Rămâi conectat

Politică Administrație

PSD Alba: Dumitrel și Hava să-și ceară scuze cetățenilor din județ și să-și dea demisia pentru incompetență

Publicat

în

Joi, într-o conferință de presă susținută la scurt timp de la miting, conducerea extinsă a PSD Alba a cerut la unison demisia conducerii Consiliului Județean Alba și a Primăriei Alba Iulia, respectiv a președintelui Ion Dumitrel și a edilului Mircea Hava, pentru “incompetența cu care au gestionat managementul deșeurilor din județul Alba.”

 

PSD Alba (1)Președintele PSD Alba Ioan Dîrzu a explicat că prin mitingul organizat astăzi în fața sediilor administrațiilor locale și județene “s-a luat poziție față de indolența celor ce conduc aceste două instituții și care se fac vinovați de criza fără precedent în care se găsește județul în ceea ce privește depozitarea deșeurilor colectate de la populație și agenții economici”.

Elit - Gustul Desăvârșit

CITEȘTE ȘI: VIDEO Ion Dumitrel și Florin Roman, huiduiți la Alba Iulia. Gestul neașteptat al președintelui CJ Alba: Am venit să-mi dau demisia

Acesta a catalogat drept minciuni grosolane afirmațiile vecepreședintelui CJ Alba, Florin Roman, potrivit cărora PSD ar avea vreo vină în actuala criză a gunoaielor.

CITEȘTE ȘI: Scandalul gunoaielor din Alba – o afacere care miroase a PSD

PSD HG deseuriLegat de Hotărârea de Guvern nr. 349 din anul 2005 privind închiderea gropilor de gunoi neconforme – pe care liberalul ar fi pus-o pe seama fostului premier și lider PSD Adrian Năstase – deputatul Ioan Dîrzu a arătat că actul normativ a fost semnat de foști și actuali liderii ai PNL – PDL, respectiv de Sulfina Barbu (ministrul Mediului) și Vasile Blaga (ministru MAI).

Cu privire la cine a pus în aplicare această hotărâre de guvern, Dîrzu a spus că nu a fost vorba despre Dimitrie Clepan (fost director AMP Alba din partea PSD), ci de un “PDL-ist pe nume Vasile Todea.”

 

De asemenea, șeful PSD Alba susține că prelungiriea de către Garda de Mediu a termenului de depozitare a gunoaielor din Alba la groapa ecologică de la Sibiu se datorează demersurilor pe care subprefectul PSD de Alba, Cornel Murg și șeful Gărzii de Mediu Alba, social-democratul Dan Hălălai, le-au întreprins la București, la Comisariatul Geneal al Gărzii de Mediu.

 

Depuatul a PSD Alba (2)mai făcut referire la un moment petrecut cu mai mult timp înainte de declanașarea crizei gunoaielor, când Ministrul Fondurilor Europene – Eugen Teodorovici i-a atras atenția “arogantului nostru primar” că va avea probleme cu halda de deseuri și cu depozitarea lor. “Acesta însă nu a făcut nimic pentru a evita situația în care s-a ajuns”, a spus Ioan Dîrzu.

 

Principalul vinovat pentru criza gunoaielor, în viziunea șefului social-democraților din județ, este președintele CJ Alba Ion Dumitrel, cel care nu “a realizat așa cum trebuia și așa cum și-a asumat finalizarea depozitului de deseuri în cadrul Sistemului integrat de management al deseurilor”.

 

„Ion Dumitrel și Mircea Hava să-și ceară scuze cetățenilor din Alba și să-și dea demisia pentru indolența și incompetența cu care au gestionat managementul deșeurilor. Au avut zece ani la dispoziție să se pregătească pentru acest moemnt, dar nu au făcut nimic. Iar cei care plătesc pentru greșelile lor sunt tot cetățenii județului”, a afirmat pre;edintele PSD Alba.

 

Ovidiu Jidveian, vicepreședinte PSD Alba: „Mitingul a avut ca scop sancționarea delăsării administrației locale și județene, care încă de acum zece ani și-a asumat închiderea gropii de gunoi de la Pârâul Iovului, care, din câte am ânțeles, mai putea fi prelungită până în 2017. Să aducem la cunosștința populației că PNL și PDL nu au făcut nimic în acești zece ani pentru a construi groapa de gunoi ecologică, finalizată în proporție de doar 20%. Nu au fost gospodari, nu au gestionat bine județul, în special în problema gunoiului, iar cetățenii trebuie acum să plătească delăsarea lor. Consiliul Județean Alba este adevăratul vinovat.”

 

Daniel Zdrînc, consilier local PSD: „Rămâne o întrebare legitimă. De ce din 2012, de când s-a semnat hotărârea pentru construirea depozitului ecologic de deșeuri îde către CJ Alba și până astăzi, nu s-a finalizat decât 20% din lucrare? Nu cred că va fi terminat nici până în 2017. Cât va costa acest lucru populația județului?”

B.P.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

Publicat

în

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

PSD vine din nou cu măsuri concrete în beneficiul celor cu venituri reduse! Proiectul PSD privind acordarea voucherelor pentru alimente se implementează în ritm accelerat. Recent s-au semnat contractele pentru tipărirea voucherelor, iar Poșta Română a fost desemnată pentru a le distribui. Peste 3 milioane de persoane, din categorii vulnerabile, vor primi un ajutor de 250 de lei, odată la două luni, timp de un an și jumătate.

Beneficiarii proiectului vouchere pentru alimente sunt:

Elit - Gustul Desăvârșit

– pensionarii cu venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri nete lunare proprii mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile monoparentale cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social oferit de stat;
– persoanelor fără adăpost.

Jumătate din cele 3,1 miliarde de lei, necesare pentru voucherele de alimente, vor veni din fonduri europene.

Încă o dată realitatea îi contrazice pe cei de la USR care susțineau despre acest program că „este doar un powerpoint” care nu va fi acceptat de Comisia Europeană. PSD este alături de cei mulți, care au nevoie în această perioadă de sprijin concret!

Purtător de cuvânt PSD Alba,
Radu Cristian


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Publicat

în

Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Am participat, în aceste zile, alături de o delegație din România, la întâlniri oficiale dar cordiale cu președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, președintele comisiei de administrație publica și amenajarea teritoriului, Larisa Voloh, secretarul general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării, Lidia Dabija și secretarul general adjunct al guvernului, Svetlana Țurcanu.

Cu această ocazie, a fost semnat un acord de cooperare între comisiile parlamentare permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și a Camerei Deputaților din Parlamentul României. Documentul a fost semnat de către președinții comisiilor de administrație publică și amenajarea teritoriului (din care fac parte), mai exact de către parlamentarii Simona Bucura Oprescu  și Larisa Voloh

Între altele, acordul prevede că cele două state vor pleda pentru modernizarea administrației publice, vor coopera în vederea îmbunătățirii cadrului normativ și celui de reglementare vizând organizarea și funcționarea administrației publice, planificarea spațială și dezvoltarea regională. De asemenea, România și Moldova vor sprijini colaborarea și vor contribui la stabilirea relațiilor de fraternitate între colectivitățile noastre locale. Nu în ultimul rând, vom sprijini realizarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană cu referire la administrația publică ce are ca finalitate ajustarea sistemului administrativ din Republica Moldova la Spațiul Administrativ European.

Elit - Gustul Desăvârșit

Îmi reiterez, cu această ocazie, susținerea necondiționată pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru continuarea reformei administrative și, nu în ultimul rând, a efortului nostru comun pentru asigurarea securității regiunii și sprijinirii refugiaților ucraineni.

Oamenii din Republica Moldova sunt frații noștri de peste Prut! Avem același idealuri și credințe, vorbim aceeași limbă, iar inimile noastre bat la fel. Doar uniți, împreună, putem fi mai puternici!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.

În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național. În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții. Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.

Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa. Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.

Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare