Rămâi conectat

Actualitate

Rate mai mari pentru cei cu credite Prima Casă. Specialiștii avertizează că majorările vor continua

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

rate-prima-casaVeşti proaste la început de 2017 pentru cei care au credite Prima Casă. Noul an le-a adus rate mai mari pentru că dobânzile aplicate în cazul lor sunt recalculate de bănci în creştere. Indicele ROBOR, cel care influenţează costul creditelor în lei, s-a majorat faţă de nivelul minim din toamnă. Specialiştii estimează că dobânzile îşi vor continua creşterea şi le recomandă celor care vor să facă împrumuturi să aleagă credite cu dobânzi fixe.

Dacă la un credit de 225.000 lei, echivalentul a circa 50.000 de euro, la finalul anului trecut rata era de 911 lei, acum plata lunară va fi 936 de lei, potrivit digi24.  Asta înseamnă un plus de 25 de lei.

Creşterea ratelor vine după ce indicele ROBOR la trei luni a ajuns la 0,9%, faţă de minimul istoric de 0,7% din octombrie 2016. (Dobânzile pentru creditele Prima Casă sunt formate dintr-o marjă fixă de 2 la sută, la care se adaugă un indice de referinţă – ROBOR la 3 luni.

„Ne aşteptăm ca în decursul anului 2017 să vedem o creştere graduală a ratelor de dobândă, determinată şi de revenirea inflaţiei în teritoriu pozitivă”, a declarat Ciprian Dascălu, economist-șef al unei bănci, pentru Digi24.

Totuşi, indicele ROBOR e departe de maximul istoric de 15%, înregistrat acum opt ani, aşa că împrumuturile Prima Casă rămân cele mai ieftine.

„Avantajul major este avansul de doar 5%, iar costurile – dobânda este foarte bună, cu marja la dobânda peste ROBOR la 3 luni de maxim 2%, deci practic şi băncile la rândul lor ar putea să vină cu o diferenţiere până în această marjă”, a spus Irina Chiţu, specialist financiar.

Băncile au variante şi pentru cei care vor să se pună la adăpost de fluctuţiile dobânzilor.

Ionuţ Stanimir, purtătorul de cuvânt al unei bănci: „Este necesar ca cei care se orientează către un program de creditare ipotecară să ia în considerare variantele de dobândă fixă, acesta este un element foarte important – cu o ofertă de dobândă fixă poţi preveni fluctuaţiile de preţ”.

Cei care au rate în euro şi care se raportează la EURIBOR, pot fi ceva mai liniştiţi, pentru că indicele în cazul lor nu s-a modificat. În schimb, sunt direct influenţati de evoluţia cursului. Din 2009 şi până acum, peste 200.000 de români au luat credite prin programul Prima Casă”.

sursa:digi24


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea