at 9:14

Eu sper ca-n urmatorii ani Transilvania sa devina o Regiune Europeana prospera. Birurile catre „inalta poarta” de la sud sa fie oprite si sa fim lasati sa ne dezvoltam. Cosmarul asta ce dureaza de aproape un veac trebuie curmat, pana nu e prea tarziu.

HOREA 26 ianuarie 2011 at 10:24

SCUZE TATAIE AM MAI UITAT CATIVA MINISTRI ARDELENI DE EXCEPTIE: FUNERIU, ARITON( LA ECONOMIE ), BORBELY, NU MAI VORBIM DE COHORTE DE SECRETARI DE STAT, SUB SECRETARI, CONSILIERI, DIRECTORI DE AGENTII, ETC……. SUNT EXCROCI, NESIMTITI HOTI, IMPOSTORI SI IN ELVETIA SI IN JAPONIA SI IN SUA GAGAUTA !

HOREA 26 ianuarie 2011 at 9:39

TATAIE ABEREZI, DE DOI ANI DE ZILE MAI BINE DE 60% DIN ACTUALUL GUVERN ESTE FORMAT DIN ARDELENI ( BOC, BOTIS, IGAS,IALOMITIANU,TABARA, BELA, CEKE, HUNOR…) SI UITE UNDE AM AJUNS. NU ARE IMPORTANTA ORIGINEA , LOCUL NASTERII ARE IMPORTANTA COMPETENTA SI ONOAREA, ASA CA MAI INCET CU PROSTIIILE ASTEA, NU TE PERSECUTA ALTII.

teo 26 ianuarie 2011 at 10:39

Felicitari pentru articol!
Se poate!
…Cu un pic de suflet.

Uiorean 26 ianuarie 2011 at 11:25

1. Este cel mai pragmatic guvern , al ultimilor 20 de ani cel putin si face cea ce trebuie.
2. Inchipuieste-ti un guvern cu 60% mitici pe timp de criza, cu Ponta sau Antonescu la ‘carma’.
3. Directia mi se pare buna , sensul e bun, urmeaza ca prin 2013 sa se dezbata in PE statutul Euroregiunilor si cu un popa reformat pus acolo unde trebuie, minunea se poate intampla.
4. Nu ma simt persecutat, din contra ma simt din ce in ce mai optimist.

HOREA 26 ianuarie 2011 at 12:36

AR TREBUI SA TE INGRIJOREZI PUTIN, ESTI INTR-UN STADIU AVANSAT AL BOLII, INSA FANTASMELE TALE DE SCAV NU SUNT TRERABA MEA.

admin 27 ianuarie 2011 at 21:58

HOREA, GIM, HH, o sa-ti arat de ce esti un tip acru un tip care vesnic esti nemultumit de ideeile altora, ii jignesti nu le respecti puctul de vedere. Pot sa-ti dau ex. toate comentariile tale. Te contrazici in tot ce scrii. GIM HH HOREA astea sunt id-urile lui ca sa stiti asta. Mi se pare normal sa stiti cu cine stati de vorba. Probabil o sa-ti schimbi id-ul dar nu scapi de ip. Next time o sa-ti gasesti alt id dar nu o sa-ti gasesti alt CARACTER, te gasim noi anyway, nimeni nu te cenzureza asta ca sa nu interpretezi, dar eu prin libera exprimare si dreptul de a da sictir neoamenilor de pe acest site imi rezerv dreptul de a te bana la urmatorul comentariu definit injurios si fara noima la adresa cititorilor acestui site. Trebuie sa intelegi ca libera exprimare nu insemana neaparat a jigni. Asa ca fi OM! Ultima strigare.

rosety 26 ianuarie 2011 at 11:51

UIORENE ORI ESTI PROST DE-A BINELEA ORI UN IMBECIL DE PRIN BOSCHETII DE LA GARA . SI UNA SI ALTA TOT UN HANDICAPAT RAMII SI UITE ASA DISTRUGEM O NATIE SI O FALIMENTAM CU ALTI HANDICAPATI DE LA PDL.

nica 26 ianuarie 2011 at 13:17

Dupa 1989, Romania a trebuit sa reia procesul de modernizare, trecerea de la un sistem clientelar, bazat pe statusul persoanelor si pe relatii de dependenta intre acestea la un sistem al eficientei si competitiei deschise bazat pe institutii si reguli general valabil;e.
Asta este miza luptei politice!!!!!!!!!!!!

vigilante 26 ianuarie 2011 at 13:18

voi ati auzit de reforma? astia cu vederi largi de stanga? nu prea cred desi de 20 ani incoace vi se tot canta despre reforma..inclusiv tov. iliescu ne-a vorbit mult si facut putin. hai sa ne intoarcem sa mai distrugem si ce a ramas, sa dam pensii si salarii mari tururor incompetentilor angajati pe pile lastat si sa mai angajam in primarii pe neamuri si cunostinte full. da-o dreaq de democratie ca la noi e imitatie..vrem sa fim cu totii egali. azi e ziua lui impuscatu..mergeti la el la ghencea toti astia cu vederi de stanga

HH 26 ianuarie 2011 at 17:48

VIGILICA DRAGA, TU NUMESTI ASTA REFORMA . DACA PARVENITISMUL, POLITIZAREA TOTALA, HOTIA, LEGIFERAREA PRIN FURT, SECURISTI IN POZITII CHEIE, HOTIA FARA LIMITE, DISTRIBUIREA DISCRETIONARA A BANULUI PUBLIC……… SUNT REFORME ORI ESTI…. ORI ESTI LA GALDA.
CHESTIUNEA CU STANGA SI DREAPTA E MAI SIMPLA : ORICAT TI-AI DORI TU PD-UL NU POATE FI DE DREAPTA DUPA 15 ANI DE INTERNATIONALA SOCIALISTA ORICAT AR RUPE DIN PNL, IAR PNL NU POATE DEVENI DE STANGA ORICATE ALIANTE DE CONJUNCTURA AR FACE PE TERMEN MAI LUNG SAU MAI SCURT.

NECUNOSCUT 26 ianuarie 2011 at 15:51

Vigilante , mai mare nepotism si clientelism politic ca acum nu a axistat in tara asta ,sa sti ca cei de stinga au stiut cel putin sa citeasca, sa aplice si sa respecte legile tarii bune rele cum erau dar au avut si vor avea in continuare aceasta inteligenta. RUSINE ANALFABETILOR PORTOCALII !!!!!!!!!!!!

Baronul 26 ianuarie 2011 at 18:44

Ai memorie scurta, Necunoscutule, amintesteti, ca pe timpul cand Atanasiu a fost Presedinte la AVAS, si-a angajat toste rudele, fara concurs, si a si declarat cu tupeu, ca le-a angajat pe baza de „competenta”! Acola da, a fost nepotism!

HH 26 ianuarie 2011 at 21:40

AZTAZI „CAZUL ATANASIU ” ESTE MULTIPLICAT CU 1000 NUMAI IN ALBA.

David 26 ianuarie 2011 at 21:39

Concludenta,elocventa aceasta stare de SACRIFICIU exprimata de Anca Dinica,numai ca lipsesc citeva precizarii definitorii.
Zamolxe reprezita, sist.patriarhal instituit pe teritoriul Daciei Strabune,este cel care a facut posibila trecerea de la orinduirea Materna(Matriarhala) la cea patriarhala profund Nedreapta si Opresiva,dovedita a fi astfel de la accederea la PUTERE pina la ora actuala.
Crestinismul este forma „evoluata” a ideologiei patriarhale,altfel spus reprezita si apara iteresele clasei dominate, sclavagiste, feudale apoi burgheze, capitaliste, ,”sacrificiile” turmei crestine constind in apararea intereselor si creerea de bunurii utile dezmatului spiritului patriarhal dominant.
„inalta poarta” otomana fiind in fapt prin mahomed o alta „manifestare” a aceluias spirit patriarhal.
Comunismul,ideologia comunista, a fost o copie infidela a Ideologiei Materne cu aplicare preponderent patriarhala,oricum a demonstrat ca NU, inmultirea mijloacelor de productie si alte minciuni de gen a fost cauza reala a trecerii de la Armonia Sociala instaurata de Spiritul Matern,la „cultul robiei” instaurat de odiosul spirit patriarhal.
Actuala stare de profunda Nedreptate Sociala instaurata la noi de guvernarile laic’o religioase postdecembriste,fiind urmarea aplicarii la „singe” a nefastei idologii patriarhal-crestine,care prin „sfintu cuvint” porunceste:Nu va impotriviti celor ce va asupresc si napastuiesc,ba mai mult cere BINECUVINTAREA „acelora” despre care acelas „sfint cuvint” spune ca au de tata pe dracu.
In loc de concluzie,Mai grav este faptul ca putinii RATIONALISTI ,au slabe posibilitatii de a face cunoscut opiniiei publice majoritare(Griul Salbaticit),IMENSA EROARE IDEOLOGICA in care se afla si din care se zbat sa iasa de atita vreme,fara vre’o sansa reala, cum bine a mentionat Anca
Dinica.

NECUNOSCUT 27 ianuarie 2011 at 13:23

Cel putin atunci se faceau concursuri organizate conform legilor in vigoare nu ca acum cind posturile se ocupa fara nici un concurs doar asa dupa ureche pentru ca actuala putere nu are creier nici sa aplice o lege in spiritul si litera ei o aplica asa cum o pricep ei, verificati cite posturi s-au ocupat in unel primarii comunale in ultimii 2 ani si la cite au tost respectata lege privind organizarea concursurilor de ocupare a functiilor publice si celor contractuale. S-au facut angajari in primarii in plina criza si existind ordonanta a guvernului prin care erau blocate toate posturile vacante.

Nicu 27 ianuarie 2011 at 13:42

Degeaba vorbin de reforma, degeaba vorbin de ideologie, pentru ca nu aici este problema. La toti ne place modelul german, modelul englez, chiar si modelul francez de dezvoltare, dar atunci cand incercam sa le copiem vedem ca la noi nu merge.De ce? Probabil ca foarte multi vor spune ca datorita mentalitatii noastre.Poate fi un raspuns, dar nu e o solutie.
Solutia e sa incepem de la o noua adunare constitutionala, care sa puna bazele unei noi contitutii.
De aici trebuie reorganizat statul de aici trebuie inceput. Degeaba vom veni cu pretexte de ideologie, modernizare atat timp cat legea noastra de baza este de tip interpretabila.
Multumesc!

vigilante 27 ianuarie 2011 at 13:46

si pe vremea pesedeilor cum era stimabililor? cand s-a jefuit cel mai mult aceasta tara? fsn, pdsr, psd

Nicu 27 ianuarie 2011 at 13:59

Prietene, daca nu sti despre ce vorbesti mai bine taci. Din FSN a facut parte si fostul PD, si Basescu inainte sa fie „de dreapta” a fost membru la FSN „de stanga”. Si tot Basescu a facut parte din mai multe guverne pana acum. Sunteti la guvernare din 2004 si acum dupa 7 ani veniti cu pastile spunand ca PSD-ul e de vina? In 7 ani voi ce ati facut mai?
vigilante fi serios si nu mai arunca aceste pastile ca nu mai tin.Mereu cand ceva nu merge bine in tara asta nu stiti sa va asumati greselile, stiti doar sa dati vina pe altii…sa va fie rusine!
Multumesc!

vigilante 27 ianuarie 2011 at 14:29

Nicule, dialogul asta ar putea continua la infinit. Nu „suntem” la guvernare, eu sunt apolitic si daca ai fi avut curiozitatea sa citesti si alte comentarii de-ale mele ti-ai fi dat seama ca nu tin nici cu dreapta nici cu stanga. Crede-ma ca stiu ce vorbesc, nu eram copil la revolutie si am avut ocazia de a vota cand cu unul cand cu altul. Ce pot sa spun dupa 21 ani e ca sunt profund dezamagit de INTREAGA clasa politica si nu mai cred in povesti indiferent din partea cui vin. Ceea ce apreciez sunt masurile reale de iesire din criza. Se incearca ceva din partea actualei guvernari..vom vedea rezultatele. Opozitia actuala nu vine cu nimic concret..in cazul acesta de de as avea mai multa incredere in cei din opozitie? Schimbarea domnilor bucuria…unora

Nicu 27 ianuarie 2011 at 19:46

Prietene, faptul ca tara merge extrem de prost, faptul ca zi de zi acest guvern face imprumuturi indatorandu-ma pe mine, pe tine si pe cei 22 de milioane de romani, nu am cum sa laud aceasta guvernare.
Faptul ca vi si spui de FSN, PDSR, PSD mi se pare o mare prostie.Tara asta e condusa de 7 ani de Basescu, si nu cred ca e vina PSD-ului pentru ca tara merge prost.
As vrea sa te intreb ce naiba se incearca de aceasta guvernare? Acum un an spuneau ca Romania nu va intra in criza, dupa 6 luni se razgandesc si spun ca Romania a iesit din criza.Dupa care vine Basescu si anunta taieriile bugetare…motivul foarte clar:suntem in criza.Dupa alte 3 saptamani la televizor anunta ca Romania nu mai este in criza……deci ce rezultate?Hai sa fim seriosi si sa nu ne mai amagim, pentru ca nu merge!
Multumesc!

NECUNOSCUT 27 ianuarie 2011 at 20:48

Vigilante nu te mai amagi cu gindul ca suntem in criza intradevar criza este doar pentru unii dar puterea care de ziua nationala a Romaniei i-si iau prime de 1000 lei de persoana ,si craciun la fel , atunci si aici este tot criza (ESTE VORBA DE PRIMARIA VL). Acest guvern imprumuta bani de la FMI sa aiba derunde fura iar prostii sa plateasca datoriile lor.

Comentariile sunt oprite