Rămâi conectat

Politică Administrație

Rechizitoriu DNA: Cât cerea PNL pentru un loc pe liste la alegerile din 2012

Publicat

în

Deputatul PNL Mihai Voicu le-ar fi solicitat membrilor de partid care voiau să ocupe un loc pe liste la alegerile din 2012 să cotizeze către partid câte 16.400 de lei, sumă care urma să fie multiplicată în funcţie de importanţa postului de care era interesat cel care dădea banii.

Procurorii DNA notează în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a deputatului Mihai Voicu pentru folosire a influenţei sau a autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite că, în perioada ianuarie – martie 2012, având în vedere că era an electoral, cu alegeri locale şi parlamentare, Voicu ar fi convocat mai multe şedinţe ale Biroului Politic Teritorial, în cadrul cărora ar fi cerut să se propună soluţii privind finanţarea campaniei electorale pentru alegerile locale din vara anului 2012 şi, pentru că nu au existat propuneri, ar fi motivat că se impun discuţii pentru stabilirea unor criterii şi condiţii în vederea includerii pe listele de candidaţi pentru Consiliul Judeţean Dolj a membrilor de partid ce doreau să ocupe funcţia de consilier judeţean.

În acest context, arată anchetatorii, în condiţiile în care la acel moment, la nivelul organizaţiei, se cunoşteau deja numele persoanelor interesate să candideze pentru a ocupa un loc în Consiliul Judeţean, Mihai Voicu le-ar fi precizat membrilor Biroului Politic Teritorial că întocmirea listelor de candidaţi este o problemă delicată, exprimându-şi opinia că cei care doresc să candideze pentru un loc pe lista cu candidaţii pentru alegerile locale trebuie să sprijine financiar campania electorală prin plata unor contribuţii individuale, abordare care ar fi iscat discuţii contradictorii între membrii Biroului Politic Teritorial, unii dintre aceştia arătându-şi nemulţumirea.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Cu toate acestea, Mihai Voicu, din poziţia de preşedinte al Organizaţiei (…) Dolj şi vicepreşedinte al (…) la nivel naţional, s-a folosit de autoritatea şi influenţa derivate din funcţiile deţinute pentru a impune ca şi criterii necesar a fi îndeplinite pentru a putea fi înscris pe lista de candidaţi plata unei contribuţii financiare necesară pentru susţinerea cheltuielilor de campanie”, se arată în rechizitoriu.

Procurorii anticorupţie precizează că propunerea sa a fost adoptată de Biroul Politic Teritorial, deşi mulţi dintre membri nu agreaseră decizia preşedintelui, ce venea să schimbe regulile de desfăşurare a campaniilor electorale anterioare, când pentru desemnarea candidaţilor singurul criteriu avut în vedere era doar cel al votului membrilor organizaţiei şi se raporta de regulă la calitatea activităţii desfăşurată în cadrul partidului, tocmai pentru că Mihai Voicu era perceput ca o persoană influentă la vârful partidului, ca a doua persoană ca importanţă în ierarhia formaţiunii.

Mai mult, Mihai Voicu le-ar fi spus membrilor organizaţiei şi faptul că pentru a ocupa funcţii de conducere în instituţiile descentralizate din judeţul Dolj trebuie să respecte aceleaşi condiţii.

„Tot în cadrul acestei şedinţe sau în şedinţele ce au urmat, Voicu Mihai Alexandru a pus în discuţie şi susţinerea politică a unor membri de partid pentru ocuparea unor funcţii de conducere în cadrul instituţiilor descentralizate din judeţul Dolj, precizând că şi pentru ocuparea acestor funcţii sunt valabile aceleaşi condiţii ca şi cele impuse pentru desemnarea pe listele de candidaţi pentru alegerile locale, respectiv activitatea desfăşurată în partid şi plata unei contribuţii financiare”, precizează anchetatorii.

Deputatul ar fi stabilit ca suma de referinţă de la care se va porni să fie cea de 16.400 de lei.

„În ceea ce priveşte contribuţia financiară, a precizat că aceasta va porni de la o valoare de referinţă, pe care a intitulat-o ‘X’ şi care consta în suma de 16.400 lei, corespunzătoare ocupării unui loc pe listele de vot prin care urma să fie desemnaţi candidaţii (…) pentru Consiliul Judeţean, valoare care se multiplica în funcţie de importanţa postului de care era interesat cel care dădea banii şi de momentul la care acesta se hotăra să remită banii”, arată DNA.

În concret, el ar fi comunicat că, dacă cei interesaţi să ocupe o funcţie de conducere nu vor remite valoarea de referinţă „X” până la începerea campaniei electorale pentru alegerile locale, pentru a mai putea ocupa funcţia pe care şi-o doreau trebuiau să remită dublul sumei între alegerile locale şi parlamentare, respectiv triplul sumei după alegerile parlamentare, în timp ce persoanele care nu erau membri ai Biroului Politic Teritorial urmau, după acest moment, să remită de patru ori valoarea de referinţă „X”.

Pe 21 decembrie, procurorii DNA Craiova l-au trimis în judecată, în stare de libertate, pe deputatul PNL Mihai Voicu, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei sau a autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit DNA, alături de Mihai Voicu, procurorii i-au mai trimis în judecată pe Dan-Lucian-Ştefan Mogoş, la data faptei secretar general coordonator al PNL Dolj, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de folosire a influenţei sau a autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, şi pe Constantin Enea, la data faptei vicepreşedinte al Biroului Permanent Teritorial al PNL Dolj şi reprezentant al SC Coliseum SA, pentru spălare de bani.

De asemenea, a fost trimisă în judecată SC Coliseum SA, pentru complicitate la infracţiunea de spălare de bani.

Potrivit anchetatorilor, în perioada ianuarie – aprilie 2012, Mihai Voicu, în calitate de preşedinte al unei organizaţii judeţene de partid şi vicepreşedinte al aceleiaşi formaţiuni politice la nivel naţional, beneficiind de ajutorul inculpatului Mogoş, şi-a folosit influenţa şi autoritatea determinate de funcţiile deţinute, pentru a impune membrilor Biroului Permanent Teritorial criterii nestatutare, în sensul că membrii de partid, pentru a putea candida de pe un loc eligibil, trebuiau să sprijine financiar campania electorală prin plata unor contribuţii individuale.

Concret, „donaţiile” respective condiţionau candidaturile pe un loc eligibil pe listele de vot la alegerile locale 2012 ori parlamentare din toamna aceluiaşi an sau susţinerea politică pentru ocuparea unei funcţii de conducere într-o instituţie publică.

„Procedând în această manieră, 20 de membri ai organizaţiei de partid au fost determinaţi să remită diverse sume de bani (între 5.000 şi 20.000 lei) în valoare totală de 290.450 lei. Din această sumă de bani, inculpatul Enea Constantin Cosmin a primit 156.680 lei pentru a fi folosiţi la achiziţionarea de materiale promoţionale ce urmau a fi folosite în campania electorală din vara anului 2012”, preciza DNA.

Potrivit sursei citate, din această sumă, în realitate au fost folosiţi în acest scop doar 24.873 lei, restul fiind însuşiţi de Constantin Enea prin intermediul SC Coliseum SA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse.

Sursa Agerpres


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu Marcel: Implementarea PNRR şi absorţia banilor europeni rămân o prioritate pentru miniştrii Partidului Social Democrat

Publicat

în

Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu Marcel: Implementarea PNRR şi absorţia banilor europeni rămân o prioritate pentru miniştrii Partidului Social Democrat

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă poate reprezenta ultima oportunitate substanţială pentru comunităţile locale din România de a mai recupera din decalajele de dezvoltare dintre noi şi Europa Centrală sau de Vest.

Partidul Social Democrat este puternic ancorat în actul de guvernare, miniştrii PSD accelerând discuţiile cu instituţiile europene pentru deblocarea anumitor #proiecte de interes naţional, care nu au fost cuprinse în proiectul iniţial al #PNRR redactat de „partidul salvator din România”, care acum se dezintegrează de la o zi la alta.

Ca şi în primul trimestru al anului trecut, miniştrii Partidului Social Democrat îşi vor demonstra profesionalismul rezolvând integral toate #jaloanele din PNRR care le revin pentru a accelera şi impulsiona atragerea fondurilor europene. De altfel, jaloanele care revin miniştrilor PSD au fost în mare parte îndeplinite, majoritatea celor care încă nu au o rezolvare regăsindu-se la ministere conduse de partenerii actualei coaliţii.

Elit - Gustul Desăvârșit

În concluzie, jaloanele care sunt în sarcina PSD sunt într-un stadiu avansat al clarificărilor tehnice sau au depins de dialogul cu alte instituţii internaţionale – deci micile întârzieri nu pot fi imputate miniştrilor PSD.

Cel mai mare partid din România rămâne cel mai puternic partener al fiecărui român în parte, fie că vorbim despre sprijinul acordat autorităţilor locale pentru accesarea fondurilor structurale, fie că vorbim de criza economică sau cea energetică.”

Deputat PSD de Alba,
Tuhuț Radu Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

DEMISII și excluderi în PSD Teiuș: Consilierului local Ovidiu Cordoș pleacă din funcție

Publicat

în

DEMISII și excluderi în PSD Teiuș: Consilierului local Ovidiu Cordoș pleacă din funcție

Există tensiuni în acest moment la nivelul PSD Teiuș, din cauza demisiei consilierului local Ovidiu Cordoș, membru al partidului majoritar.

Mai mult, potrivit surselor ziarulunirea.ro, vineri, în cadrul unei ședințe al biroului politic local, ar urma să se decidă soarta altor trei consilieri social-democrați.

Contactat pentru un punct de vedere referitor la această situație, primarul orașului Teiuș, Mirel Hălălai, nu a fost disponibil.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Îndepărtăm pe toți cei ce îndrăznesc să aibă idei, păreri, alte puncte de vedere, diferite de ale Conducătorului Suprem.

Ne întoarcem la vremurile apuse, când dictatura ne conducea cu mână de fier ?”, a fost reacția unor membri, în legătură cu prezentul conflict.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| PES activists și PSD Alba derulează o nouă campanie de donare de sânge

Publicat

în

PES activists și PSD Alba derulează o nouă campanie de donare de sânge

PES activists Alba și organizația județeană a Partidului Social Democrat derulează o campanie de donare de sânge cu scopul de a veni în sprijinul celor aflați în suferință și sunt pe patul de spital.

Astfel, membri social-democrați, simpatizanți ai PSD, dar și cetățeni care doresc să se alăture campaniei, sunt invitați joi, 7 iulie, de la ora 7:00, în curtea Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, în fața Centrului de Transfuzie Sanguină.

Campania de donare de sânge este coordonată de către medicul Tudor Alexandru.

Elit - Gustul Desăvârșit

”În perioada de vară, numărul donatorilor de sânge este mult mai redus decât în celelalte perioade ale anului, însă nevoia este la fel de mare. De aceea, invităm cetățenii județului să se alăture campaniei noastre. O persoană care donează poate salva până la 3 vieți! Haideți să facem, împreună, o faptă bună!”, a transmis dr. Tudor Alexandru.

PSD Alba a mai derulat acțiuni de donare de sânge în cadrul cărora au fost mobilizate zeci de persoane. Ne dorim ca și această campanie să fie o reușită, în sprijinul pacienților.

Donarea de sânge crește imunitatea și scade riscul unui accident vascular cerebral, respectiv a infarctului miocardic. De asemenea, donarea este benefică pentru sănătatea donatorului întrucât, în acest fel, sângele se regenerează și se reîmprospătează.

Sângele este indispensabil vieții. Nu poate fi produs, nu poate fi cumpărat, iar donarea este un gest nobil.

Centrul de Transfuzie Sanguină se află în curtea Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia (B-dul Revoluției, nr. 23, deasupra sediului DSP Alba).

Comunicat de presa,

Organizația județeană a PSD Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare