Rămâi conectat

Editorial

Reformă? Cu cine?

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Megascandalul pensiilor militarilor, ultramediatizat de o săptămână încoace, a acoperit nişte realităţi scandaloase a căror radiografiere e de natură să dezvăluie adevărata faţă a reformei statului, despre care se vorbeşte atât de mult în ultima vreme.
O primă dezvăluire a vizat CV-ul ministrului de Interne, Traian Igaş, care şi-ar fi terminat studiile liceale la 24 de ani, când şi-a dat şi Bacalaureatul. Succesul acesta pare să-i fi dat aripi dlui Igaş, având în vedere că în CV-ul lui figurează nu mai puţin de trei instituţii de învăţământ superior, minus datele la care şi-ar fi făcut studiile. Ce surmenaj, dacă te gândeşti că, potrivit senatorului PSD Valer Marian, Igaş ar fi absolvit în 2007, când era deputat, Facultatea de Drept „Vasile Goldiş” din Arad, ce-i drept la IDD. În orice caz el a fost socotit potrivit pentru funcţia de ministru de Interne, fiind chiar lăudat de preşedintele Traian Băsescu la TVR. „Băiatul ăsta (pe care văd că mulţi jurnalişti încearcă să-l minimalizeze, chiar şi generali, chestori) a învăţat legea şi sper să le-o aplice de sus până jos”. Presupunând că, prin absurd, dl. Igaş este un fin cunoscător al Dreptului, ultimele acuzaţii care i s-au adus de către acelaşi Valer Marian, cum că ar fi făcut şi încă mai face contrabandă cu ţigări la graniţa de Vest a ţării sunt bulversante atât pentru cetăţenii simpli cât, mai ales, pentru angajaţii Ministerului de Interne, care au mai putut afla şi că şeful lor l-ar fi mituit pe însuşi preşedintele ţării. Replica lui Traian Igaş, care şi-a anunţat intenţia de a-l da în judecată pe Valer Marian pentru calomnie, a venit târziu (alaltăieri) şi a fost foarte ştearsă în raport cu gravitatea acuzaţiilor ce îi fuseseră aduse încă de acum trei săptămâni.
Ce să mai spun despre prestaţia ministrului Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, la conferinţa de presă de miercuri? Dl general cu patru stele, între altele profesor universitar şi conducător de doctorate, a vorbit ca o ţaţă. M-a luat durerea de cap, la propriu, când am văzut comportamentul isteric al acestui om, care conduce unul dintre cele mai importante ministere din România. Cum a fost posibil ca un asemenea personaj să ajungă ministrul Apărării într-o ţară membră NATO? Şi ne mai mirăm că lumea civilizată ne trânteşte tot mai des uşa în nas?
Un ultim exemplu, din profil teritorial, ca să zic aşa. Am văzut că pentru postul de director al Spitalului de Pneumoftiziologie Aiud candidează de unul singur un anume Vasile Vultur, liderul PDL-Aiud, despre care deputatul PSD Radu Coclici a spus că ar fi fost colaborator al Securităţii, punând la dispoziţia presei un document emis de CNSAS, respectiv „Adeverinţa nr. 5020 din 13.11.2008”. Să dea Dumnezeu ca dl. Vultur să nu fi făcut niciun rău nimănui prin notele informative furnizate fostei Securităţi. Ceea ce mă interesează în acest caz, şi în altele asemenea de altfel, este motivul pentru care PDL, ca şi celelalte partide de pe scena politică românească, parcă tot mai urâtă şi mai insalubră, se orientează către asemenea personaje controversate în selecţia cadrelor. Explicaţia nu poate fi sub nicio formă competenţa, căci dl Vultur, din câte am înţeles, este subinginer sau inginer minier. O fi făcut, nu zic nu, vreun curs de management sau chiar mai multe dar, pentru Dumnezeu, nu se putea găsi un medic sau măcar un economist pentru funcţia vizată de dl. Vultur? E drept că medicii pleacă pe capete din România, dar nu cumva tocmai contraselecţia valorilor, practicată pe scară largă în societatea noastră, este cauza acestei migraţii cu consecinţe devastatoare pe termen lung? Cum să luăm în serios reforma statului, despre care vorbeşte toată ziua dl. Traian Băsescu şi compania, când în majoritatea funcţiilor  din ţara asta sunt avansaţi politruci, exclusiv pe bază de carnet de partid? Faptul că şi alte partide înaintea PDL-ului au procedat la fel nu reprezintă o scuză, având în vedere mai ales contraperformanţele pe toată linia ale Guvernului Boc.
Maria Lucia MUNTEANU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Editorial

Editorial

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea