Rămâi conectat

Ştirea zilei

REFERENDUM-ul pentru Justiţie, iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis, a îndeplinit cerința de prezență pentru VALIDARE

Ziarul Unirea

Publicat

în

REFERENDUM-ul pentru Justiţie, iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis, a TRECUT!

Duminică, în aceeași zi în care au avut loc alegerile europarlamentare, românii au fost chemați la urne pentru a vota și la referendumul pentru justiție convocat de președintele Klaus Iohannis. Pentru acest referendum, alegătorii au primit două buletine de vot, fiecare conținând o întrebare.

Unul din factorii pentru ca referendumul pentru justiție să fie validat l-a reprezentat prezența la vot. Astfel, pentru ca scrutinul să treacă, a trebuit să se prezinte la urne 30% din românii cu drept de vot, iar 25% din voturi să fie valabile. Aceste condiții sunt prevăzute în Legea referendumului, care a fost modificată în anul 2013, la inițiativa mai multor parlamentari PSD.

Iată ce spune Legea 3/2000: Art. 5 (2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. (3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.

Potrivit Autorității Electorale Permanente, numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente (LEP) a fost de 18.267.997 de persoane.

Astfel, pentru ca referendumul să fie validat, au trebuit să se prezinte la vot 5.480.399 de alegători, iar numărul de voturi valabil exprimate să fie 4.566.999, indiferent dacă alegătorii au votat DA sau NU.

Cele două întrebări pentru referendum:

„Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”

„Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”.

Ultimul referendum în România a avut loc pe 6 și 7 octombrie, când românii au fost chemați la urne pentru a se pronunța dacă sunt de acord pentru schimbarea definiției familiei din Constituție, în așa fel încât formularea „căsătoria liber consimțită între soți” să fie schimbată în „căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie” Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. Programul de funcționare a supermarketurilor din România nu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea