Rămâi conectat

Actualitate

Recensământ cu bucluc: Unii cetățeni se tem de impozitarea proprietăților și fug de recenzori

Ziarul Unirea

Publicat

în

Recensământ cu bucluc: Unii cetățeni se tem de impozitarea proprietăților și fug de recenzori

Vasile Apostu Croitoru, directorul Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS), a declarat, joi, că recensământul populaţiei este îngreunat în unele comunităţi rome din judeţul Vrancea iar unii recenzori refuză să meargă în comunităţile respective şi se retrag din această activitate, informează Agerpres.

„Recensământul în judeţul Vrancea decurge destul de fluid, dar mai sunt câteva primării unde întâmpinăm greutăţi, nu neapărat din lipsa interesului recenzorilor, cât pentru că foarte mulţi dintre cei pe care ne aşteptăm să îi găsim acasă nu prea sunt.

Sunt multe locuinţe părăsite şi încercăm să găsim date folosind acele formulare de recensământ tip proxi, printr-un vecin, un frate, o soră, chiar şi o cunoştinţă care poate să dea câteva informaţii despre acele familii care stau în acele locuinţe.

Mai avem o altă problemă în zonele cu populaţie de etnie romă. Am apelat la liderul romilor pentru a ne sprijini cu un observator care să meargă împreună cu recenzorul în sectoarele unde avem nevoie. Avem un procent mare inclusiv de retrageri în acele sectoare, pentru că recenzorii refuză să meargă în acele zone. Am apelat la această metodă pentru a-i convinge şi pe romi să se recenzeze. Motivele pentru care refuză recenzarea sunt diverse. Cel mai adesea e vorba de informarea eronată pe reţelele de socializare. Au impresia că le cerem CNP-ul pentru a le adăuga alte taxe, sunt reticenţi şi nu doresc să dea date despre proprietăţile lor deoarece cred că le vor fi impozitate averile, ceea ce e complet eronat”, a spus Vasile Apostu Croitoru.

Și șeful ANAF a dat asigurări că datele colectate nu o să fie utilizate pentru noi taxe.

”Nu avem nicio legătură cu aceste date care se declară la recensământ și nici nu le folosim în niciun scop, la vreun control pe care îl avem în derulare.”, a precizat Lucian Heiuș pentru PRO TV.

Până în prezent, în Vrancea nu au fost aplicate sancţiuni pentru cei care au refuzat să se recenzeze, dar, potrivit directorului DJS Vrancea, acestea nu vor întârzia să apară, pentru că „toată lumea trebuie să se recenzeze”.

„Suntem la un procent destul de bun de recenzare, între primele cinci din ţară şi sperăm să finalizăm procesul de recenzare tot în acest trend, cu rugămintea către primari, mai ales acolo unde merg treburile foarte încet, să insiste mai mult asupra recenzorilor pentru implicare. În câteva localităţi, Dumitreşti, Spulber, Vrâncioaia, Nereju, Andreiaşu, Fitioneşti, Vintileasca şi Mera, lucrurile merg un pic mai greu, acestea având un proces de recenzare cuprins între 11 şi 22%. Am încercat să înţelegem unde au probleme, astfel încât să îi ajutăm. Deşi nu am dat sancţiuni până acum, cred că nu vom avea încotro şi va trebui să aplicăm şi amenzi, pentru că legea spune că toată lumea trebuie să se recenzeze”, a precizat Apostu Croitoru.

În Vrancea, recenzarea a depăşit 75%, existând şi localităţi precum Pufeşti, Suraia sau Chiojdeni, unde este de 99,99%.

Etapa de recenzare pe teren, prin interviu faţă în faţă, se va finaliza pe 17 iulie.

Recensământul este obligatoriu. Persoanele care refuză recenzarea riscă o amendă cuprinsă între 1.000 şi 3.000 lei, iar pentru cei care împiedică accesul în complexuri sau ansambluri rezidenţiale sunt prevăzute amenzi cuprinse între 1.500 şi 5.000 lei.

Sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea