Reacția Patriarhiei Române, după interzicerea pelerinajelor și staționării în jurul bisericilor: „Măsurile cu impact public trebuie luate cu maxim discernământ și bunăvoință, ca să nu conducă la afectarea unor libertăți”

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Membrii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) au stabilit, luni seară, că este permisă organizarea de manifestări cu ocazia sărbătorilor religioase numai cu participarea celor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea respectivă, explicând măsura prin faptul că riscul de infectare este unul foarte mare atunci când pelerinii se deplasează dintr-o localitate în alta cu mijloace de transport precum autocare.

Patriarhia Română consideră că ”măsurile sprijinite pe rațiuni medicale cu impact public trebuie luate cu maxim discernământ și bunăvoință, astfel încât ele să nu conducă la afectarea unor libertăți, la contrarierea și tulburarea oamenilor credincioși care compun majoritatea societății românești”, atrage atenția Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

ELIT

„Înțelegem, desigur, că noile măsuri ale autorităților sunt justificate exclusiv de creșterea alarmantă a numărului de pacienți cu Covid, de necesara prevenire și diminuare a îmbolnăvirilor ce pot conduce sau au condus deja la excedarea secțiilor ATI din spitale.

Citește și:  Mesaje de Sfânta Parascheva. Urări de Sfânta Paracheva și felicitări de Sfânta Paraschiva pentru cei ce își sărbătoresc onomastica

Din perspectiva prezervării unor libertăți intangibile, precum fundamentala libertate religioasă, considerăm că măsurile sprijinite pe rațiuni medicale cu impact public trebuie luate cu maxim discernământ și atentă bunăvoință, astfel încât ele să nu conducă la afectarea acestor libertăți, la contrarierea și tulburarea oamenilor credincioși care compun majoritatea copleșitoare a societății românești.

Măsurile ce se impun ca strict necesare trebuie justificate în mod onest de rațiuni sanitare foarte limpezi, precum și de probe indubitabile legate de respectarea sau nerespectarea regulilor în anumite locuri sau instituții. Bisericile sunt prin natura lor spații ale decenței, curățeniei și ordinii, nu ale dezordinii. Desigur, regulile stricte referitoare la igienă, la purtarea măștii în anumite momente și la păstrarea distanței de 1,5 m între persoane se impun inclusiv în spațiile liturgice și trebuie riguros respectate. Ceea ce în toată perioada de până acum s-a făcut în mod exemplar în cadrul tuturor cultelor religioase din România.

Biserica Ortodoxă Română a fost și rămâne implicată într-un mod fără precendent și fără termen de comparație inclusiv în plan caritabil, prin ajutorul consistent oferit persoanelor vulnerabilizate de pandemie, dar și multor spitale din România”, arată comunicatul Patriarhiei

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

ciclop 6 octombrie 2020 at 21:52

iar sunt nemultumiti popii, nu vin oamenii, ca daca vin si se imbolnavesc lor nu le pasa, pot sa si moara lor sa le pice paraua !! dar sa nu uite ca inainte de a avea libertate de ori ce fel trebuie sa fie sanatosi si sa traiasca asa ca nu ii mai chemati pe enoriasi sa se expuna la pericole, omul se poate ruga oriunde si sa nu se expuna la imbolnaviri !!
Apropo, imi amintesc ca mai inainte cu cativa ani o inalta fata bisericeasca, cea mai inalta din ierarhia bisericii ortodoxe romane spunea cu fala : „‘am venit cu un avion special ‘” la Iasi la sarbatoarea Sfintei Parascheva !!!
NU CENZURATI !!

Responsabili 7 octombrie 2020 at 7:26

In caz de pandemie mai pui problema libertatilor ? Ganditi bine !

Comentariile sunt oprite