Rămâi conectat

Actualitate

Romance fraud – o nouă modalitate de fraudă pe internet. Recomandările autorităților

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Romance fraud – o nouă modalitate de fraudă pe internet. Recomandările autorităților

Poliția Română atrage atenția asupra unei noi metode de fraudă online, care devine tot mai răspândită, denumită Romance Fraud.

Aceasta este o tactică manipulatoare, în care autorii câștigă încrederea victimelor prin intermediul relațiilor romantice online, pentru a obține beneficii financiare sau informații confidențiale (date cu caracter personal, date financiare, date bancare, etc.).

Potrivit reprezentanților Poliției Române, infracțiunile informatice au cunoscut o creştere în ultimul deceniu, iar tehnologiile avansate au oferit infractorilor noi modalităţi de a-şi atinge scopurile.

“Romance Fraud îşi are rădăcinile în construirea unei relaţii romantice false şi câştigarea afecţiunii victimei cu intenţia de a o exploata financiar sau a obţine date personale de la aceasta. În contextul conflictelor armate actuale, victimele sunt abordate de către autori, pretinzând că ar fi medici în zone de război”, au precizat specialiştii Poliţiei Române.

Potrivit acestora, suspecţii folosesc diverse pretexte care variază de la necesitatea de a părăsi zona de război, din motive medicale urgente, până la promisiuni iluzorii de a trimite sume mari de bani victimelor.

CITEȘTE ȘI: Românii care denunţă evazioniştii să primească o parte din fraudă: Denunţi si câştigi 1% din suma fraudată

“În majoritatea cazurilor, victimele cad în capcana iluziei unei relaţii cu aceştia, ceea ce amplifică gradul de manipulare şi inducere în eroare. Autorii pot solicita dezvăluirea de informaţii confidenţiale sau chiar la transferuri de bani sub diverse pretexte, precum sprijin pentru «situaţii de urgenţă» sau ajutor pentru organizaţii umanitare inexistente”, mai arată Poliția Română.

Instituția anunţă că, atât la nivel european, cât şi la nivelul ţării noastre au fost înregistrate o serie de fapte cu acest mod de operare, iar pentru o mai bună prevenire, cetăţenii trebuie să se protejeze în mediul online.

Poliţiştii trimit o serie de recomandări:

Verificarea identităţii persoanelor cu care intră în contact online prin solicitarea de informaţii suplimentare cu privire la aceştia ori verificarea informaţiilor de la profil (în funcţie de modalitatea de contactare).

Păstrarea datelor personale în siguranţă – Nedivulgarea datelor cu caracter personal, a datelor bancare sau financiare niciunei persoane necunoscute. Este necesar protejarea datelor personale prin utilizarea unor parole puternice, actualizate regulat şi implementarea autentificării în doi paşi, precum şi evitarea partajării informaţiilor financiare sau a altor date sensibile cu persoane necunoscute sau cu care nu au o relaţie solidă.

Abordarea cu scepticism a solicitărilor urgente de bani, a scuzelor continue pentru a nu se întâlni faţă în faţă şi a discrepanţelor în informaţiile furnizate, ceea ce pot reprezenta suspiciuni.

Raportarea incidentelor suspecte autorităţilor judiciare şi folosirea platformelor de raportare online, pentru a contribui la identificarea infractorilor. În cazul existenţei unor dubii cu privire la autenticitatea unei persoane online, încurajăm raportarea activităţii acesteia către platforma respectivă.

Utilizarea cu prudenţă a platformelor online de socializare, cu precădere a celor de dating: Recomandăm ca toţi cetăţenii să fie precauţi în utilizarea platformelor online de socializare sau de dating şi să evite dezvăluirea informaţiilor personale prea devreme într-o relaţie.

Recomandăm informarea cu privire la cele mai recente moduri de operare privind săvârşirea infracţiunilor în mediul online, precum şi implementarea de măsuri de prevenţie şi contracarare. Cetăţenii trebuie să cunoască cum să identifice potenţialele înşelăciuni din mediul online.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Legea pensiilor 2024: Perioadele care nu se iau în calcul la stagiul minim de cotizare

Unirea Ziarul

Publicat

în

Legea pensiilor 2024: Perioadele care nu se iau în calcul la stagiul minim de cotizare Stagiul minim de cotizare contributiv prevăzut la art. 47 alin. (2) din lege, reprezintă perioada minimă de timp prevăzută de lege în care asigurații au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă. Stagiul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea