Rămâi conectat

Curier Județean

Romii din Cugir, furnizori de ciuperci şi fructe de pădure

Ziarul Unirea

Publicat

în

De aproape două luni culegătorii de fructe de pădure şi ciupeci din Cugir bat munţii în lung şi-n lat pentru a-şi umple coşurile şi găleţile cu darurile naturii, produse aflate la mare căutare în acest sezon.

Cei mai mari furnizori sunt în general persoanele fără locuri de muncă, de obicei romii, care comercializează de decenii, începând din iunie şi până în septembrie, ciuperci, afine, zmeură, şi mure, produse la mare căutare pentru localnicii de la poalele Drăganei.

Valorificarea acestor daruri ale pădurii aduc, mai ales atunci când este un an cu precipitaţii, venituri substanţiale care îi ajută pe culegători să-şi întreţină familiile şi să-şi plătească datoriile, acestea fiind singurele surse de existenţă pentru ei.

Deşi Ocolul Silvic Cugir a organizat, după cum am aflat, un centru de achiziţii în zona Canciu, de pe Râul Mare, cei care adună fructe preferă să-şi vândă marfa direct pe stradă sau în apropierea celor două pieţe ale oraşului, cu precădere în faţa magazinelor din centrul comercial ”Complex”. Ei motivează că locaţia de colectare se află situată la distanţă prea mare şi nu pot să se deplaseze până acolo să-şi vândă produsele, deşi adevărul este cu totul altul. Preţul de achiziţii/kg, al produselor vândute la centru este cu mult mai mic decât cel pe care îl obţin la grămadă, prin vânzarea directă către cumpărătorul de pe stradă.

Chiar dacă nu folosesc cântarul, preferând să vândă la grămadă sau la găletuţă, comercianţii stradali estimează spre exemplu, kilogramul de afine la 8 lei, zmeură la 15 lei, murele la 10 lei, ciupercile la 12 lei. În realitate, cantităţile sunt mult mai mici, iar preţurile cerute sunt duble sau chiar mai mari decât cele oferite de centrele de colectare. (C. P.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Joi și sâmbătă: Acțiuni de ecologizare la Cugir, în cadrul campaniei “Și mie îmi pasă de orașul meu” – Curățenia de Primăvară 2024

Ziarul Unirea

Publicat

în

Joi și sâmbătă: Acțiuni de ecologizare la Cugir, în cadrul campaniei “Și mie îmi pasă de orașul meu” – Curățenia de Primăvară 2024 Primăria Cugir organizează joi și sâmbătă două acțiuni de ecologizare în oraș, în cadrul campaniei “Și mie îmi pasă de orașul meu” – Curățenia de Primăvară 2024. Citește și: Primăria Cugir va […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea