Propunere legislativă: Asociaţiile de proprietari ar putea fi obligate să elibereze, la cerere, adeverinţe cu cheltuielile de întreţinere defalcate

Potrivit unui proiect de act normativ aflat pe lista de vot final a deputaţilor, proprietarii de apartamente vor putea să ceară în scris o adeverinţă cu situaţia defalcată a cheltuielilor de întreţinere. Preşedintele şi administratorul asociaţiei de proprietari vor fi, practic, obligaţi să elibereze acest document.

adeverinta asociatie proprietariPrevederile sunt incluse într-un Proiect de Lege pentru completarea Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari. Documentul a trecut de Senat în mai 2014, iar acum se află pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, fiind propus pentru adoptare.

INFORMARE COVID-19

Concret, proprietarii vor putea să ceară preşedintelui şi administratorului asociaţiei o adeverinţă cu situaţia cheltuielilor de întreţinere. Aceasta va fi eliberată obligatoriu şi va include cheltuielile defalcate pe datoria de bază şi penalităţi, precum şi modalitatea de calcul a penalităţilor.

„La solicitarea scrisă a proprietarului, preşedintele şi administratorul asociaţiei de proprietari au obligaţia să elibereze în scris o adeverinţă prin care să prezinte situaţia cheltuielilor privind întreţinerea, defalcate pe datoria de bază şi penalităţi, precum şi modalitatea de calcul al penalităţilor”, scrie în propunerea legislativă.

În momentul de faţă, Legea nr. 230/2007 prevede doar că proprietarii sunt îndreptăţiţi să ştie toate aspectele ce ţin de activitatea asociaţiei şi că pot cere acces la orice document al acesteia.

Iniţiatorii explică în expunerea de motive că legea nu conţine destule dispoziţii referitoare la obligaţiile preşedintelui şi administratorului şi la protejarea drepturilor proprietarilor, astfel că propunerea de act normativ vine în ajutorul acestora din urmă.

Dacă proiectul va fi adoptat de Camera Deputaţilor, acesta va mai avea nevoie doar de semnătura preşedintelui României pentru a se aplica. (Z.U.)

Sursa: avocatnet.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...