Rămâi conectat

Oameni şi locuri

Răzvan Curcă: “Dumnezeu, în bunătatea lui, când ne închide o uşă, automat ne deschide o alta”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Interviu realizat cu dr. Răzvan Curcă, medic oncolog la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba

Medic oncolog certificat european
Avem la Alba Iulia unul dintre cei mai buni medici oncologi din Europa de Est: dr. Răzvan Curcă. A fost declarat cel mai bun tânăr oncolog medical (Young Medical Oncologist Award) din Europa de Est de către Societatea Europeană de Oncologie Medicală (ESMO). Calificarea a fost obţinută pentru cel mai bun rezultat la examenul de certificare europeană în oncologie medicală – Budapesta, 2005. Are un CV impresionant. A fost admis pe primul loc la Facultatea de Medicină Generală a Universităţii de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, pe care a absolvit-o în 1996. În anul următor, şi-a început rezidenţiatul, ocupând prin concurs locul al treilea la nivel naţional în specialitatea Oncologie Medicală, la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca. A devenit medic specialist în 2002, medic primar în 2006 şi a făcut doctoratul în ştiinţe medicale. Începând cu anul 2001, a urmat nu mai puţin de şapte cursuri postuniversitare de pregătire, cele mai multe în ţări precum: Marea Britanie, Ungaria, Austria, Suedia sau Malta. Evident, munca de cercetare şi perfecţionare a tânărului medic a continuă neobosit, pentru că oncologia rămâne încă o provocare…

Modestia doctorului face mai mult decât o sută de calmante!
Cu toate că are un palmares impresionant, tânărul medic este de o modestie pe care o pot certifica toţi cei care l-au cunoscut vreodată. Nicio urmă de aroganţă sau superioritate. Dimpotrivă, în momentul în care poartă o conversaţie îşi tratează interlocutorul – pacient sau nu – cu un zâmbet, după care îi vorbeşte cu o voce calmă şi încrezătoare. Şi mai ales pentru un pacient, acest lucru poate face uneori mai mult decât o sută de calmante….
S-a stabilit în Alba Iulia în 2002. Din 2008 este şeful Secţiei de Oncologie Medicală, iar din 2011 este director medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba. În trei ani, 2010-2013, a reuşit să concretizeze – cu ajutorul sponsorilor şi al finanţărilor de la CJ Alba, inclusiv o campanie de strângere de fonduri: “Înger păzitor”, un vis mai vechi: o secţie mai mare şi mai modernă pentru Oncologia Medicală. Noua secţie de oncologie are 11 saloane, 7 la etaj şi 4 la parter, cu un număr total de 37 de paturi plus 3 rezerve. Sala de chimioterapie este acum de 7 ori mai mare decât cea din vechea locaţie.

Elit - Gustul Desăvârșit

A intrat primul la facultate
– Ce motive l-au îndemnat pe liceanul Răzvan Curcă să aleagă medicina? De ce UMF Cluj şi nu UMF Iaşi?
– Am dorit să devin medic din clasa a II-a, când am participat cu multă bucurie la concursul “Sanitarii pricepuţi”. Şi am persistat în această dorinţă. Iar alegerea facultăţii a fost bazată pe criteriul: unde e cea mai bună facultate de medicină? La Cluj. Atunci am dat admiterea la Cluj şi am intrat primul.
– Care au fost profesorii/profesorul care v-au impresionat în studenţie? Ce
v-a determinat să alegeţi această specializare?
– Am avut mai mulţi mentori, dar nu neapărat dintre profesori. Am apreciat mai mult asistenţii de grupă, cu care relaţia era mai personală şi cu care am putut discuta multe lucruri. Spre exemplu, păstrez un respect deosebit pentru prof. dr. Simona Rednic de la Semiologie (atunci asistent universitar), prof. dr. Corneliu Olinici de la Anatomie patologică, profesorului Nicolae Ghilezan de la Institutul Oncologic Cluj, toţi cu un profesionalism de necontestat şi har deosebit în acest domeniu.
Cu oncologia a fost un… “coup de foudre”. M-am hotărât în anul III de studenţie că asta va fi specialitatea pe care doresc să o urmez. De ce? Mi-a plăcut foarte mult dinamismul ei şi provocările continue pe care le presupune această specialitate. Oncologia e o luptă continuă pentru viaţă şi asta m-a cucerit.

La Alba Iulia a ajuns pe post de… soţ al doamnei doctor de la Boli Infecţioase!
– De ce Alba Iulia?
– Că aşa a dorit Dumnezeu e răspunsul meu de acum, pentru că nimic nu este întâmplător. Prozaic vorbind, în anul 5 de rezidenţiat, împreună cu soţia am început să ne gândim unde să mergem. La Cluj ne-a fost imposibil să rămânem, din motive independente de voinţa noastră, iar în Satu Mare şi în Suceava (oraşele noastre natale) nu era nevoie de oncolog. În schimb, în Alba Iulia era mare nevoie de un medic infecţionist (specialitatea soţiei), iar noi am pus condiţia să venim împreună, ceea ce până la urmă a fost posibil. Aşa că pot spune că am ajuns aici pe post de… soţ al doamnei doctor de la Boli Infecţioase!
– Oamenii simpli au o definiţie la fel de simplă pentru specializarea dvs.: oncologia = lupta cu moartea. Evident, în atâţia ani de practică, aţi avut numeroase satisfacţii profesionale şi personale în această luptă. Cum aţi resimţit până acum fericirea fiecărui pacient pe care l-aţi anunţat că a înfrânt, în mod miraculos, boala? În acest context, vă aduceţi aminte de vreo întâmplare fericită care să vă fi dat resurse pentru a continua această „bătălie”, de foarte multe ori dureros de nedreaptă?
– Vindecarea nu mai e un miracol acum în oncologia modernă. Sunt mulţi pacienţi care înving boala, condiţiile fiind să fie diagnosticaţi într-un stadiu potenţial curabil şi să primească tratamentul adecvat. Apropo de cazuri fericite, cred ca pacienţii cu cancer testicular mă umplu de cel mai mare optimism, pentru că şansele lor de vindecare sunt foarte mari. Şi îmi amintesc de un caz, pe care l-am avut când încă eram medic rezident la Institutul Oncologic din Cluj, al unui pacient de 32 ani din Bacău, cu acest diagnostic, pe care l-am tratat la Cluj, l-am susţinut şi încurajat pe tot parcursul tratamentului, şi care s-a vindecat şi a avut şi încă un copil după terapie. Am ţinut ani de zile legătura cu dânsul şi am ajuns să îl ajut şi în alte probleme de sănătate ale familiei lui.
– Privit dinafară, job-ul dvs. implică o doză considerabilă de stres împletit strâns cu tragismul generat de boală. Cum reuşiţi să vă detaşaţi de acest stres, în timpul liber? Ce hobby-uri sau preocupări curente reuşesc să vă încarce bateriile pentru ca într-o nouă zi de muncă să le puteţi oferi pacienţilor un zâmbet optimist, o speranţă?
– Pe mine m-a ajutat foarte mult supra-specializarea în îngrijiri paliative, care m-a făcut să înţeleg că şi pacienţilor care nu au speranţe de vindecare le poţi oferi ceva. Iar faptul că nu-i poţi vindeca, nu le poţi prelungi supravieţuirea în niciun fel, nu este un eşec terapeutic pentru tine ca medic. Pentru aceşti pacienţi este important să te concentrezi spre a da calitate timpului rămas. Această perspectivă, combinată cu setarea unor obiective realiste ale terapiei şi îngrijirii, mă face să fiu mult mai confortabil şi să nu mă stresez prea mult. În plus, colaboratorii mei, echipa cu care lucrez (medici, asistente, infirmiere), este de cea mai bună calitate, iar asta ne ajută să facem performanţă.

Concediile cu familia sunt regulă
– Mai găsiţi timp să vedeţi un film? Ce filme vă plac? Mai aveţi timp de concerte, de spectacole? Mai găsiţi timp pentru concedii cu familia?
– Timp de filme, concerte sau spectacole am foarte rar, dar când am, le savurez cu maximă plăcere. Iar concediile cu familia sunt regulă, pentru că fără ele cred că am ajunge în scurt timp la epuizare
(burnout).
– Ce profesie are soţia dvs.?
– Medic infecţionist.
– Oare să mai întreb cine merge de obicei la… şedinţele cu părinţii…?!
– Soţia! Oare de ce îmi puneţi această întrebare?!
– În relaţiile interumane, ce calităţi apreciaţi cu precădere la semenii dvs.?
– Sinceritatea şi respectul reciproc.

Dumnezeu are un plan de iubire pentru fiecare
– Aveţi vreun prin­­cipiu după care v-aţi croit şi vă urmaţi destinul?
– Principiul meu: “Nimic nu este întâmplător! Dumnezeu are un plan de iubire pentru fiecare”. Trebuie numai să fim sensibili la ceea ce ne şopteşte Dumnezeu, care ne indică drumul de urmat. De fiecare dată când am încercat să fac cum am dorit, la un moment dat am întâlnit o uşă închisă, care nu s-a deschis indiferent cât de mult m-am străduit. Iar cu cât m-am străduit mai mult să deschid acea uşă, cu atât mai mari au fost rănile suferite. Dar Dumnezeu, în bunătatea lui, când ne închide o uşă, automat ne deschide o alta. Iar noi trebuie să avem înţelepciunea de a păşi pe uşa indicată de Dumnezeu şi a nu persevera în a încerca să deschidem uşa închisă pe veci.
– Vă doresc cât mai multe “uşi deschise” spre folosul numeroşilor dvs. pacienţi!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Oameni şi locuri

O mare de oameni la Festivalul Neversea 2022, cea mai impresionantă ediție de până acum

Dan HENEGAR

Publicat

în

Ediția cu numărul patru de Neversea s-a încheiat în zorii zilei de luni și a adunat în cele patru zile de la malul Marii Negre peste 260.000 de participanți din toate colțurile lumii. A fost o ediție record, ca număr de participanți, cu peste 150 de artiști naționali și internaționali de renume prezenți pe scenele amplasate pe plajă.

Prima zi de Neversea a venit cu Alesso, care a fost prezent pe mainstage chiar de ziua sa de naștere, 7 iulie, și a fost sărbătorit de zeci de mii de fani veniți din întreaga lume. Unul dintre cei mai așteptați artiști la Neversea 2022, artistul american KSHMR a cucerit și de această dată publicul și a continuat tradiția de a include în show-ul său o piesă în limba română. De data aceasta a ales ,,Dragostea din Tei” de la O-zone.

În a doua noapte de festival, DJ-ul și producătorul olandez Don Diablo s-a bucurat să revină pe scena principală de la malul Mării Negre. Maestrul future house a mixat piese clasice și producții din noul său album ,,Forever”. La final, artistul a pus o piesă nelansată încă ,,Baby” și a generat o energie incredibilă în public. Don Diablo a purtat pe umeri drapelul României, iar show-ul l-a încheiat cu declarația ,,Neversea, mi-a fost atât de dor de tine!”.

Elit - Gustul Desăvârșit

În a treia zi de Neversea, legendara trupă Black Eyed Peas a făcut senzație sâmbătă seară pe scena principală a festivalului Neversea. Will.i.am, solistul trupei, și-a mărturisit recunoștința pentru România și pentru faptul că țara noastră și-a deschis brațele pentru Ucraina. Alan Walker a venit însoțit la festivalul Neversea de mama și sora sa. Emoționat de felul în care a fost primit, Walker le-a mărturisit fanilor că a așteptat vreme de trei ani acest moment, timp în care a produs piese noi pentru publicul său. În set-ul de la mainstage, norvegianul a inclus producții din noul său album “Walkerverse” lansat pe 17 iunie.

Ziua a patra a fost unică. Cunoscutul rapper TYGA a stârnit zeci de mii de aplauze când a urcat pe mainstage și i-a impresionat pe fani atunci când a coborât de mai multe ori de pe scenă pentru a-i saluta și a da mâna cu ei. Înainte de încheierea show-ului, mai multe tinere au avut ocazia să urce cu el pe scenă și să danseze alături de el în fața mulțimii. Zeci de mii de fani au cântat în cor celebrul refren al piesei Ayy Macarena și nu numai.

Cu o energie incredibilă și însoțit de o trompetă, Timmy Trumpet a fost extrem de entuziasmat de fanii care au venit să îl vadă. Ca de fiecare dată, artistul a dansat pe scenă, a sărit de pe pupitru și a făcut un adevărat show. Celebrul DJ duo Dimitri Vegas & Like Mike, aflați în top 5 în clasamentul Top 100 DJ realizat de revista DJ Mag, a încins publicul care a avut ocazia să trăiască unul dintre cele mai frumoase ,,Crowd Control”. cei doi DJi.

Tujamo a închis ediția Neversea din acest an cu un show live, fără un setlist prestabilit. A mărturisit că i-a fost dor de publicul Neversea și s-a ghidat după energia acestuia, pentru a pune muzică live.

*Mii de oameni s-au bucurat de scenele secundare

Și în ultima zi de festival, scena The Ark a fost locul preferat de fanii hip-hop, rap, trap, dubstep sau breakbeat. Unul dintre cei mai așteptați artiști a fost rapper-ul român Oscar. Rapperul român Ian a fost artistul cu care publicul a cântat aproape toate piesele în cor. Culese din Cartier, Krewella și Dirtyphonics au urcat pe scena The Ark în ultima zi a festivalului Neversea. Mahony a revenit la festivalul Neversea și a deschis scena Temple, pe care apoi au urcat Jamie Jones și Richy Ahmed, care au făcut show-uri incredibile și i-au purtat pe iubitorii de house, deep house, tech house și techno în călătorii muzicale unice.

La scena Oasis, Maya, Chris Hype, Sasha Lopez, Hiddn, Albwho, DJ Andi, Rosario Internullo, Korolova și Alex Kennon, artiștii invitați în ultima zi a festivalului Neversea, au creat, la rândul lor, mix-ul perfect de house, deep și tech house.

Pe lângă muzică bună, fanii s-au distrat și cu diverse activități interactive din festival, sporturi pe apă și un hub de beauty unic Designers’ Nest, unde au fost prezenți designeri români, artiști de make-up și hairstyliști. Felicitări organizatorilor pentru ediția de success din acest an, și pentru modeul cum au gestionat întreg evenimentul, publicul fiind în maximă siguranță timp de patru zile.

Lucian Danciu


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Oameni şi locuri

Artistul latin J Balvin revine în România la ediția Untold din 2022

Dan HENEGAR

Publicat

în

Cartea de vizită a lui J Balvin este una impresionantă: este câștigător a trei premii Grammy, este omul din spatele celui mai urmărit videoclip al unui artist latino din toate timpurile pe platforma YouTube și este unul dintre cei mai ascultați artiști de pe planetă.  

La mai puțin de două luni de cel mai așteptat festival de muzică din Europa, UNTOLD, organizatorii vin cu un nume mare de pe scena internațională a muzicii, artistul columbian J Balvin. Melodiile lui au miliarde de vizualizări pe toate platformele de muzică, iar în vară, hituri precum Tranquilla, Mi gente, Ay Vamos și multe altele se vor auzi live pe stadionul Cluj Arena, casa festivalului UNTOLD.

 J Balvin e un global icon, un artist care a contribuit într-un mod unic la promovarea culturii latino, așa cum nimeni nu a reușit până acum să o facă.

Elit - Gustul Desăvârșit

A crescut ascultând Metallica și Nirvana, iar pasiunea pentru reggaeton a apărut după ce l-a descoperit pe Daddy Yankee. La vârsta de 19 ani, împreună cu bunul său prieten, David Rivera Mazo, J Balvin a început să cânte pe străzile din Medellin, iar în 2009 a semnat primul contract cu EMI Columbia, cu care a lansat single-ul “Ella Me Cautivo”. A fost momentul în care J Balvin a devenit vizibil, iar din acest punct  a avut un parcurs incredibil internațional. „Ay Vamos” este piesa care i-a adus primul premiu Latin Grammy la categoria Best Urban Song, clipul oficial al piesei fiind desemnat cel mai urmărit videoclip al unui artist latino din toate timpurile, cu peste 1,8 miliarde de vizualizări. Anul 2015 i-a adus patru premii la cele mai importante categorii în cadrul Premios Lo Nuestro și trei trofee Billboard Latin Music Awards. Artistul a avut colaborări importante de-a lungul carierei lui, Cardi B, Dua Lipa, Black Eyed Peas, Ed Sheeran, Rosalia și mulți mulți alții.

*J Balvin este unul dintre cei mai ascultați artiști de pe planetă

J Balvin a fost primul artist latino care a primit Discul de Diamant pentru vânzări record. În 2017, artistul din Medellin a lansat unul dintre cele mai mari succese din istoria reggaeton-ului; single-ul „Mi Gente” a fost No 1 în chart-ul Spotify Global, clip-ul oficial al piesei a depășit 3 miliarde de vizualizări pe platforma YouTube. Un an mai târziu, în 2018, J Balvin a lansat alături de Cardi B și Bad Bunny single-ul „I Like It”, cu care a ajuns pe locul 1 în mai multe țări ale lumii, inclusiv în clasamentul oficial al Statelor Unite, Billboard Hot 100.

Gigantul Spotify a declarat că piesa este un alt mare succes al columbianului J Balvin, având peste 1,3 miliarde de stream-uri. Este unul dintre artiștii care a reușit să transforme genul reggaeton într-un fenomen mainstream cu fiecare material discografic lansat.  Și albumul  „Vibras” a fost cel mai ascultat album latino din toate timpurile, în primele 24 de ore înregistra un număr de 16,6 milioane de stream-uri și debuta direct pe locul 1 în  U.S. Top Latin Albums Chart.

*“The boy from Medellin” documentarul despre J Balvin

“It’s Not About the Language, It’s About the Vibes!”, aceasta este declarația făcută de artistul columbian a cărui muzică este ascultată și de cei care nu-i vorbesc limba. Crede în muzica lui, este recunoscător pentru lucrurile simple din viață, iar acest lucru l-a făcut public în documentarul „The Boy from Medellín”. J Balvin este un artist care are un respect deosebit pentru comunitatea latino din care provine, în anul 2015 și-a anulat concertul din cadul finalei Miss USA ca formă de protest împotriva declarațiilor rasiste la adresa imigranților, făcute de președintele Statelor Unite de la aceea vreme, Donald Trump. Acest gest i-a atras simpatia întregii lumi. Publicația Rolling Stone a numit albumul “Oasis”, lansat în 2019, în colaborare cu Bad Bunny, “Best Latin Albums of 2019”, materialul discografic fiind nominalizat în 2020 la premiile Grammy la categoriile Best Latin Rock, Best Urban și Best Alternative Album.

“Băiatul din Medellin” cu 34 de tatuaje este implicat și în campania de luptă împotriva violenței asupra femeilor, luptă pentru cauza imigranților și este considerat artistul cu cea mai importantă contribuție în promovarea muzicii latino, fiind supranumit “The Prince of Modern Reggaeton”.

La UNTOLD 2022 îi vei putea vedea pe David Guetta, Don Diablo, Hardwell, Alok, Morten, Kygo, Steve Aoki, Lost Frequences, Tujamo, Paul Kalkbrenner, Above andBeyond, Borgore, Dub FX & Woodnote și mulți alții. Detalii pe untold.com.

Festivalul UNTOLD va avea loc în perioada 4-7 august la Cluj-Napoca.

Lucian Danciu


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Oameni şi locuri

The Ushuaia Experience, atracția verii 2022 în Ibiza

Dan HENEGAR

Publicat

în

Nu poți spune că ai fost în Ibiza, dacă nu ai ajuns cel puțin într-o seară în Ushuaia, clubul numărul 1 în aer liber din faimoasa insulă Baleară. Clubul își deschide porțile înainte ca soarele să apună și oferă celor care îi trec pragul experiențe unice, alături de cei mai tari Dj ai lumii. An de an, Ushuaia este „casa” lui David Guetta, Martin Garrix  sau Dimitri Vegas & Like Mike.

Ushuaïa Ibiza și-a deschis porțile în 2011, ducând cluburile în aer liber de pe insulă la un alt nivel. De atunci, faima și succesul său au continuat, devenind cel mai faimos club de plajă din lume!

Hotelul Ushuaïa Ibiza Beach este situat în Playa d’en Bossa. Cu o capacitate impresionantă de peste 7.000 de persoane, scena „festival” maiestuoasă și piscina sa gigantică creează o atmosferă unică care umple locația din colț în colț la evenimentele de-a lungul săptămânii.

Elit - Gustul Desăvârșit

Primul club complet în aer liber, Ushuaïa Ibiza este responsabil pentru schimbarea peisajului cluburilor de pe insulă, cu accent pe petrecerile din timpul zilei, care încep după-amiaza devreme și se termină la miezul nopții. Este un sentiment destul de magic să asculți piesele artiștilor tăi preferați în timp ce soarele apune și avioanele aterizează pe aeroportul din Ibiza, direct deasupra scenei principale din Ushuaïa.

Când intri în Ushuaïa, realizezi că toată estetica a fost atent gândită, ringul de dans este situat între scenă și piscină, cu zona VIP de lux în dreapta, plină de fotbaliști celebri, actori și vedete. Peste tot în jurul clubului veți găsi sculpturi enorme de animale, iar chiar în spate aveți zona The Cloud, o terasă la nivel superior cu niște priveliști uimitoare ale întregului club.

Dedicat să ofere cel mai bun divertisment în aer liber posibil, în fiecare vară, locația prezintă o gamă impecabilă de DJ rezidenți superstar și mărci de cluburi de top din întreaga lume din spectrul muzicii electronice, inclusiv David Guetta, Martin Garrix, Kygo, Calvin Harris, CamelPhat, Swedish House Mafia, Solardo, Tomorrowland, ANTS și multe altele.

Și dacă toate acestea încă te lasă să-ți dorești mai mult, nu va trebui să mergi prea departe pentru a continua petrecerea!

Peste drum, la doar câțiva pași, veți găsi futuristul Hï Ibiza, care găzduiește petreceri de noapte de la miezul nopții până la răsăritul soarelui! Programul pentru 2022 il puteti gasi pe site-ul oficial Ushuaia.

Lucian Danciu


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea