Rămâi conectat

Cultură Educație

S-a inventat un cip pentru tratarea cancerului

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

MicroChips, firma pe care Santini a înfiinþat-o în 1999 împreunã cu Robert Langer, un coleg din cadrul laboratorului de bioinginerie de la MIT, este programatã sã înceapã în acest an experienþele pe subiecþi umani suferind de osteoporozã.
Dispozitivul MicroChips, încapsulat în titan, este de mãrimea unui pager ºi are o antenã neobiºnuitã pe o parte, care poate transmite ºi recepþiona semnale radio de la câþiva metri distanþã în afara corpului uman. Cofrajul fix de silicon din interior conþine 100 de micro-rezervoare – capacitatea fiecãruia fiind a 3.000-a parte dintr-un mililitru – care pot stoca ºi elibera medicamente la comandã electronicã. (Un mililitru reprezintã un pic mai puþin decât un sfert de linguriþã)
Primul test al MicroChips va evalua dacã un dispozitiv implantat, instalat printr-o operaþie ambulatorie, poate înlocui un an de injectãri zilnice cu versiunea genericã a medicamentului Forteo, un produs regenerator al masei osoase creat de firma Eli Lilly, numit ºi hormonul paratiroidian. Doar 30% din pacienþi suportã un tratament complet când au de-a face cu înþepãturile acelor. Oamenii de ºtiinþã de la MicroChips au conceput o formulã criogenatã a hormonului, care este stocatã în dispozitiv ºi este eliberatã la comandã, eliminându-se nevoia de injectare.
Dar potenþialul este cu mult mai mare. Dispozitive similare pot fi implantate lângã o tumorã pentru administrarea de cocktailuri de medicamente curative în tratarea cancerului, adaptate tipului de boalã de care suferã fiecare pacient în parte. Nu va mai fi nevoie ca în fiecare sãptãmânã pacientul sã batã drumul pânã la cel mai apropiat centru oncologic pentru a-ºi primi injecþiile.
Medicamentele pot fi introduse chiar lângã tumorã cu posibilitatea unei doze mai mari decât pânã acum. „Când ajungi sã înþelegi profilul genetic al fiecãrui pacient, poþi determina în mod exact tipul de medicament ºi frecvenþa de administrare ºi poþi aplica tratamentul în mod direct”, spune Langer. Conceperea unui mecanism de eliberare a medicamentului a cam dat bãtai de cap. Valvele miniaturale nu erau chiar o soluþie bunã, spune Santini, din pricina pericolului blocãrii sau deschiderii lor dupã ce erau deja introduse în corp. Soluþia a fost un cãpãcel din folie metalicã. Acesta se topeºte la trecerea prin el a curentului electric.
lFarmacia fantasticã
Implantul MicroChips conþine peste 100 de rezervoare, încastrate în cofraje de silicon. La comanda de la distanþã, „capacul”, o folie-sandviº de platinã ºi titan, se topeºte ºi elibereazã medicamentul stocat în interior. (A.V.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Cum ar trebui să arate patriotismul pentru a ne fi folositor? Sociologul Alin Tomuș: „Poate fi un motor al dezvoltării”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum ar trebui să arate patriotismul pentru a ne fi folositor? Sociologul Alin Tomuș: „Poate fi un motor al dezvoltării” Cum ar trebui să arate dragostea de patrie și cum se exprimă ea sunt întrebări care frământă de mii de ani umanitatea. Într-un secol al globalizării, ultranaționalimul acaparează tot mai mult națiunile, iar România pare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea