Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Ştirea zilei

Întoarsă din Germania, o familie din Alba a dezvoltat o afacere cu afini de cultură la Rădești

Unirea Ziarul

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Întoarsă din Germania, o familie din Alba a dezvoltat o afacere cu afini de cultură la Rădești

După cum se știe,  afinul este un arbust îndrăgit pentru fructele sale care se consumă atât în stare proaspătă cât și prelucrată sub formă de suc, sirop, dulceața, vin sau afinată.

Acestea sunt bine cunoscute pentru valoarea terapeutică a fructelor și frunzelor sale.  Afinele sunt fructe bogate în zaharuri, vitamine, săruri minerale și substanțe tanante.Dacă până la jumătatea secolului trecut erau cunoscute doar afinele din flora spontană, care creșteau numai în zonele muntoase ale României, în ultimii ani însă, s-au creat și introdus în cultura soiuri de afine cu fruct mare, care ocupă suprafețe considerabile.

Pornind de la aceste considerente, soții Maria și Daniel Sîrbu, doi aiudeni harnici și ambițioși au hotărât să cultive afine bio în localitatea Rădești, pe un teren situat aproape de pescăria din Rădești, cu speranța de a dezvolta o afacere de succes, scrie aiudinfo.ro

Citește și: O familie din Alba a intrat în ȘOC, când și-a primit factura la curent: Au de plătit peste 27 000 de lei!

După 17 ani petrecuți în Germania, în 2022, au hotărât să se întoarcă acasă.

Cu eforturi financiare considerabile au cumpărat plantele din Olanda (in vitro) pe care, în ghivece de câte 60 de litri, au sădit 1000 de plante cărora le-au acordat cele mai bune condiții de dezvoltare, iar pe parcurs, în 2024 au amenajat o altă suprafață de teren și alte 1000 de ghivece au întregit cultura de afini.

După cum am aflat de la proprietari, respectiva cultură din Rădești este ceva nou, în zonă neexistând plantații de afini în ghivece.

Afinul nu este o plantă atât de pretențioasă, temperaturile optime pentru dezvoltarea lui sunt cuprinse între 18 și 30 de grade Celsius. Este un arbust care preferă clima răcoroasă și umedă și nu se comportă bine în timpul verilor fierbinți cu temperaturi extreme și fără precipitații. De altfel, acest arbust prezintă o rezistență foarte mare la ger.

După cum ne spunea doamna Maria, vasele au fost umplute cu turbă acidă din Lituania, nisip și îngrășăminte bio.

Din fântâna situate în curtea casei au asigurat printr-un sistem automatizat de irigații apa necesară și au instalat senzori pentru ploaie.

În aceste condiții, au reușit ca în 2023 să recolteze 500 de kg de fructe, întreaga cantitate fiind vândută (la prețul cel mai acceptabil) direct de pe plantație, iar anul acesta se așteaptă la o producție mult mai bună.

Cultura de afini presupune o activitate riguroasă. Întreținerea în special, înseamnă multă muncă și atenție, totul se face manual, sâditul plantei, plivitul, stropitul și recoltatul care necesită de asemenea, multă atenție. Noi credem că merită ceea ce facem și asta este  cel mai important lucru”, ne-a mărturisit doamna Maria.

Constantin PREDESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ANGAJĂRI la STAT 2024: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 19 MAI 2024. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS

Ziarul Unirea

Publicat

în

ANGAJĂRI la STAT 2024: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 19 MAI 2024. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS Mai multe instituţii publice din Alba anunță posturi vacante la data de 19 MAI 2024 și organizează concursuri în următoarea perioadă. Pentru ocuparea posturilor, candidaţii trebuie să îndeplinească anumite condiţii, privind […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea