Rămâi conectat

Politică Administrație

Reprezentanți ai ambasadei Japoniei, în vizită de lucru la Alba Iulia

Publicat

în

Șeful Secţiei Economice a Ambasadei Japoniei în România, domnul Shin OGAWA, a efectuat o vizită oficială în judeţul Alba împreună cu domnişoara Yoko Kawamura, consilier economic al Ambasadei. Agenda de lucru a reprezentanţilor Ambasadei Japonei a cuprins şi un dineu de lucru la care au fost invitaţi să participe factori de decizie din cadrul administraţiei publice locale şi judeţene.

La întâlnire au participat: primarul Mircea Hava, Nicolaie Moldovan – city manager al municipiului Alba Iulia, președintele CJ Alba Ion Dumitrel şi vicepreședintele CJ Alba, Alin Cucui.

Au fost abordate relaţiile de colaborare materializate în judeţul Alba prin  finanţările tip grant accesate de către autorităţile locale la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, la nivelul primăriei Alba Iulia cât şi din perspectiva finanţării acordate Asociaţiei Crescătorilor de Bovine.

Elit - Gustul Desăvârșit

Colaborarile de până acum cu Guvernul Japoniei prin intermediul Ambasadei Japoniei în România au fost extrem de benefice pentru Alba Iulia şi judeţul Alba. În ceea ce ne priveşte, am dovedit că investiţiile realizate au îmbunătăţit semnificativ calitatea actului medical în spitalul din Alba Iulia, complementar investiţiilor directe realizate de Consiliul Judeţean şi Consiliul Local. Proiectele scrise de noi au convins şi au determinat sprijinul finaciar acordat prin intermediul granturilor oferite de Guvernul Japoniei, iar colaborarea îndelungată de până acum justifică interesul pe care îl acordăm acestui tip de relaţii bilaterale. Odată depăşit pragul de iniţiere, ne onorează interesul acordat oraşului de guvernul nipon şi ne obligă să oferim partenerilor noştri condiţii optime pentru materializarea altor proiecte”, a declarat primarul Mircea Hava.

A fost o întâlnire de lucru foarte utilă în care am avut oportunitatea de a discuta pe larg despre oportunități de cooperare economică. Am găsit puncte comune de interes și s-au creat premisele unei colaborări care să ajute la dezvoltarea județului Alba. După cum știți, astfel de întâlniri cu reprezentanții diplomatici la București au început din anii trecui si vor continua și pe viitor”, a spus Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba.

Dicuţiile s-au centrat pe potenţialul resurselor minerale şi naturale exitente la nivelul judeţului, dar şi al disponibilităţilor de terenuri utile pentru diverse investiţii şi agricultură. Un alt subiect abordat a fost atractivitatea turistică a judeţului Alba şi a municipiului Alba Iulia. În acest sens, s-au consemnat propuneri de stimulare a interesului faţă de oferta turistică a judeţului Alba.

Şefii administraţiilor locale şi judeţene au lansat şi o invitaţie către E.S. Dl. Keiji Yamamoto, Ambasadorul Japoniei în România, ce vizează participarea la evenimentele culturale incluse în calendarul pe 2013.

Pe parcursul dicuţiilor s-a convenit să se pună bazele unui forum economic româno-japonez, realizat în comun de ambele părţi, care să faciliteze accesul investitorilor japonezi în Alba, inclusiv în cadrul unor site-tururi, în Alba Iulia şi în judeţ.

Luna aprilie va consemna prezenţa la Alba Iulia a unui alt ambasador, E.S. Doamna Marianna Sutadi, Ambasador Extraordinar şi Plenipotentiar al Republicii Indonezia în România.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

Publicat

în

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

PSD vine din nou cu măsuri concrete în beneficiul celor cu venituri reduse! Proiectul PSD privind acordarea voucherelor pentru alimente se implementează în ritm accelerat. Recent s-au semnat contractele pentru tipărirea voucherelor, iar Poșta Română a fost desemnată pentru a le distribui. Peste 3 milioane de persoane, din categorii vulnerabile, vor primi un ajutor de 250 de lei, odată la două luni, timp de un an și jumătate.

Beneficiarii proiectului vouchere pentru alimente sunt:

Elit - Gustul Desăvârșit

– pensionarii cu venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri nete lunare proprii mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile monoparentale cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social oferit de stat;
– persoanelor fără adăpost.

Jumătate din cele 3,1 miliarde de lei, necesare pentru voucherele de alimente, vor veni din fonduri europene.

Încă o dată realitatea îi contrazice pe cei de la USR care susțineau despre acest program că „este doar un powerpoint” care nu va fi acceptat de Comisia Europeană. PSD este alături de cei mulți, care au nevoie în această perioadă de sprijin concret!

Purtător de cuvânt PSD Alba,
Radu Cristian


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Publicat

în

Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Am participat, în aceste zile, alături de o delegație din România, la întâlniri oficiale dar cordiale cu președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, președintele comisiei de administrație publica și amenajarea teritoriului, Larisa Voloh, secretarul general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării, Lidia Dabija și secretarul general adjunct al guvernului, Svetlana Țurcanu.

Cu această ocazie, a fost semnat un acord de cooperare între comisiile parlamentare permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și a Camerei Deputaților din Parlamentul României. Documentul a fost semnat de către președinții comisiilor de administrație publică și amenajarea teritoriului (din care fac parte), mai exact de către parlamentarii Simona Bucura Oprescu  și Larisa Voloh

Între altele, acordul prevede că cele două state vor pleda pentru modernizarea administrației publice, vor coopera în vederea îmbunătățirii cadrului normativ și celui de reglementare vizând organizarea și funcționarea administrației publice, planificarea spațială și dezvoltarea regională. De asemenea, România și Moldova vor sprijini colaborarea și vor contribui la stabilirea relațiilor de fraternitate între colectivitățile noastre locale. Nu în ultimul rând, vom sprijini realizarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană cu referire la administrația publică ce are ca finalitate ajustarea sistemului administrativ din Republica Moldova la Spațiul Administrativ European.

Elit - Gustul Desăvârșit

Îmi reiterez, cu această ocazie, susținerea necondiționată pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru continuarea reformei administrative și, nu în ultimul rând, a efortului nostru comun pentru asigurarea securității regiunii și sprijinirii refugiaților ucraineni.

Oamenii din Republica Moldova sunt frații noștri de peste Prut! Avem același idealuri și credințe, vorbim aceeași limbă, iar inimile noastre bat la fel. Doar uniți, împreună, putem fi mai puternici!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.

În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național. În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții. Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.

Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa. Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.

Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare