Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Societate

Restaurarea patrimoniului construit la Alba Iulia, „model de bune practici” din partea Grup Corint SA

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

După cum anunţam anterior, ieri (18 mai 2011), la Alba Iulia s-a desfăşurat un eveniment ştiinţific de mare anvergură. Este vorba despre seria de simpozioane privind teoria şi practica reabilitării patriomoniului construit, ce se desfăşoară anual de 15 ani încoace în România, având ca punct final, pentru raportări şi concluzii, localitatea Tuşnad, fapt ce a dat denumirea manifestării „Tuşnad”, deja intrată în tradiţia cercurilor ştiinţifice europene. Anul acesta ea se desfăşoară în perioada 18-21 mai, şi este o onoare pentru Cetatea Alba Iulia faptul că, având ca temă „Fortificaţiile din nou în folosinţă”, conferinţa internaţională ştiinţifică s-a desfăşurat şi la Alba Iulia, fortificaţie intrată (după cum se vede) în circuitul valorilor de patrimoniu naţional şi universal. Organizatorii acestei manifestări sunt: Asociaţia Restauratorilor de Monumente Istorice din Transilvania, Fundaţia Transsylvania Nostra, împreună cu Asociaţia pentru Protecţia Monumentelor Istorice „Kopeczy Joysef Sebestyen”, Grup Corint, Primăria Şimleul Silvaniei (pentru că periplul participanţilor cuprinde şi cetatea din localitatea sălăjeană) şi Comitetul Român ICOMOS (The International Council on Monuments and Sites), cărora li s-a alăturat Comitetul ICOMOS – ICOFORT (The International Council on Monuments and Sites – International Scientific Committee on Fortifications and Military).
Manifestarea care a debutat ieri la Alba Iulia a reunit numeroşi specialişti din domeniul restaurării, arhitecţi şi arheologi, din România, Ungaria, Germania, Elveţia, Belgia, Portugalia, Grecia, Serbia, Bulgaria etc., în frunte cu preşedinţii structurilor organizatoare: dr. Milagros Flores (SUA), preşedintele ICOMOS-ICOFORT Internaţional, conf.dr.arh. Sergiu Nistor, preşedintele ICOMOS România, dr. Cristoph Machat (Germania), membru în Biroul Executiv ICOMOS Internaţional, Szabo Balint, preşedintele Asociaţiei Restauratorilor de Monumente Istorice din Transilvania şi, în calitate de gazdă, Mircea Sabău Tătar, director general Grup Corint. Într-un cuvânt, cele mai autorizate voci din domeniul restaurării şi valorizării fortificaţiilor medievale, ale căror concluzii şi recomandări de la final vor cântări hotărâtor în elaborarea strategiilor şi a cadrului legislativ european în domeniu. Nu intrăm în detalii cu privire la seria de prelegeri şi dezbateri ştiinţifice tematice ce s-au desfăşurat pe parcursul zilei de ieri, avându-l ca moderator pe dr. Sergiu Nistor, preşedintele ICOMOS România, dar ne-a reţinut atenţia prezenţa secretarului de stat din Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Vasile Timiş, la această manifestare, în ciuda agendei sale foarte încărcate. În cuvântul său de deschidere, reprezentantul ministerului a adus salutul ministrului Hunor şi a arătat că lucrările de restaurare din Cetatea Alba Iulia, executate de Grup Corint SA, pot fi considerate „un model de bune practici” pentru specialiştii în domeniu.
Cu acest prilej am reuşit să-l intervievăm pe secretarul de stat Vasile Timiş, atât cu privire la modul în care este percepută Cetatea Alba Iulia şi municipiul nostru la nivelul guvernamental pe care dânsul îl reprezintă, cât şi cu privire la tensiunile (inerente) create de investiţia în restaurare de la Alba Iulia, în rândurile cercurilor civice şi ecologiste locale. Respectiv la tensiunile generate de lucrările din parcul Custozza. Dar, pentru că spaţiul nu ne permite, vom publica acest interviu într-o ediţie viitoare.
Ioan HĂNŢULESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Opinii - Comentarii

Când se vopsesc, de fapt, ouăle de Paşte și care este simbolistica lor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tradiţia spune că în Joia Mare, numită şi Joia Patimilor, gospodinele vopsesc ouăle în roşu sau în alte culori, după preferinţă. Culoarea roşie este însă cea mai folosită deoarece reprezintă sângele lui Iisus Hristos, răstignit pe cruce, pentru mântuirea omenirii. Se spune că dacă ouăle sunt înroşite în Joia Mare, nu se strică tot anul. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea