Reabilitarea termică a locuinţelor – de proastă calitate şi neexecutată la timp

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Alba a prezentat Colegiului Prefectural situaţia privind reclamaţiile înregistrate la capitolul lucrări de reabilitate termică a locuinţelor, care presupun atât lucrările de termoizolaţii exterioare prin placări cu poliestiren, cât şi lucrări de montare de tâmplărie PVC (geamuri şi uşi), centrale termice de apartament, instalaţii de utilizare şi exploatare. Astfel, în cursul anului 2010 la sediul CJPC Alba s-au înregistrat 50 de reclamaţii: 10 reclamaţii privind termoizolaţiile exterioare, 36 reclamaţii privind lucrările de execuţie şi montaj de tâmplărie PVC, 4 reclamaţii privind centrale termice defecte în termenul de garanţie, o reclamaţie privind instalaţie de încălzire pardoseală.
Pretenţiile reclamanţilor sunt de remediere a deficienţelor, de înlocuire a produselor necorespunzătoare sau de restituire a avansului acordat pentru lucrări cu termen de finalizare depăşit la care nu au început lucrările.
La execuţia şi montajul tâmplăriei PVC s-a constatat nerespectarea dimensiunilor şi a modelului de geam şi uşi conform comenzii date, montaj necorespunzător, calitate proastă, nerespectarea termenului de finalizare.
La lucrări de termoizolaţie nu s-a respectat termenul de finalizare, iar lucrările au fost executate de mântuială, iar la centrale termice au apărut defecte chiar în termenul de garanţie.
Pentru lucrările de termoizolaţii exterioare toate cele 10 reclamaţii au fost întemeiate, iar pentru deficienţele constatate s-au dispus măsuri de remediere a deficienţelor sau de finalizare a lucrării în termen de 10 zile. Pentru deficienţele constatate operatorii economici au fost sancţionaţi contravenţional şi s-au stabilit măsuri de intrare în legalitate.
„Abateri grave de desfăşurare a activităţii de termoizolaţii exterioare s-au constatat la PF Groza Adrian Petru din Alba Iulia. Acesta a încasat  sume de bani reprezentând contravaloarea avansului sau integral valoarea lucrării de termoizolaţie fără a începe deloc prestarea serviciului contractat. Reclamaţiile privind acest operator economic înregistrate în cursul anului 2010 au fost redirecţionate spre competentă soluţionare către Inspectoratul de Poliţie al judeţului Alba întrucât nu a putut fi contactat administratorul societăţii. Menţionăm că şi în cursul anului 2009 acest operator economic a avut plângeri depuse la CJPC Alba referitoare la nefinalizarea lucrărilor contractate care au fost cercetate de comisarii CJPC Alba, a fost sancţionat contravenţional cu amenzi în valoare de aproximativ 20.000 lei”, arată în raport CJPC Alba ceea ce a constatat la data controlului.
La lucrările de execuţie şi montaj de geamuri şi uşi din tâmplărie PVC, 15 reclamaţii au fost întemeiate, 2 neîntemeiate şi 5 încheiate amiabil între operatori economici şi reclamanţi. Operatorii economici reclamaţi constataţi cu abateri de la prevederile legale au fost sancţionaţi contravenţional şi s-au dispus măsuri de intrare în legalitate.
„Abateri grave s-au constatat la operatorul economic SC Invest Trading SRL Ocna Mureş ce a înregistrat la CJPC Alba 12 reclamaţii pentru neexecuţii şi montaje de tâmplărie PVC (n. red. – constatate de CJPC la data controlului). În cazul a 10 cercetări de reclamaţii, datorită faptului că nu s-a putut contacta administratorul societăţii aceste reclamaţii au fost redirecţionate către Inspectoratul de Poliţie al judeţului Alba spre cercetare şi soluţionare”, rezultă din raportul CJPC Alba în urma controlului efectuat pentru verificarea reclamaţiilor. La centrale termice reclamaţiile cercetate s-au soluţionat ca fiind întemeiate, dispunându-se măsuri de reparare a produsului în termen de garanţie conform Legii 449/2003 privind produsele de folosinţă îndelungată şi garanţiile asociate acestora.
În urma cercetării reclamaţiilor s-au întocmit 16 procese verbale de constatare a contravenţiei, aplicându-se 7 amenzi contravenţionale în valoare de 13.000  lei şi 9 avertismente. (R.G.)

USR - Alegeri parlamentare 2020
PMP - Alegeri parlamentare 2020

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

rosca 2 decembrie 2010 at 17:31

Cind o sa va treziti oameni buni ? Oare chiar nimeni din judetul asta nu stie sau cei care stiu nu vor sa spuna ca izolarea blocurilor cu polisitrenul de mica densitate folosit acum este o mare BATAIE DE JOC !
Nu orice polistiren asigura o buna izolare, ci doar cel avin o densitate de 24 kg pr metrul cub !
Un astfel de material se produce in tara undeva la Otelul Rosu.
Finalitatea unei lucrari de izolare cu polisitren TREBUIE sa fie executia de catre specialisti a unei TERMOGRAFIERI.Aceasta diagrama arata exact daca dupa izolare exista scuregeri de caldura si mai ales locurile respective de scurgeri calorice.
V’ati ingrozi daca a’ti vedea o astfel de termograma ! A’ti vedea scuregeri mari la colturi, la imbinarile peretilor, etc., dar mai ales prin pereti atunci cind folosesti rahatul de polistiren comercializat de toate depozitele inconstiente din judet !
Dar ei, adica depozitele, asta gasesc, atita stiu, iar voi fraierii asta cumparati. INTREBAREA ESTE INSA DE CE NU COMANDA PRIMARIA TERMOGRAFIEREA LUCRARILOR LAS CARE PLATESTE CA PROASTA !

Comentariile sunt oprite