Rămâi conectat

Sport

Rezultate excelente în 2017: Federaţia Română de Powerlifting, cu sediul în Alba Iulia, locul şapte în ţară în ierarhia MTS!

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Rezultate excelente pentru Federaţia Română de Powerlifiting în anul 2017: locul şapte în clasamentul tuturor federaţiilor sportive naţionale, olimpice sau neolimpice, probe neolimpice, după haltere, lupte  gimnastică etc. Recent, pe site-ul MTS a fost publicată o sinteză a rezultatelor sportivilor români obţinute la competiţiile internaţionale, în perioada 1 ianuarie-11 decembrie 2017.

În acest context, este remarcabilă poziţionarea Federaţiei Române de Powerlifting, ce are sediul în Alba Iulia, în ierarhia federaţiilor sportive naţionale în primele 11 luni ale anului 2017. O clasare ce merită apreciată cum se cuvine, o situaţie deloc întâlnită în istoria sportivă a judeţului Alba. Astfel, powerliftierii au strâns 36 de medalii în competiţiile internaţionale, respectiv Campionatul European de Powerlifting juniori, Campionatul European de Powerlifting seniori, Campionatul European de Powerlifting Masters, Campionatul European de împins din culcat (juniori, seniori, masters), Campionatul Mondial de Powerlifting Masters şi Cupa Dunării seniori. Şi un alt element important, în ierarhie nu se regăsesc, cu excepţia FRP, înfiinţată în 2009, alte federaţii ce-şi au sediile în „provincie”.

Că rezultatele powerliftierilor români sunt bune, sau mai puţin bune, se poate analiza din mai multe unghiuri, însă un lucru este cert, sunt incluse în ierarhia oficială a sportului românesc. Asta după ce, la jumătatea anului, Federaţia Română de Powerlifting  a fosta doua în clasamentul tuturor sporturilor/ federaţiilor neolimpice şi sporturi olimpice, probe neolimpice (cum ar fi, de pildă, probele de smuls sau aruncat la haltere). Interesantă ar fi însă analiza respectivului tabel, dacă am regăsi şi informaţii despre finanţarea publică pe programe sportive/ ramuri de sport, sau, un algoritm simplu, precum împărţirea numărului de medalii la sumele alocate. „Această clasare confirmă o constanţă în timp, este una onorantă pentru Federaţia Română de Powerlifting. Reprezintă un bilanţ mulţumitor, în condiţiile în care în a doua jumătate a anului nu am putut concura, din lipsa resurselor financiare, la Campionatele Mondiale, competiţii care contează foarte mult în punctajul alocat de MTS”, a concluzionat Ovidiu Pănăzan, preşedintele Federaţiei Române de Powerlifting.

*Pretenţii mondiale în 2018 şi „naţionale” la Alba Iulia

Federaţia Română de Powerlifting a încheiat anul competiţional internaţional 2017 cu rezultate internaţionale extrem de bune în raport cu bugetul repartizat in acest scop.  Şi în plan intern au fost obţinute rezultate sportive remarcabile, în creştere şi mai ales competitive la nivel internaţional, un obiectiv strategic în condiţiile în care numărul de sportivi români participanţi în competiţii naţionale este similar cu cel din anul anterior. S-au realizat 4 recorduri naţionale, omologate în urma testării anti-doping ce s-a efectuat de către ANAD. Este de evidenţiat faptul că numărul de sportivi legitimaţi a crescut în anul 2017 cu 40, iar numărul structurilor sportive afiliate este de 31.

Ştacheta în privinţa participărilor internaţionale va fi ridicată în anul în curs. Reprezentanţii FRP susţin că sportivi “tricolori” vor fi prezenţi în luna mai la Campionatele Europene de Juniori şi de Seniori, în Cehia, la Pilsen, Cehia şi în octombrie la Campionatele Mondiale de Masters în Mongolia, la Ulaanbaatar. “În funcţie de buget sau de sprijin instituţional, prioritar pentru FRP ar mai fi să participam la Cupa Mondială Universitară (iulie) şi la Campionatele Mondiale de Seniori (noiembrie), în Suedia. Dacă vom dispune de un buget suficient vom parcurge tot ce ne-am propus în proiectul de calendar. Avem mulţi sportivi bine pregătiţi, cu potenţial de a obţine medalii continentale şi mondiale, mult peste ce s-a reuşit în anii anteriori. Cu siguranţă CS Unirea Alba Iulia va sprijini, la nevoie, proprii competitori dacă vor fi selectionaţi pentru concursuri internaţionale. Ne aşteptăm şi la colaborarea cu o altă entitate sportivă din Alba Iulia. Dar deocamdată nu-i divulgăm numele. De asemenea, sperăm ca MTS şi alte autorităţi publice locale şi centrale să sprijine o federaţie naţională clasată constant în primele 10 din România în ultimii 4-5 ani. Aceasta realitate, de ce să nu recunosc, pe noi ne bucură foarte tare şi este consemnată în documentele oficiale ale MTS. Să nu uităm că în 2017 am realizat şi un lucru în premieră în istoria judeţului: doi sportivi legitimaţi la cluburi din judeţul Alba, născuţi aici, locuitori ai judeţului, au obţinut medalii la Campionate Europene de Seniori! Pentru anul 2018, nivelul de pregătire al multor sportivi legitimaţi la CS Unirea Alba Iulia, mă face să pot afirma că ne vom depăşi acest record”, a punctat Ovidiu Pănăzan, preşedintele FRP.

Şi cum 2018 este anul Centenarului, prima competiţie de anvergură va fi găzduită în Cetatea Marii Uniri, între 31 martie şi 1 aprilie, Campionatul Naţional de Juniori şi Seniori, organizată într-un parteneriat între Federaţia Română de Powerlifting şi CS Unirea Alba Iulia.

Dan HENEGAR

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

Inter Unirea, Viitorul Sântimbru și Performanța Ighiu s-au calificat în semifinalele Cupei României

Dan HENEGAR

Publicat

în

Inter Unirea, Viitorul Sântimbru și Performanța Ighiu sunt primele 3 echipe calificate în semifinalele Cupei României, faza județeană. Ultima echipă va fi decisă luni, în urma disputei dintre Hidro Mecanica Șugag și CIL Blaj. Tragerea la sorți va avea loc marți, 30 aprilie, la sediul AJF Alba. În sferturile de finală partidele au fost echilibrate, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea