Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

România TV: O mare parte din banii obținuți din proiectul Roșia Montană vor fi cheltuiți pentru județele Brașov, Mureș, Cluj, Sălaj și Bihor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un document prezentat de România TV arată ce planuri are Guvernul cu banii care ar putea să-i primească din exploatarea aurului de la Roşia Montană. Este vorba de 4 miliarde de euro dedicaţi unor proiecte de mare anvergură în sănătate, transport şi educaţie. Potrivit documentului, o sumă importantă de bani va fi cheltuită pentru autostrada Transilvania (cerere a UDMR exprimată în data de 10 septembrie a.c. prin vocea liderului Kelemen Hunor) care traversează județele Brașov, Mureș, Cluj, Sălaj și Bihor iar, indirect, de aceasta vor beneficia și Județele Harghita și Covasna.

Astfel, potrivit planurilor făcute de Direcţia de Strategii Guvernamentale, peste un miliard de euro sunt dedicaţi infrastructurii. 165 de kilometri din Autostrada Transilvania (care traversează județele enumerate mai sus) ar putea fi construţi din banii proveniţi din exploatarea de la Roşia Montană.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Sănătatea este un alt domeniu care ar beneficia de sume importante. Vor fi modernizate 40 de spitale municipale din oraşele din Transilvania, iar alte şase spitale de urgenţă vor fi dotate cu 800 de paturi. Calculele estimează o investiţie de 2,2 miliarde de euro.

Pentru domeniul educaţie sunt alocaţi, potrivit aceluiaşi document, 280 de milioane de euro. Patru sute de grădiniţe, 300 de şcoli şi 15 cămine studenţeşti din Cluj, Timişoara, Braşov, Sibiu, Oradea vor fi construite sau modernizate.

Un alt domeniu la care s-a gândit Guvernul este asistenţa socială pentru care ar fi dedicaţi 220 de milioane de euro. Cu aceşti bani se vor moderniza 110 azile de bătrâni.

În data de 10 septembrie, în urma unei întâlniri între Kelemen Hunor şi Victor Ponta, liderul UDMR declara pentru Mediafax:

„În acest an am constatat că investiţiile au fost blocate, nu s-a făcut mare lucru în acest domeniu, nici în infrastrucura rutieră, nici în celelalte proiecte pentru Transilvania. Lipsesc proiectele pentru Transilvania, inclusiv Autostrada Transilvania, care putea fi finalizată în doi-trei ani de zile până la graniţa cu Ungaria, dar prin rezilierea contractului şi nepunând nimic în locul acestui contract investiţiile făcute se vor deteriora”, a afirmat Kelemen Hunor.
El a precizat că necesarul pentru continuarea lucrărilor la autostradă ar fi de 220 de milioane de euro şi a fost obţinută promisiunea din partea premierului Victor Ponta că în cadrul bugetului pentru 2014 se va găsi o soluţie pentru acest proiect.
De asemenea, liderul UDMR a menţionat că un alt subiect a vizat investiţiile în proiectele începute în cazul grădiniţilor, a şcolilor, a canalizării şi apei, unde lucrările sunt finalizate sau se află într-un stadiu foarte avansat, dar nu sunt achitate facturile. „Pentru aceste lucrări, da, am solicitat fonduri, fiindcă trebuie să se găsească o soluţie pentru aceste investiţii începute şi nefinalizate”, a mai spus Kelemen Hunor.

Sursa: România TV şi Mediafax


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă | USR Alba a depus lista de candidați la Consiliul Județean Alba, iar Marius Nicolae Rof deschide lista

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comunicat de presă | USR Alba a depus lista de candidați la Consiliul Județean Alba, iar Marius Nicolae Rof deschide lista USR Alba a depus lista de candidați pentru Consiliul Județean Alba. În fruntea listei se află Marius Nicolae Rof, un lider remarcabil, cu studii juridice avansate și o vastă experiență în atragerea fondurilor europene. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea