Raed Arafat a semnat un nou ordin: Spitalele nu vor mai putea refuza bolnavii aduși de ambulanțe, deși nu mai au locuri disponibile

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Raed Afarat, șeful DSU, a semnat, luni, 3 noiembrie, un ordin potrivit căruia toate toate Unitățile pentru Primire a Urgențelor au obligația de a prelua toți pacienții aduși de către ambulanțele din serviciul public sau SMURD, indiferent de situația locurilor disponibile în secțiile din spitalele de care aparțin.

Ordinul mai prevede că „Unitățile sanitare nu au dreptul să restricționeze accesul ambulanțelor la structurile de primiri urgențe sau camera de gardă”.

USR - Alegeri parlamentare 2020

De asemenea, dispeceratele de ambulanţă şi SMURD trebuie să direcţioneze cazurile către cel mai apropiat spital competent, indiferent de situaţia locurilor disponibile.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

ORDIN:

Art 1 (1) Începând cu data prezentului ordin, toate Unitățile de Primire a Urgențelor (UPU)/ UPU-SMURD / Compartimentele de Primire a Urgențelor (CPU) au obligația de a prelua toți pacienții aduși de către ambulanțele aparținând serviciilor de ambulanță publice sau SMURD, indiferent de situația locurilor disponibile în secțiile spitalelor de care aparțin.
(2) Unitățile sanitare nu au dreptul să restricționeze accesul ambulanțelor la structurile de primiri urgențe sau camera de gardă.
(3) Personalul structurilor de urgență menționate la art. 1 alin.(1). are obligația să preia pacientul în cel mai scurt timp posibil, să-i asigure asistența medicală de urgență, inclusiv investigațiile necesare și consulturile de specialitate, eliberând echipajul respectiv în cel mult o oră de la sosirea în UPU sau CPU.

Art. 2 Personalul din dispeceratele integrate sau colocate aparținând serviciilor de ambulanță publice și SMURD are obligația ca, în cazul urgențelor non-COVID. să direcționeze echipajele către cel mai apropiat spital competent, indiferent de situația locurilor disponibile.

Art. 3 Prezentul ordin se transmite Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției în vederea diseminării către toate serviciile de ambulanță județene și Serviciul de Ambulanță București – Ilfov, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și toate Inspectoratele pentru Situații de Urgență

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419