Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Actualitate

RĂZBOI în Ucraina, ziua 16: Zelenski acuză Rusia de atacarea unui coridor umanitar spre Mariupol. Trupele ruse sunt la 15 kilometri de centrul Kievului

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

RĂZBOI în Ucraina, ziua 16: Zelenski acuză Rusia de atacarea unui coridor umanitar spre Mariupol. Trupele ruse sunt la 15 kilometri de centrul Kievului

Războiul din Ucraina a intrat deja în cea de 16-a zi și cele două țări sunt departe de a face pace, deși ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, au discutat, joi, 10 martie, în Turcia.

UPDATE 06:50 Luțk și Dnipro, bombardate pentru prima dată, relatează BBC. Au fost raportate explozii în orașe din părți opuse ale țării în ultima jumătate de oră.

Televiziunea ucraineană și instituțiile de presă raportează explozii în Luțk, în nord-vestul Ucrainei, precum și în Nipro – un oraș situat pe râul Nipru și un bastion important în centrul-estul Ucrainei. Niciunul dintre aceste orașe nu a mai fpst bombardat direct până acum.

Sirenele de raid aerian au sunat în mai multe orașe din Ucraina în orele dinaintea exploziei.

UPDATE 06:30 Reuniune a Consiliului de Securitate al ONU privind armele biologice solicitată de Moscova

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă vineri, la orele 16.00 GMT, cu privire la presupusa producere de arme biologice în Ucraina, la solicitarea Moscovei a cărei credibilitate în domeniul armelor chimice a fost pusă sub semnul întrebării de Washington şi Londra în cadrul unei sesiuni asupra Siriei, notează AFP.

UPDATE 06:22 Vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, ajunge vineri la Bucureşti. Întrevedere cu preşedintele Iohannis şi premierul Ciucă. Vezi detalii aici!

UPDATE 06:05 Zelenski acuză Moscova de ‘atac’ asupra unui coridor umanitar spre Mariupol.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski a acuzat vineri armata rusă că împiedică evacuarea civililor din oraşele încercuite Mariupol şi Volnovaha (sud-est) şi că a efectuat un atac asupra traseului planificat al unui coridor umanitar, notează AFP.

UPDATE 05 SUA: Kievul nu are nevoie cu adevărat de avioane de luptă, va primi mai multe arme sol-aer

Statele Unite au declarat că Ucraina nu are nevoie cu adevărat de avioane de luptă pentru a contracara atacurile ruse, dar au luat în considerare să-i furnizeze mai multe sisteme de apărare sol-aer, notează AFP.

‘Avioanele nu sunt ceea ce au nevoie în principal partenerii noştri ucraineni în acest moment’, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price. ‘Când analizăm distrugerea semănată de Kremlin asupra regiunilor Ucrainei, aceasta este cauzată în principal de rachete’, ‘proiectile’, ‘tiruri de artilerie’, a estimat el. ‘Avioanele nu sunt cel mai bine plasate pentru a elimina aceste arme’, a subliniat purtătorul de cuvânt.

UPDATE 05:55 – Senatul SUA a adoptat proiectul de lege care prevede o finanțare guvernamentală în valoare de 13,6 miliarde de dolari pentru Ucraina, informează CNN.

Proiectul de lege, pe care Camera Reprezentanților l-a adoptat​​miercuri seara, poate fi trimis acum președintelui Joe Biden pentru semnare.

Banii vor fi destinați pentru asistență umanitară, de apărare și economică.

UPDATE 05:45 – Consiliul de Securitate al ONU se va reuni, vineri, la ora 16:00 GMT, pentru a discuta cu privire la presupusa fabricare a armelor biologice în Ucraina, la solicitarea Moscovei.

Rușii susțin că SUA finanțează dezvoltarea armelor biologice în Ucraina.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a negat că țara sa ar produce astfel de arme, scrie BBC.

La rândul său, o purtătoare de cuvânt a misiunii americane la ONU a declarat, pentru AP, că Rusia urmărește “să înșele lumea” sau “să folosească Consiliul de Securitate al ONU ca un loc pentru promovarea dezinformarii sale”.

UPDATE 05:15 – Ucraina a pierdut orice legătură cu centrala nucleară de la Cernobîl, a anunţat AIEA, informează CNN.

“Pierderea contactului înseamnă că autoritatea de reglementare nu va mai putea oferi AIEA informaţii despre starea centralei”, a transmis AIEA.

UPDATE 05:00 – Sony şi Nintendo au suspendat livrările de jocuri video şi dispozitive în Rusia, după invazia din Ucraina.

Sony Group a anunţat că a făcut o donaţie de 2 milioane de dolari Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi şi Salvaţi Copiii ”pentru a sprijini victimele acestei tragedii”, informează News.ro, care citează Reuters.

UPDATE 04:30 – În ultimele 24 de ore, trupele ruse s-au apropiat cu cinci kilometri de Kiev, a anunțat un oficial american.

Astfel, trupele ruse care avansează spre capitala Ucrainei dinspre nord-vest sunt acum la doar 15 kilometri de centrul oraşului, le-a declarat oficialul jurnaliştilor, informează News.ro, care citează BBC.

Trupele ruse care se apropie dinspre nord-est sunt la circa 40 de kilometri de oraş, a adăugat el.

Oraşul Cernigău, aflat în nord, este acum “izolat”, a mai spus oficialul.

Americanul a precizat că forţele ruse au tras 775 de proiectile de toate tipurile de la începutul invaziei în Ucraina.

UPDATE 04:05 – Forțele aeriene ucrainene au anunțat că au lovit, joi, 10 avioane de război rusești și au distrus două convoaie mari cu armament.

Potrivit unei declarații oficiale, unul dintre avioanele de război ale Rusiei a fost doborât de o rachetă portabilă Stinger.

Ucrainenii nu a oferit detalii despre zona în care au fost identificate și lovite avioanele rusești, informează BBC.

UPDATE 03:20 – Imaginile din satelit realizate joi arată că un mare convoi militar rusesc, văzut ultima dată la nord-vest de Kiev, lângă aeroportul Antonov, s-a dispersat în regiunile din jur, a anunțat o companie privată din SUA.

UPDATE 02:25 – Facebook și Instagram vor permite temporar postările care fac apel la violență împotriva soldaților ruși.

De asemenea, postările prin care se cere moartea președintelui rus Vladimir Putin sau a președintelui Belaruslui, Aleksandr Lukașenko, vor fi și ele permise.

Astfel de postări vor fi permise în Armenia, Azerbaidjan, Estonia, Georgia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Rusia, Slovacia, Ucraina și România.

Meta, compania care deține cele două platforme, a precizat că nu va permite postări în care se îndeamnă la violență împotriva civililor ruși, informează BBC.

UPDATE 02:00 – Autoritățile ucrainene au anunțat că 20.000 de persoane au fost evacuate, joi, din regiunea Sumî.

“20.000 de oameni au părăsit regiunea Sumî printr-un coridor verde. Autobuzele din Sumî și Trostianets sosesc deja la Lubnî, de unde vor călători cu trenul spre vestul țării”, a declarat Dmitro Lunin, șeful administrației regiunii Poltava, conform CNN.

UPDATE 01:35 – Spitalul de copii din Mariupol este cel puţin al treilea distrus în Ucraina, conform ONU.

Alte două maternităţi au fost atacate şi distruse în Ucraina, potrivit responsabilului din această ţară al Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA), Jaime Nadal, citat de AFP.

“La Jitomir, maternitatea a fost complet distrusă. La Saltivka, de asemenea, a fost distrusă maternitatea”, a afirmat acesta.

UPDATE 01:10 – Parlamentarii americani sunt așteptați să adopte un proiect de lege care prevede o infuzie de 13,6 miliarde de dolari ca ajutor militar și umanitar pentru Ucraina.

Camera Reprezentanților a votat, miercuri seara, pentru aprobarea proiectului, iar Senatul va avea ultimul cuvânt, informează CNN.

UPDATE 00:30 – “Am trecut printr-o criză fără precedent în pandemie. Acum s-a întâmplat ceva de neconceput: un război în Europa”, a afirmat Kristalina Georgieva, șefa FMI.

În opinia acesteia, atacul ordonat de Vladimir Putin asupra Ucrainei reprezintă o lovitură mai mare pentru bunăstarea globală decât pandemia de Covid-19, potrivit Nexta.

Sursa: stirileprotv.ro g4media.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Obligațiile și excepțiile pentru plata Rovinietei în 2024: Ce trebuie să știe șoferii

Bogdan Ilea

Publicat

în

Obligațiile și excepțiile pentru plata Rovinietei în 2024: Ce trebuie să știe șoferii În 2024, șoferii din România trebuie să achite rovinieta pentru utilizarea anumitor categorii de drumuri. Rovinieta este o taxă de drum obligatorie pentru toți șoferii care folosesc infrastructura națională de șosele, iar costul variază în funcție de gabaritul vehiculului. Conform promotor.ro, șoferii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea