Rămâi conectat

Curier Județean

Reabilitarea termică a locuinţelor – de proastă calitate şi neexecutată la timp

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Alba a prezentat Colegiului Prefectural situaţia privind reclamaţiile înregistrate la capitolul lucrări de reabilitate termică a locuinţelor, care presupun atât lucrările de termoizolaţii exterioare prin placări cu poliestiren, cât şi lucrări de montare de tâmplărie PVC (geamuri şi uşi), centrale termice de apartament, instalaţii de utilizare şi exploatare. Astfel, în cursul anului 2010 la sediul CJPC Alba s-au înregistrat 50 de reclamaţii: 10 reclamaţii privind termoizolaţiile exterioare, 36 reclamaţii privind lucrările de execuţie şi montaj de tâmplărie PVC, 4 reclamaţii privind centrale termice defecte în termenul de garanţie, o reclamaţie privind instalaţie de încălzire pardoseală.
Pretenţiile reclamanţilor sunt de remediere a deficienţelor, de înlocuire a produselor necorespunzătoare sau de restituire a avansului acordat pentru lucrări cu termen de finalizare depăşit la care nu au început lucrările.
La execuţia şi montajul tâmplăriei PVC s-a constatat nerespectarea dimensiunilor şi a modelului de geam şi uşi conform comenzii date, montaj necorespunzător, calitate proastă, nerespectarea termenului de finalizare.
La lucrări de termoizolaţie nu s-a respectat termenul de finalizare, iar lucrările au fost executate de mântuială, iar la centrale termice au apărut defecte chiar în termenul de garanţie.
Pentru lucrările de termoizolaţii exterioare toate cele 10 reclamaţii au fost întemeiate, iar pentru deficienţele constatate s-au dispus măsuri de remediere a deficienţelor sau de finalizare a lucrării în termen de 10 zile. Pentru deficienţele constatate operatorii economici au fost sancţionaţi contravenţional şi s-au stabilit măsuri de intrare în legalitate.
„Abateri grave de desfăşurare a activităţii de termoizolaţii exterioare s-au constatat la PF Groza Adrian Petru din Alba Iulia. Acesta a încasat  sume de bani reprezentând contravaloarea avansului sau integral valoarea lucrării de termoizolaţie fără a începe deloc prestarea serviciului contractat. Reclamaţiile privind acest operator economic înregistrate în cursul anului 2010 au fost redirecţionate spre competentă soluţionare către Inspectoratul de Poliţie al judeţului Alba întrucât nu a putut fi contactat administratorul societăţii. Menţionăm că şi în cursul anului 2009 acest operator economic a avut plângeri depuse la CJPC Alba referitoare la nefinalizarea lucrărilor contractate care au fost cercetate de comisarii CJPC Alba, a fost sancţionat contravenţional cu amenzi în valoare de aproximativ 20.000 lei”, arată în raport CJPC Alba ceea ce a constatat la data controlului.
La lucrările de execuţie şi montaj de geamuri şi uşi din tâmplărie PVC, 15 reclamaţii au fost întemeiate, 2 neîntemeiate şi 5 încheiate amiabil între operatori economici şi reclamanţi. Operatorii economici reclamaţi constataţi cu abateri de la prevederile legale au fost sancţionaţi contravenţional şi s-au dispus măsuri de intrare în legalitate.
„Abateri grave s-au constatat la operatorul economic SC Invest Trading SRL Ocna Mureş ce a înregistrat la CJPC Alba 12 reclamaţii pentru neexecuţii şi montaje de tâmplărie PVC (n. red. – constatate de CJPC la data controlului). În cazul a 10 cercetări de reclamaţii, datorită faptului că nu s-a putut contacta administratorul societăţii aceste reclamaţii au fost redirecţionate către Inspectoratul de Poliţie al judeţului Alba spre cercetare şi soluţionare”, rezultă din raportul CJPC Alba în urma controlului efectuat pentru verificarea reclamaţiilor. La centrale termice reclamaţiile cercetate s-au soluţionat ca fiind întemeiate, dispunându-se măsuri de reparare a produsului în termen de garanţie conform Legii 449/2003 privind produsele de folosinţă îndelungată şi garanţiile asociate acestora.
În urma cercetării reclamaţiilor s-au întocmit 16 procese verbale de constatare a contravenţiei, aplicându-se 7 amenzi contravenţionale în valoare de 13.000  lei şi 9 avertismente. (R.G.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Doliu la Consiliul Județean Alba: Camelia Lazăr, angajată a instituției, a încetat din viață la doar 49 de ani

Bera Larisa

Publicat

în

Doliu la Consiliul Județean Alba: Camelia Lazăr, angajată a instituției, a încetat din viață la doar 49 de ani Este doliu la Consiliul Județean Alba. Camelia Lazăr, angajată a instituției, a încetat din viață la doar 49 de ani. Citește și: Mesaje de condoleanțe „Draga noastră colegă, Camelia Lazăr, ne-a părăsit astăzi de dimineaţă, la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea