Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Curier Județean

FOTO: „Pomana copiilor”, obicei străvechi transmis din generație în generație, la Biserica din Presaca Ampoiului, în a doua zi de Paște

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

„Pomana copiilor”, obicei străvechi transmis din generație în generație, la Biserica din Presaca Ampoiului, în a doua zi de Paște

De Paşte, în satul Presaca Ampoiului, comuna Meteș, din judeţul Alba, copiii primesc a doua zi de Paște, o pomană dată în numele celor morţi şi a celor care nu au fost pomeniţi niciodată în biserică.

Bătrânii satului povestesc că „pomeana copiilor“ este un obicei unic în România, care începe în Duminica Floriilor, când gospodinele din sat duc făină la „prescurariţă“ – femeia din localitate care coace prescurile pentru biserică.

Citește și: VIDEO | O femeie din Șugag, care a ”stat la vase” în urmă cu 61 de ani, păstrează și acum unele obiecte primite când era tânără căsătorită

Aceasta face câteva sute de colaci, dar şi unii de dimensiuni mici care vor fi folosiţi la „pomeana copiilor“. În a doua zi de Paşte, după slujba religioasă, colăceii sunt aşezaţi pe iarbă, în curtea bisericii, pe două rânduri, iar în interiorul lor femeile satului aşează ouă roşii. Toţi copii din sat se aşează ulterior, câte unul, în spatele colacilor, primind „pomeana“, sfinţită de preoţi.

Sărbătoarea este interpretată din punct de vedere religios ca o celebrare a cultului morţilor, pomana dată copiilor simbolizând o pomană dată în numele celor morţi şi a celor care nu au fost pomeniţi niciodată în biserică.

După terminarea slujbei religioase, urmează „fugăritul mirelui“ – o cursă în care tânărul din sat care s-a căsătorit ultimul în anul anterior este fugărit de doi feciori necăsătoriţi. Dacă este prins, mirele va trebui să-i cinstească pe ceilalţi tineri, în timp ce sătenii vor spune glume şi vor râde pe seama lui, iar dacă nu va fi prins, el va trebui cinstit cu vin şi bucate de urmăritori.

Citește și: VIDEO: ”Statu la vase”, obicei unic în țară ce are loc în lunea Paștelui la Șugag. 14 perechi de tineri căsătoriți au pregătit bucate alese şi au primit daruri pentru casă în acest an

Bătrânii satului povestesc că în trecut obiceiul se practica chiar în ziua nunţii, când mirele era fugărit de feciorii satului. La fel de inedit este şi obiceiul „jucatul lopţii în bâtă“, un fel de sport local asemănător oinei tradiţionale româneşti. Băieţii satului formează echipe de câte 5 sau 8 jucători, trasează terenul şi înfig doi ţăruşi în pământ, unul de la care se porneşte şi unul la care trebuie să se ajungă.

Jucătorii trebuie să parcurgă distanţa dus-întors dintre cei doi ţăruşi fără să fie loviţi de „loptă“, o minge realizată din cârpe legate la un loc. Jucătorii echipei adverse vor lovi lopta cu bâte, având dreptul la câte trei lovituri fiecare, iar fiecare jucător care îşi epuizează loviturile schimbă rolul cu cel pe care trebuia să-l lovească cu lopta. Echipa care îşi va epuiza prima loviturile va fi declarată învinsă.

Foto: Facebook Nelutu Man


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Roșca Renata, Aloman Andreea și Costan Denisa, rezultat deosebit la Simpozionul „Agricultură ecologică, punte întrecute și viitor”

Bogdan Ilea

Publicat

în

Roșca Renata, Aloman Andreea și Costan Denisa, rezultat deosebit la Simpozionul „Agricultură ecologică, punte întrecute și viitor” Trei eleve de la Luceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” din Ciumbrud au participat la Simpzionul „Agricultura ecologică, punte între trecut și viitor”, organizat în județul Maramureș. Roșca Renata, Aloman Andreea și Costan Denisa, conduse de doamna profesor Ana […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea