Rămâi conectat

Curier Județean

RAR: Trei din patru vehicule second hand au kilometrajul „cosmetizat” înainte de a fi puse pe piaţă. Cum puteţi verifica rulajul real

Publicat

în

RAR: Trei din patru vehicule second hand au kilometrajul „cosmetizat” înainte de a fi puse pe piaţă. Cum puteţi verifica rulajul real

Modificarea kilometrajului la o maşinele „second hand” este o practică des întâlnită. Se estimează că trei din patru vehicule la mâna a doua vândute la noi în ţară au trecut prin acest proces de manipulare a kilometrajului înainte de a fi puse pe piaţă, potrivit Registrului Auto Român (RAR), care oferă patru sfaturi pentru a preveni astfel de fraude.

„Sub protecţia anonimatului pe care îl oferă internetul, o mulţime de site-uri de anunţuri sunt inundate de ofertele celor care ştiu să modifice kilometrajul vehiculelor. Astfel de fraude sunt greu de detectat şi cumpărătorii maşinilor „întinerite” din soft află de intervenţie de cele mai multe ori prea târziu – după ce au dat banii şi ajung în reprezentanţele RAR sau într-o staţie de inspecţie tehnică periodică”, atrage atenţia RAR într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Potrivit sursei citate, trei din patru maşini second hand au kilometrajul modificat.

Electrica Furnizare Discount

„Modificarea kilometrajului este o practică foarte des întâlnită. Se estimează că, în Germania, fiecare a treia maşină second hand vândută a avut intervenţii la odometru şi că în România 3 din 4 vehicule second hand trec prin acest proces de manipulare a kilometrajului înainte de a fi puse pe piaţă. E de înţeles deci că trebuie să faceţi mai mult decât o probă de condus şi să perfectaţi actele”, explică sursa citată.

Recomandările Registrului Auto Român înainte de a cumpăra o maşină la mâna a doua:

Verificaţi vizual vehiculul şi insistaţi pe detalii. Volanul, maneta frânei de mână, pedala de acceleraţie, frâna sau ambreiajul cu urme excesive de uzură ar trebui să vă ducă cu gândul la un număr mare de kilometri parcurşi de vehicul.
Aceleaşi semne de întrebare să vi le puneţi şi dacă vedeţi un vehicul fabricat recent şi cu foarte puţini kilometri la bord, dar care nu mai are anvelopele originale sau acestea sunt uzate excesiv.

Cereţi cartea de service, de unde puteţi afla la ce interval s-au făcut reviziile, ce reparaţii s-au făcut la vehicul şi, bineînţeles, care a fost evoluţia kilometrajului. Cum însă pe internet se vând şi cărţi de service false, gata ştampilate, puteţi să le confruntaţi cu baza de date proprie pe care unii importatori o pun la dispoziţie, contra cost.

Solicitaţi cât mai multe acte: contractul de vânzare-cumpărare, facturi, certificatul de inspecţie tehnică periodică.

Verificaţi pe site-ul Registrului Auto Român www.rarom.ro „cazierul” vehiculului de care sunteţi interesat. Aplicaţia „ISTORIC VEHICUL” oferă gratuit informaţii referitoare la activităţile derulate la RAR, numărul de kilometri înregistraţi în bordul maşinii (kilometri regăsiţi în baza de date a RAR sau a staţiilor ITP autorizate), existenţa/valabilitatea cărţii de identitate a vehiculului, câteva date tehnice şi de identificare, gradul de poluare şi valabilitatea inspecţiei tehnice periodice. Condiţia pentru ca un vehicul să poată fi verificat pe site-ul www.rarom.ro este ca acesta să fi trecut cel puţin odată pe la RAR.

Publicitate

Curier Județean

FOTO| Piața Agroalimentară „Dr. Constantin Hagea”, Aiud, va fi reabilitată și modernizată: A fost predat amplasamentul către constructor

Publicat

în

Piața Agroalimentară „Dr. Constantin Hagea”, Aiud, va fi reabilitată și modernizată: A fost predat amplasamentul către constructor

În cursul zilei de luni, 18 octombrie, a fost predat amplasamentul către constructorul care va moderniza piața agroalimentară „Dr. Constantin Hagea” din municipiul Aiud. Valoarea contractului este de 1.440.879,9 lei cu TVA inclus și durata execuției lucrărilor este de maximum 18 luni.

Obiectivul proiectului constă în reabilitarea pieței agroalimentare „Dr. Constantin Hagea” Aiud prin extinderea spațiului acoperit destinat comerțului și consolidarea structurii metalice existente, pentru a putea suporta învelitoare rigidă, protejarea spațiului acoperit, astfel încât să permită ventilarea naturală lesnicioasă în sezonul cald, totodată închiderea în sezonul rece și amenajarea pardoselii astfel încât să răspundă nevoilor funcțiunii și să se integreze în conceptul de arhitectură, dotarea cu mobilier urban adecvat cerințelor sanitar-veterinare impuse prin legislația aplicabilă și crearea unui sistem de evacuare a apelor pluviale din zona extinsă pe structura independentă.

„Din noiembrie începând, scade treptat numărul producătorilor care vin cu produse spre vânzare în piață. Astfel, predând acum amplasamentul, producătorii sunt afectați în măsură mai redusă decât dacă am fi predat primăvara sau vara”, au transmis reprezentanții primăriei Aiud.

Electrica Furnizare Discount

Citește mai mult

Curier Județean

Tânăr de 20 de ani, din Mihalț, reținut pentru 24 de ore, de către polițiști: Beat și fără permis, a condus un autoturism

Publicat

în

Tânăr de 20 de ani, din Mihalț, reținut pentru 24 de ore, de către polițiști: Beat și fără permis, a condus un autoturism

Un tânăr de 20 de ani, din Mihalț, a fost reținut pentru 24 de ore, de către polițiști, după ce a fost depistat, la volanul unui autoturism, fără permis de conducere și cu o alcoolemie de 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat.

La data 17 octombrie 2021, polițiștii din Aiud au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față un tânăr, de 20 de ani, din comuna Mihalț, care este cercetat pentru conducere fără permis și conducere sub influența alcoolului.

Electrica Furnizare Discount

Acesta a fost depistat la data de 17 octombrie 2021, în jurul orei 03.40, de către polițiștii rutieri din Aiud, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Cuza Vodă din Aiud, fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule și fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezulta valoarea de 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Citește mai mult

Curier Județean

Bărbat din ALBA cercetat pentru conducere fără permis după ce polițiștii „l-au mirosit” în trafic

Publicat

în

Bărbat din ALBA cercetat pentru conducere fără permis după ce polițiștii „l-au mirosit” în trafic

La data de 17 octombrie 2021, în jurul orei 17.20, polițiștii Secției 7 de Poliție Rurală Sebeș au depistat un bărbat, 34 de ani, din comuna Câlnic, în timp ce conducea un autoturism pe DN 67C, fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis.

Electrica Furnizare Discount
Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare