Rămâi conectat

Actualitate

România, la un pas de austeritate daca liderii politici nu vor interveni cât mai repede. Avertismentul unui economist român

Publicat

în

România, la un pas de austeritate daca liderii politici nu vor interveni cât mai repede. Avertismentul unui economist român

Anul 2021 a fost încheiat de către România cu un deficit de cont curent de aproape 17 miliarde de euro, cu 55% pentru nivelul anului 2020, mare parte provenind din schimbul internațional de bunuri, care a avut un deficit de 23 de miliarde de euro, cu 4,1 miliarde de euro peste anul anterior, arată DCNEWS.ro.

Potrivit Ziarului Financiar, citat de Mediafax, balanţa veniturilor primare, care includ venituri din muncă, venituri din investiţii în active financiare (investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii), impozite, subvenţii, a avut un minus de 4 miliarde euro, cu 644 milioane euro mai mult decât în 2020.

Elit - Gustul Desăvârșit

Balanţa veniturilor secundare, care includ transferuri curente private şi transferuri ale administraţiei publice, şi cea a serviciilor au înregistrat excedente mai mici cu 901 milioane euro, respectiv cu 230 milioane euro.

Pe segmentul de servicii, excedentul s-a ridicat la 9,2 miliarde euro, din care 4 miliarde euro a provenit din zona de transporturi. În schimb, turismul şi-a adâncit dezechilibrele, acest sector având un deficit de 1,67 miliarde euro, faţă de 1,4 miliarde euro la finele lunii decembrie 2020.

Veniturile secundare au generat un excedent de 1,03 miliarde euro, faţă de 1,9 miliarde euro în 2020.

Investiţiile străine directe au însumat 7,25 miliarde euro (comparativ cu 3 miliarde euro în perioada ianuarie – decembrie 2020), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 5,77 miliarde euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 1,47 miliarde euro.

Atenție sporită la gradul de îndatorare, altfel vom avea măsuri de austeritate

Analistul economic Mircea Coșea a subliniat că situația prezentată de BNR nu este deloc îmbucurătoare, dar că decidenții trebuie să acorde o atenție specială pentru a nu se ajunge la măsuri de austeritate, măsuri care se impun în momentul în care se trece de pragul de 50% al gradului de îndatorare. ”Această creștere a deficitului de cont curent reprezintă creșterea datoriei externe. Și arată în ce grad România depinde de creditele din afara țării. Privind peste cifre, situația nu este deloc îmbucurătoare, căci avem un deficit de 16 miliarde față de 10 miliarde înregistrat în anul 2020.

Ca orice creștere a deficitului, aceasta are un efect de împovărare, mai ales dacă banii veniți din împrumuturi nu sunt direcționați spre investiții. Iar la acest deficit va trebui să aduni și banii veniți prin PNRR, care, chiar dacă sunt cu o dobândă mai mică, tot bani din împrumuturi sunt, iar această creștere (n.r. a ritmului de împovărare) mărește dobânzile. Situația nu este deloc bună, iar decidenții trebuie să acorde o atenție specială, căci la depăsirea pragului de 50% a gradului de îndatorare, potrivit legii, se impun măsuri de austeritate, care nu sunt deloc potrivite în contextul actual” a spus prof. Mircea Coșea, pentru DCNews.

PIB-ul României a crescut în 2021

Conform datelor Institutului Național de Statistică, publicate pe 15 februarie, Produsul Intern Brut (PIB) pe anul 2021 a crescut, comparativ cu 2020, cu 5,6%. În ultimul tremestrul al lui 2021, PIB-ul a fost mai mic cu 0,5% față de trimestru III din 2021, însă a înregistrat o creștere cu 2,7 comparativ cu același trimestru din 2020.

Ca urmare a revizuirii seriei brute a PIB-ului trimestrial ca urmare a includerii estimării Produsului intern brut pentru trimestrul IV 2021 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul III 2021, publicată în comunicatul de presă nr. 9 din 12 ianuarie 2022.

Astfel: rezultatele trimestrului I 2021, comparativ cu trimestrul IV 2020, au fost revizuite de la 102,2% la 102,0%; rezultatele trimestrului II 2021, comparativ cu trimestrul I 2021, au fost revizuite de la 101,5% la 101,1%; rezultatele trimestrului III 2021, comparativ cu trimestrul II 2021, au fost revizuite de la 100,4% la 100,1%.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Un câine sau o pisică acasă ajută la întărirea imunității copiilor: Ce alte beneficii aduc

Publicat

în

Un câine sau o pisică acasă ajută la întărirea imunității copiilor: Ce alte beneficii aduc

Un câine sau o pisică acasă – aceasta este o “educaţie imunitară timpurie” pentru cei mici. Micro-organismele conţinute reglează sistemul de apărare.

Nu trebuie să ne dorim un sistem imunitar puternic, ci unul echilibrat, ne spun specialiştii. Cum îl echilibrăm? Câine ori pisică. Animaluțele vehiculează aşa numitele endotoxine, utile pentru sistemul imunitar uman.

Dr. Brânduşa Petruțescu, medic primar alergolog; „Sunt toxine din interiorul bacteriilor care venite în contac cu sitemul imuntar care declansează un răspuns benefic al sistemului imunitar. Este opus celui patologic din bolile alergice. E bine copiii să vină în contact cu animăluţe. Şi acesta din primul an de viaţă al copilului. Animaluțele sunt o parte din educaţia imunitară.”

Elit - Gustul Desăvârșit

Prof univ dr. Veronica Lazăr Facultatea de biologie: „Știţi obiceiurile lor de a-şi pune jucăriile la gură, de a le împrumutat. De a mânca din aceeași farufirie, se pare că acești copii care au mai mulţi fraţi au un sistem imunitar. Mai bine reglat.”

Odată ce veniţi acasă, vă spălaţi pe mâini. În mediul casnic, copiii au nevoie să intre în contact cu toate bacteriile din mediu. Îşi construiesc astfel, corect, sistemul imunitar.

În mediul casnic, peste tot trebuie să existe bacterii şi toxinele acestora. Bacteriile, organisme vii, sunt degradate în mediu. Rămân însă mai multă vreme toxinele acestora. Sunt citite de sitemul imunitar uman permanent. Şi e bine!

Când sunt introduse în organism prin respiraţie ori prin digestie declasează un răspuns imunologic normal. De fapt, ţin ocupat sistemul imunitar şi împiedica răspunsuri aberante de tipul alergiilor ori de tipul bolilor auto-imune.

Aceste microorganisme fac însă şi imuno-reglare. Produc aşa numitele citokine.

Prof univ dr Veronica Lazăr Facultatea de biologie: „Unele cu efect pro-inflamator, altele cu efect anti-inflamator. Dacă sunt echilibrate, e bine, omul e sănătos.”

Pandemia ne-a aratat că important este să avem un sistem imunitar perfect echilibrat! Nici slab, dar nici cu reacţii exagerate. Acesta deoarece reacţiile exagerate – ştim deja de furtună de citokine sau furtună de inflamaţie – determină răspunsuri aberante în infecţii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

ACCIDENT rutier pe DN1, Sebeș – Sibiu: Un microbuz cu 6 persoane s-a răsturnat în Cristian

Publicat

în

ACCIDENT rutier pe DN1, Sebeș – Sibiu: Un microbuz cu 6 persoane s-a răsturnat în Cristian

DN 1, km. 323+800, in afara localitatii Cristian, trafic ingreunat, dupa ce un microbuz condus dinspre Saliste spre Cristian, la coborarea de pe Hula Sacelului, s-a rasturnat pe carosabil, blocand sensul Sibiu – Saliste.

Este vorba despre un microbuz destinat transportului de persoane, capacitate 8+1, in care se aflau conducatorul auto, 35 de ani, plus cinci pasageri, toti cetateni straini. Unul dintre pasageri, barbat 43 de ani, va fi transportat la spital, constient.

Elit - Gustul Desăvârșit

Microbuzul tracta o platforma pe care se afla un alt microbuz. Cercetarile continua in vederea stabilirii tuturor circumstantelor producerii acestui accident rutier.

Trei echipaje SMURD din cadrul ISU Sibiu au intervenit de urgență pentru acordarea de asistență medicală pentru șase persoane care se aflau într-un microbuz care s-a răsturnat pe DN 1,Cristian.

La fața locului, echipajele SMURD au evaluat medical toate persoanele implicate și au oferit îngrijiri medicale.

O persoană de sex masculin, în vârstă de aproximativ 43 de ani a fost transportată la UPU Sibiu cu un traumatism de umăr.

Celelalte cinci persoane au refuzat transportul la spital. Au transmis reprezentanții ISU Sibiu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Vangelis a încetat din viață la vârsta de 79 ani. Compozitorul grec, autor al unei coloane sonore premiată cu Oscar

Publicat

în

Vangelis a încetat din viață la vârsta de 79 ani. Compozitorul grec, autor al unei coloane sonore premiată cu Oscar

Vangelis, compozitorul grec a cărui muzică electronică pentru filmul „Chariots of Fire” a fost recompensată cu un premiu Oscar şi s-a numărat printre cele cele mai cunoscute coloane sonore din anii 1980, a încetat din viaţă la vârsta de 79 de ani, a anunţat joi agenţia de presă ANA, informează Reuters.

Vagelis a murit marţi seara, potrivit agenţiei de presă elene, care a citat un anunţ al biroului avocaţilor, fără a preciza cauza decesului.

Elit - Gustul Desăvârșit

sursa: agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare