Rămâi conectat

Curier Județean

Rectorii din Consorţiul Universitaria au semnat o nouă rezoluție pentru educație, la Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*Învățământul superior românesc – Actualități și perspective. Finanțare, cercetare, internaționalizare, calitate

Vineri și sâmbătă, 13-14 noiembrie 2015, la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba-Iulia, rectorii celor cinci universități din Consorţiul Universitaria au semnat o rezoluție pentru educație.

Astfel, Acad. prof. univ. dr. Ioubb1an-Aurel Pop (Universitatea Babeş-Bolyai), Prof. univ. dr. Mircea Dumitru (Universitatea Bucureşti), Prof. univ. dr. Vasile Işan (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza), Prof. univ. dr. Pavel Năstase (Academia de Studii Economice) şi Prof. univ. dr. Marilen Pirtea (Universitatea de Vest din Timișoara) au dezbătut probleme de actualitate din mediul universitar românesc: finanțarea în învățământul superior și fondurile europene, finanțarea cercetării din universități; comunicare, internaționalizare și Erasmus+ UE și non UE; relevanța ranking-urilor internaționale pentru universitățile din România; managementul calității în învățământul superior; adaptarea politicii de resurse umane la evoluția cadrului legislativ și impactul cercetării asupra relației cu mediul de afaceri; bursele doctorale și postdoctorale în perioada de programare 2014-2020; mobilitățile studențești în consorțiu între deziderat și realitate.

Învăţământul superior şi cercetarea ştiinţifică au un rol decisiv în dezvoltarea economico-socială a ţării, prin reconstrucţia instituţională, diferenţierea universităţilor, promovarea excelenţei individuale, stimularea performanţelor academice şi întărirea principiilor fundamentale ale autonomiei instituţionale şi ale competiţiei efective a ideilor. În acest sens, semnatarii documentului au considerat că se impun următoarele lunii directoare:

– Alocarea a minim 6% din ubb2PIB pentru educaţie și crearea premiselor implementării unei finanțări instituționale multianuale, pe bază de contract.
– Restructurarea finanţării publice a învăţământului superior în sensul echilibrării criteriilor sociale cu cele de performanță academică și trecerea de la Studentul – Echivalent Unitar la finanțarea ciclurilor de studii universitare de licență și masterat prin intermediul granturilor de studii.
– Finanţarea cercetării ştiinţifice în universități cu minim 1% din PIB și adoptarea unui statut a personalului de cercetare-dezvoltare similar cu cel al personalului didactic.
– Publicarea anuală a unui raport în care să fie prezentată situația totală a finanțării instituționale, fundamentată și detaliată (atât în contractul instituțional, cât și în cel complementar).
– Ierarhizarea pe categorii a instituţiilor de învăţământ superior din România şi finanţarea în funcţie de aceste categorii. Consorţiul Universitaria va propune criterii de clasificare a universităţilor din România şi va înainta propunerile Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.
– Necesitatea dezvoltării unor programe de licenţă cu dublă specializare, dar și revizuirea listei programelor de licenţă pentru reducerea numărului de specializări.
– Internaţionalizarea curriculum-ului și introducerea de noi programe de studiu cu predare în limbi de circulație internațională, în condițiile adaptării legislației pentru a se putea realiza programe de studii cu diplome comune, diplome duble și multiple.
– Simplificarea procedurilor privind angajarea, asocierea și invitarea personalului didactic și monitorizarea angajărilor pe durată determinată a personalului didactic și de cercetare.
– Limitarea autonomiei universitare să fie determinată de circumstanțe excepționale, stabilite exclusiv prin lege, nu prin acte administrative.
– Stabilirea unor criterii distincte de finanțare a instituțiilor de interes național, precum Grădinile Botanice, Parcurile și rezervațiile dendrologice și celelalte colecții ale universităților.
– Adaptarea formării profesionale continue și complementare a psihologilor, psihopedagogilor și asistenților sociali pentru evaluarea și intervenția persoanelor diagnosticate cu Tulburări din Spectrul Autist.

CITEȘTE ȘI: FOTO| Cel mai prestigios consorțiu de universități din România are loc la Alba Iulia în 13-15 noiembrie. Ședința de deschidere

Din Consorţiul Universitaria fac parte Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi Academia de Studii Economice din Bucureşti. (Z.U.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Indiferență crudă față de durerea animalelor: Două pisici au fost otrăvite, în cartierul albaiulian „Tolstoi”

Bogdan Ilea

Publicat

în

Indiferență crudă față de durerea animalelor: Două pisici au fost otrăvite, în cartierul albaiulian „Tolstoi” Într-un colț liniștit al cartierului Tolstoi, pe strada Septimius Severus, au avut loc în ultimele zile două evenimente, care au scos incă o dată la lumină latura întunecată a naturii umane. În decursul a opt zile, două pisici inocente au […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea