Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

România AMANETATĂ: Datoria publică a țării va sări de 54% din PIB

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

România AMANETATĂ: Datoria publică a țării va sări de 54% din PIB

Leul se va deprecia până la un curs mediu de 5,0719 lei/euro în următoarele 12 luni, în timp ce rata anticipată a inflaţiei va înregistra o valoare medie de 7,73%, cel mai scăzut nivel din martie 2022, estimează analiştii financiari din cadrul asociaţiei CFA România.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Datele colectate de CFA în luna mai mai arată că, pentru orizontul de 6 luni, majoritatea analiştilor (85%) incluşi în sondajul lunar anticipează un curs de 5,0146 lei/euro.

În ceea ce priveşte indicatorul de încredere macroeconomică al CFA, acesta a crescut în mai (cu 4 puncte) la valoarea de 59 puncte. Evoluţia s-a datorat componentei de anticipaţii, care a înregistrat o creştere de 8 puncte, până la valoarea de 56,7 puncte.

Datele sondajului mai arată că deficitul bugetului de stat pentru anul 2023 a atins valoarea medie a anticipaţiilor de 4,8%, în timp ce evoluţia în termeni reali a PIB în anul 2023 este estimată la 2,7%, în scădere uşoară de la valoarea de 2,8% afişată în prognoza anterioară.

Totodată, indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, este preconizat să atingă 6,12% în următoarele 12 luni.

„Conform rezultatelor sondajului procesul dezinflaționist continuă, anticipațiile inflaționiste atingând cea mai mică valoare din 2013. Consistent cu aceste anticipații dezinflaționiste sunt și anticipațiile de ușoară reducere a ratelor de dobândă. Însă, în acest ciclu economic, atât rata inflației, cât și ratele de dobândă se vor stabiliza la valori semnificativ mai ridicate decât cele înregistrate între cele două crize: criza subprime și criza corona”, spune Adrian Codirlaşu, CFA – vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Referitor la evolutia prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, 61,5% dintre participanți anticipează o stabilitate a acestora în timp ce 38,5% dintre participanți anticipează o scădere în următoarele 12 luni, nefiind înregistrată nicio opinie de majorare a prețurilor.

De asemenea, 46% consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, iar 54% că sunt corect evaluate.

Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 54% în următoarele 12 luni.

Sondajul Asociaţiei CFA România reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Pe lângă întrebările necesare pentru calculul Indicatorului de Încredere Macroeconomică, sondajul evaluează şi anticipaţiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflaţiei, ratele de dobândă, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET şi condiţiile macroeconomice globale, scrie Ziarul Financiar.

Sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Legea mirosurilor te poate lăsa fără bani în portofel! Amenzi de 30.000 de lei pentru cei care stau la bloc pentru mirosul de mâncare gătită!

Unirea Ziarul

Publicat

în

Legea mirosurilor te poate lăsa fără bani în portofel! Amenzi de 30.000 de lei pentru cei care stau la bloc pentru mirosul de mâncare gătită! Inițiatorii legii mirosurilor au explicat cum pot fi trași la răspundere cei care stau la bloc, în cazul în care ceilalți locatari se plâng de mirosul de mâncare gătită. Legea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea