Punctul de pensie 2024: Ce valoare are, cu cât crește și cum se calculează
Punctul de pensie 2024: Ce valoare are, cu cât crește și cum se calculează
2024 a venit cu modificări radicale pentru români, din punct de vedere economic, inclusiv la nivel de valoare a punctului de pensie producându-se schimbări.
Citește și: Pensii 2024 | Un român care a primit salariul minim va avea aproape aceeași pensie ca unui care nu a lucrat nici măcar o zi
Valoarea punctului de pensie a fost majorată în 2024
Autorităţile din România au decis, încă din toamna anului trecut, ca în 2024 să avem, practic, două creşteri ale pensiilor. Vorbim despre o creştere produse încă de la începutul anului, prin majorarea valorii punctului de pensie, şi o creştere care ar urma să survină din toamna anului 2024.
A doua majorare de pensie ar urma să vizeze în special românii care au pensii mici, iar majorarea ar urma să se facă după introducerea unei noi formule de calculare a pensiilor.
Citește și: Pensii 2024 | Majorări de peste 1.000 de lei pentru unii pensionari români. Anunțul șefului Casei de Pensii
Cu cât creşte punctul de pensie 2024
În principiu, valorea punctului de pensie 2024 a crescut cu 13,8%, respectiv de la 1.785 de lei, cât era spre sfârşitul anului trecut, până la 2.032 lei, cât ar fi în acest moment.
Majorarea pensiei prin creşterea valorii punctului de pensie a venit în ajutorul tuturor celor aproape cinci milioane de pensionari din România, indiferent de vârstă şi de valoarea pensiei.
Spunem asta pentru că, în mod normal, valoarea pensiei totale este calculată pe baza valorii punctului de pensie, astfel că toate pensiile ar fi trebuit să fie majorate din 2024.
Calcul pensie 2024
Prin majorarea valorii punctului de pensie, există calcule care ne arată că un pensionar care câştiga în jur de 2.500 de lei până spre sfârşitul anului trecut, din începutul acestui an ar urma să câştige în jur de 2.845 lei.
Pe de altă parte, rămâne de văzut ce majorări aduc recalculările din toamna lui 2024, dar şi în ce măsură ar urma să intervină impozitarea pensiilor. În mod normal, în acest moment, pensiile de peste 2.000 de lei se impozitează cu 10%, dar se ia în calcul posibilitatea ca pragul de impozitarea să crească la 3.000 de lei, respectiv pensiile de până în 3.000 de lei să fie scutite de la plata impozitării.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Alertă METEO | Vortex polar peste România: Specialiștii anunță viscol, ger, furtuni de zăpădă și ninsori abundente în Europa
Alertă METEO | Vortex polar peste România: Specialiștii anunță viscol, ger, furtuni de zăpădă și ninsori abundente în Europa Vremea se schimbă radical în Europa. Meteorologii au anunțat fenomene meteo extreme, precum ninsori abundente, viscol și ploi. Vortexul polar se îndreaptă spre România. O depresiune superioară extinsă va apărea deasupra Europei, din cauza intruziunii de […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport3 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate3 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată