Ziarul Unirea

România a înregistrat cea mai mare creştere economică din ultimii 7 ani – 4,3 la sută

România a înregistrat, în primul trimestru al acestui an, o creştere economică de 4,3 la sută, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, un record al perioadei postcriză, dar şi cel mai mare salt economic din Uniunea Europeană. Evoluţia vine  pe fondul dezvoltării industriei şi al relansării sectorului construcţiilor.

În aceste condiţii, analiştii economici vor îmbunătăţi creşterea economică pe întregul an, de la 3 la 4 la sută. Datele statistice spun că avem creştere economică peste aşteptări, în timp ce inflaţia a ajuns la un minim record, deficitul bugetar, cel de cont curent şi datoria publică sunt sub pragul de sustenabilitate, iar rata şomajului a scăzut. Creşterea economică a depăşit cele mai optimiste estimări ale analiştilor şi plasează ţara noastră în topul ţărilor europene. Guvernanţii au anunţat că vor continua stimularea sectorului privat şi consolidarea clasei mijlocii, prin măsuri de relaxare fiscală graduală, sustenabilă, precum şi prin implementarea accelerată a unor măsuri de creare de locuri de muncă. Potrivit analiştilor economici, este importantă  diseminarea echilibrată a beneficiilor creşterii economice, prin creşterea puterii de cumpărare mai ales în rândul categoriilor vulnerabile.

ELIT

În prezent creşterea puterii de cumpărare a câştigului salarial mediu este de 6,4 la sută (comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut), iar la pensii de 5 la sută. Ca urmare a măsurilor care se vor lua până la sfârşitul anului – cum ar fi creşterea salariului minim şi reducerea TVA la 9 la sută, se estimează că puterea de cumpărare a celor cu venituri mici şi medii va creşte cu peste 10 la sută.

Pe termen scurt şi mediu, în domeniul economic, se urmăreşte accelerarea reformelor structurale, mai ales îmbunătăţirea guvernanţei corporative la companiile de stat, prioritizarea investiţiilor publice în procesul bugetar, raţionalizarea cheltuielilor publice, îmbunătăţirea colectării veniturilor bugetare şi reducerea evaziunii fiscale, transparentizarea costurilor în domeniul sănătăţii, precum şi accelerarea absorbţiei de fonduri europene. Potrivit datelor INS, Produsul Intern Brut (PIB) al României a crescut cu 1,6 la sută în termeni reali, în primul trimestru din acest an, faţă de trimestru IV din 2014, iar comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut s-a înregistrat o creştere cu 4,3 la sută pe seria brută şi cu 4,2 la sută pe seria ajustată sezonier.

Conform unei estimări preliminare a Oficiului European pentru Statistică (Eurostat), România a avut cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, în primul trimestru din 2015, comparativ cu precedentele trei luni. La nivel european, pentru prima dată din a doua jumătate a anului 2010, toate cele patru mari economii ale zonei euro au înregistrat creştere: Germania – cu o pondere de 19 la sută în exporturile româneşti, Franţa – cu pondere de 5,7 la sută în exporturile noastre), Italia – 11 la sută în exporturile româneşti şi Spania – pondere de 2,7 la sută. De asemenea, pentru prima dată din primul trimestru al anului 2011, economia zonei euro a înregistrat un salt mai mare decât cea a SUA şi a Marii Britanii, ţări care au început să-şi revină mai repede din marea recesiune mondială. Germania a înregistrat o creştere sub aşteptări, de doar 1 la sută, Italia – de 0 la sută, Cipru – de 0,2 la sută, Franţa – de 0,7 la sută, Belgia – de 0,9 la sută, Bulgaria – de 2 la sută, Spania – de 2,6 la sută, iar Ungaria – de 3,1 la sută. Sub aşteptări au evoluat şi economiile din Grecia (-0,3 la sută) şi Finlanda (-0,1 la sută), care se luptă cu recesiunea.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

14 Comentarii

TB 23 mai 2015 at 23:47

Lasa ca vine PNL la guvernare si o sa avem -5% ca sa compenseze…

Apostolul Pavel 24 mai 2015 at 6:33

” România a înregistrat cea mai mare creştere economică din ultimii 7 ani – 4,3 la sută ”

“ Să luaaaţi aminte, băsiştilor ! “

P.S. Din surse sigure am aflat că după apariţia acestei ştiri, la Scroviştea, fostu’ preşedinte băsău ar fi fost văzut exersînd capete în gură cu propria umbră !

Status-Quo 24 mai 2015 at 21:41

-Avertizare p(r)ostac multiplicat-

Apostulul Pavel=un ardelean=@Pilu=acelasi postac PSD (cunoscut intr-o vreme drept cristina).

Individa foloseste zeci de pseudonime pentru a crea impresia unui alt comentator. Ce nu poate e sa-si schimbe felul de a scrie care o da de gol. Fraze scurte, ridicole, injurii, mici compozitii in stilul unor povesti porcoase, Basescu , basisti si cam asta-i tot ce poate.

Nu m-am dumirit inca: o face la comanda sau e din proprie initiativa! In orice caz e ….. de bubuie!

Ia sa vedem ce raspunde la comentariul asta si ce pseudonim isi ia.

Apostolul Pavel 25 mai 2015 at 10:55

@ Status-Quo. – Învăţătura credinţei creştine mi-a dat virtute şi mă îndeamnă să fiu tolerant, de aceia n-am să răspund răutăţilor tale fiule, te inteleg si îţi înţeleg frustrarea si chiar mai mult, îţi doresc ca Domnul să te aibă întru ocrotirea Sa, să-ţi aducă pacea în suflet şi mintea cea mult necesară-ţi !
Ave !

Pilu 24 mai 2015 at 12:13

Cum creste economia cand tembelul de Ponta face imprumuturi masive? Peste doi ani prin ce s-ar traduce asta.

un ardelean 24 mai 2015 at 15:11

Bai….pilule, e…CRESTERE economica bre, nu scadere, taieri de salarii, pensii, inchideri de scoli, spitale, crestere de TVA…etc, ca in vremea lu` Base` care a si luat 20 de miliarde imprumut ! Nu-ti mai aduci aminte ???? Ori …faci pe prostu`..??? Haaaa???

Pilu 24 mai 2015 at 16:01

Prostu pamantului (adica PSD-ist) nu presedintele face imprumuturi, ci guvernul. Ai vrut sa fi destept, dar mai ai pana absolvi clasa VIII-a. Ai picat ca musca in lapte.

@ Pilu 24 mai 2015 at 20:13

Hai nu mai fa pe prosu (co)pilu(le) ca stii si tu ca pe vremea guvernului boc, prim ministru era basescu, boc era asa numa de ochii lumii.

Danciu 24 mai 2015 at 12:59

Unde e cresterea economica? Ca la noi nu se simte nimic. Cat la suta din cresterea asta spectaculoasa e din amenzi abuzive?

contribuabilu` 24 mai 2015 at 15:14

Pt unul ca tine, toata cresterea economica a tarii este din amenda pe care ai incasat-o tu ! Si ju simti cresterea pt ca NU MUNCESTI !!!

radarul de lingai 25 mai 2015 at 10:53

daca e 4,3% din 10, e 4,3 – la altii e 2% din 1000 = 20 ; deci la cine e mai mult ? 4,3 % din nimic = ?

radarul de lingai 25 mai 2015 at 11:27

4,3 % din 100=4,3 – pentru carcotasi

un ardelean 25 mai 2015 at 14:28

Nu 4,3 % DIN 100 %, ci 4,3 % PESTE 100%

ampermetru 25 mai 2015 at 14:48

Lasă-l @ ardelene, că i s-a defectat radarul, îi filează o lampă !

Comentariile sunt oprite