Rămâi conectat

Ştirea zilei

Ritm bun la recensământul general agricol în judeţul Alba

Publicat

în

Ieri, 13 ianuarie, la sediul Direcţiei pentru Agricultură Judeţene Alba a avut loc o conferinţă de presă la care a participat Ana Topârceanu – director Direcţia Regională de Statistică Alba, iar gazdele au fost reprezentate de Ioan Stanciu – director, Corneliu Georgescu, Florin Ghilea – purtător de cuvânt. Tema centrală a discuţiilor a fost stadiul derulării în judeţul Alba a recensământului general agricol, care a început în 2 decembrie 2010 şi se desfăşoară la nivel naţional până în 31 ianuarie. Din spusele celor prezenţi a rezultat că această operaţiune este realizată la nivel judeţean de 747 de recenzori, 125 de recenzori-şefi şi 78 de coordonatori locali, câte unul în fiecare unitate administrativ-teritorială, care vor fi plătiţi pentru cel mult 20 de zile cu câte 50 de lei/zi, din bugetul Ministerului Agriculturii.
În judeţul Alba, până în 12 ianuarie 2011 s-au completat în total 97.875 de chestionare din totalul de 122.403, reprezentând 79,96 la sută, medie uşor inferioară celei pe ţară, care este de 82,77 la sută. Pe primele locuri se află judeţele Arad – 98,53 la sută, Braşov – 93,17 la sută, Vaslui – 92,80 la sută, iar pe ultimele, Sibiu – 74,69 la sută şi Iaşi – 75,76 la sută.
Având însă în vedere specificul judeţului Alba, directorul DRS Alba, Ana Topârceanu, a apreciat că ritmul de muncă este unul foarte bun, corect, judeţul nostru având cele mai multe sate – 656, următorul fiind Argeşul, cu 576 de sate, deci cu 80 mai puţine. Ea a explicat că în zona urbană există sectoare şi cu 200 de exploataţii agricole, iar la munte, deşi numărul exploataţiilor este de maxim 160, distanţa dintre acestea este mai mare comparativ cu cele de la oraş. Au existat şi cazuri în care recenzorii s-au confruntat iniţial cu refuzul unor cetăţeni de a permite desfăşurarea acestei operaţiuni, dar la insistenţele acestora, recensământul a avut în cele din urmă loc. Directoarea Ana Topârceanu a reamintit că amenda pentru obstrucţionarea efectuării recensământului este de 1.500 de lei. Rezultatele mai ţin însă şi de implicarea autorităţilor, de felul în care au promovat executarea recensământului agricol, de mobilizarea primarilor, etc.
În 13 din cele 78 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţ, procentul este mai mic nu doar faţă de media pe judeţ, ci chiar sub 70 la sută, iar cel mai prost stă Gârda de Sus, cu doar 58,47 la sută. Celalalte localităţi sunt: Alba Iulia – 65,14 la sută, Sebeş – 64,10 la sută, Câmpeni – 69,91 la sută, Arieşeni – 66,09 la sută, Cenade – 67,89 la sută, Ceru Băcăinţi – 63,57 la sută, Doştat – 64,73, Roşia de Secaş – 64,68 la sută, Roşia Montană – 63,70 la sută, Sohodol – 69,07 la sută şi Vinţu de Jos – 65,65 la sută.
La Ciugud, de exemplu, unde media este la nivelul celei judeţene, am stat de vorbă cu ciobanul Ilie Hulea, care i-a primit fără nicio reţinere pe recenzori. „M-au întrebat cât teren am, câte animale, ce specii, câţi lucrează din familie în agricultură, iar eu le-am răspuns cinstit, pentru că toată lumea ştie că am 500 de oi, 3 vaci, porci şi 28 de hectare de teren în comună, dar şi în Berghin. Toate sunt înscrise la APIA, la Registrul agricol, peste tot, că n-am nimic de ascuns. În afara celor doi copii care sunt elevi, unul la şcoala generală, la noi, la Ciugud, iar altul la Liceul nr. 1, la Alba, toţi lucrăm în agricultură, adică eu, soţia şi socrii. Să dea Dumnezeu să avem sănătate să ne putem ocupa în continuare”, a declarat Ilie Hulea. Iosif Muntean, proprietar de terenuri şi 60 de vaci din Şeuşa, a declarat că încă nu a venit comisia de recensământ la exploataţia lui, dar o va primi fără reţinere.
În schimb, în alte 15 comune recensământul general agricol se apropie de sfârşit, procentul de completare a formularelor depăşind 90 la sută, campioană fiind comuna Hopârta (primar Augustin Popa), cu 97,56 la sută. Pe lista fruntaşilor cu peste 95 la sută se mai află comune ca Fărău – 96,74 la sută, Scărişoara – 96,74 la sută, Unirea – 96,49 la sută, Valea Lungă – 95,23 la sută. În 21 de sectoare, recensământul s-a încheiat, iar directorul DRS Alba estimează că la nivelul întregului judeţ operaţiunea se va finaliza mai devreme decât termenul limită prevăzut, adică în jurul datei de 25 ianuarie. De altfel, raportările se fac de două ori pe săptămână, miercurea şi vinerea, astfel că situaţia se schimbă de la o centralizare la alta. Primele statistici legate de utilizarea sau neutilizarea terenului şi categoria de folosinţă: arabil, vii, livezi, etc. vor fi date publicităţii în luna aprilie. În privinţa efectivului de animale, ar putea exista necorelări din cauză că a fost adoptată procedura Uniunii Europene, potrivit căreia nu se mai numără efectivele de animale, ci se contabilizează numărul animalelor declarat de proprietar. La păsări, de exemplu, a devenit deja şablon formula „10 găini şi un cocoş”. De asemenea, pentru a şti cu exactitate ce suprafeţe de teren există la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale din judeţ şi cât este utilizată, acestea vor fi recenzate pe baza codului numeric personal, la persoanele fizice, şi pe codul fiscal, la persoanele juridice. Datele sunt confidenţiale şi nu vor fi utilizate pentru plata impozitului, aşa cum se tem unii dintre cetăţeni. Robert GHERGU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Cum era spionată fabrica de arme de la Cugir de americani, în timpul Războiului Rece: Cîți dolari primea un informator

Publicat

în

Cum era spionată fabrica de arme de la Cugir de americani, în timpul Războiului Rece: Cîți dolari primea un informator

După terminarea celui de-al Doilea Război Mondial si debutul Războiului Rece, când „Cortina de Fier” a despărțit democrațiile occidentale de URSS și statele satelit ale acestuia, agenția americană de informații CIA a reuşit să dezvolte în România o reţea bine pusă la punct de agenţi şi informatori. Potrivit arhivelor, unii dintre aceştia erau plătiţi lunar cu sume de la 50, 75, 80 până la 100 de dolari.

Aceştia aveau nume conspirative dar fiecare avea o descriere în care era prezentat locul de muncă, abilităţile şi studiile sale. Majoritatea erau români nemulţumiţi de influenţa şi comportamentul Rusiei în România. Spionajul american urmărea, în primii ani ai regimului comunist, în special fabricile de armament din România. Una dintre aceste funcționa la Cugir, un oraș mic izolat la poalele munților.

Uzina de la Cugir începuse să producă arme din 1935, însă un sector al ei era dedicat fabricării maşinilor de cusut, iar mai târziu și mașinilor de spălat. Una dintre piesele faimoase produse la Cugir a fost Oriţa, primul pistol-mitralieră de calibrul 9 mm fabricat în România.

Elit - Gustul Desăvârșit

Arma a fost numită după căpitanul Marin Oriţa, care a omologat în România acest model, şi a fost un proiect româno – ceh. În 1949, la Cugir se mai produceau doar maşini de cusut, însă doi ani mai târziu, uzina a fost reconvertită pentru manufacturarea armelor mici: pistoale, puşti automate, mitraliere şi muniţii. Aproape 4.000 de oameni erau angajaţi ai întreprinderii din Cugir în 1951, arăta un raport al CIA din 1952.
Vizată de raiduri americane în timpul războiului

„Utilajele folosite în fabrică sunt de producţie germană şi elveţiană şi se spune că sunt de o calitate excelentă. Unele dintre instalaţii sunt noi şi încă nu au fost folosite. Fabrica este bine organizată şi cei mai mulţi dintre angajaţi şi-au menţinut poziţiile pe care le aveau în trecut”, arătau spionii CIA, în nota secretă. În timpul războiului, fabrica a fost ţinta raidurilor aviaţiei americane, iar patru avioane au fost doborâte în zonă. Totuşi, bombele nu i-au provocat distrugeri mari.

”Fabrica era înconjurată de un gard de doi metri de fier care are deasupra sârmă ghimpată. Trupele române înarmate cu puşti automate, păzeau din turnurile de observaţie (…) Un control foarte strict este exercitat atât asupra civililor cât şi asupra personalului. Fiecare muncitor civil trebuia să aibă un card de identificare emis de fabrică, cu o ştampilă specială aplicată de conducerea administrativă a fabricii de armament.

Acelaşi tip de control era aplicat şi unităţilor care aparţineau de Ministerul Muncii. Muncitorii civili care intrau în fabrică prin poarta nr. 18 erau subiectul unui verificări stricte. Era un tren special care aducea muncitorii din satele vecine dimineaţa devreme şi îi ducea înapoi seara târziu. Se lucrează 24 de ore în trei schimburi de câte opt ore”, se mai arată într-un document al CIA.

Fabrica de la Cugir s-a dezvoltat mult în perioada comunistă, ajungând să producă atât armament greu, cât și pistoale și celebrele mitraliere AKM.

Sursa: ziare.com


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Echipamente IT pentru Inspectoratul Școlar Județean Alba: Licitația de peste 50.000 de lei, lansată în SEAP

Publicat

în

Echipamente IT pentru Inspectoratul Școlar Județean Alba: Licitația de peste 50.000 de lei, lansată în SEAP

Inspectoratul Școlar Județean Alba a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru furnizare, în cadrul proiectului „INSIST „Încă o șansă la educație””. Valoarea totală estimată a contractului este de 51.600 lei, fără TVA.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba este Partener 1 în cadrul proiectului cu titlul: INSIST „Încă o șansă la educaţie”, proiect finanţat prin Programul Operaţional Capital Uman, Axa Prioritară 6 -Educaţie si competente.

Elit - Gustul Desăvârșit

Echipamentele IT care fac obiectul prezentei proceduri de achiziţie sunt destinate pentru buna desfăşurare a activitatii in cadrul proiectului INSIST ,,Încă o șansă la educaţie”.

Nr. Lot/ Denumire produs component/ U.M/ Necesar UM/ Preţ unitar maxim estimat, fara TVA (lei)/ Valoare totala maxim estimata, tara TVA(lei)

1. Laptop (computer portabil)/ Buc./ 12/ 2500/ 30000
2. Videoproiector Buc./ 12/ 1800/ 21600

Specificaţii tehnice minimale:

Computere portabile (laptop) – Procesor Intel Core i5-gen 11, ecran 15.6 in, 16GB memorie RAM DDR4, SSD 512GB, video 2 GB, Mufa RJ-45 (LAN Ethernet), fara SO, mouse optic wireless, geanta, garantie 2 ani.

Videoproiectoare – Videoproiector WXGA, suporta Full HD 1080p,, 3500 lumeni, contrast 16000:1, lampa 6000 ore, VGA, Component, HDMI, USB, Telecomanda.

Sistemul laptop va fi actualizat cu ultimul BIOS firmware / ultimele versiuni de drivere existente pe site-ul producătorului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Alba, în top 5 al traficului de cocaină: Aproape o tonă de droguri confiscate într-un singur an

Publicat

în

Alba, în top 5 al traficului de cocaină: Aproape o tonă de droguri confiscate într-un singur an

Județul Alba se situează pe locul cinci în ceea ce privește cocaina confiscată de oamenii legii, în cursul anului 2020. Aproape o tonă de cocaină introdusă în țară prin diferite modalități a fost confiscată de polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, potrivit Raportului Naţional privind situaţia drogurilor din România – 2021.

Topul 10 este condus de județul Ilfov cu 33.054 kilograme, Brașov cu 1.996 kilograme, Arad cu 1.013 kilograme, Iași cu 997 kilograme, Alba cu 995 kilograme, București 793 kilograme, Timiș cu 691 kilograme, Dolj cu 371 kilograme, Călărași cu 253 kilograme și Constanța cu 130 de kilograme.

Cantitatea totală de cocaină confiscată a înregistrat o scădere semnificativă față de anul 2019 (de la 1.615,693 kg la 43,496 kg), anul 2020 menținând disponibilitatea cocainei pe teritoriul național, aspect relevat de numărul de capturi pe tip de drog (449). Astfel, 94,98 % (41,314 kg) din cantitatea totală confiscată provine din 20 de capturi semnificative, 19 (40,914 kg) dintre acestea având ca țară de destinație România.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cocaina capturată pe teritoriul României în cursul anului 2020 a avut ca țări de origine/plecare: Olanda, Spania, Italia, Brazilia, Belgia, Franța, Columbia și Germania.

Pe cale rutieră, pe rutele: Spania – Franța – Germania – Austria – Ungaria – România, Olanda – Germania – Austria – Ungaria – România, Belgia – Germania – Cehia – Slovacia – Ungaria – România, Franța – Germania – Austria – Ungaria – România, Germania – Austria – Ungaria – România, Spania – România, Olanda – România, Italia – România în colete expediate prin firme de curierat/ poștă, în autoturisme: elemente de caroserie, în bagaje/ bagaje de mână;

Pe cale aeriană, din Brazilia, pe rutele Brazilia – Franța – România și Columbia – România, în aeroport/ punct de trecere a frontierei, în bagaje abandonate sau în interiorul corpului (înghițite).

Sursa: Ministerul Afacerilor Interne – Agenţia Naţională Antidrog


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare