Rămâi conectat

Ştirea zilei

Proiecte în pericol să piardă finanțările. Blocaj pe piaţa licitaţiilor publice din Alba: Anulări pe bandă rulantă din cauza dezinteresului firmelor

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Mediul privat sancționează instituțiile publice și până oferta autorităților nu ajunge la sumele pretinse, nimeni nu mai este interesat să lucreze pentru stat. Licitațiile publice au intrat într-un blocaj după ce, în ultimele luni, mai multe proceduri de achiziții, în special în domeniul construcțiilor, dar și al serviciilor, lansate de autorități publice din Alba au fost anulate din lipsă de ofertanți.

Unele licitații au fost anulate chiar și de două ori din cauză că nicio firmă nu s-a arătat interesată de contractarea lucrărilor. Deși la prima vedere sumele par a fi consistente, firmele nu se mai înghesuie să participe cu oferte. Pe de o parte, societățile importante și-au făcut planul în prima jumătate a anului, încărcându-și atât capacitatea de execuție cât și cea de-a gestiona probleme – când au fost lansate majoritatea licitațiilor pentru lucrările de infrastructură finanțate de Ministerul Dezvoltării prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2017 – 2020, iar acum probabil evită să mai acceseze lucrări suplimentare pe care nu le-ar putea duce la bun sfârșit. Aceasta și pe fondul deficitului important de forță de muncă cu care se confruntă firmele de construcții din România.

Un alt motiv al dezinteresului arătat de firme l-ar putea constitui sumele neatractive la care sunt estimate contractele în raport cu condițiile și cerințele din caietele de sarcini, dar și înăsprirea legislației achizițiilor publice, care greu mai permite acte adiționale contractului semnat care să crească prețul estimat inițial. În plus, totul ar trebui să se desfășoare transparent, prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice – SICAP. În acest sens, merită menționată licitația în valoare de 20,5 milioane de lei, fără TVA (adică peste 4,5 milioane de euro, fără TVA) lansată de Consiliul Județean Alba pentru atribuirea serviciilor de deszăpezire și combatere a poleiului pentru următoarele 4 ierni. În ciuda sumei mari pe care CJ o pune la dispoziție din buget propriu, nicio firmă nu a depus oferte la prima procedură, astfel că licitația a fost anulată și apoi reluată la un preț mai mare, suma inițială fiind suplimentată cu circa 1 milion de euro.

Condițiile multe și stricte, și profitul nesatisfăcător (circa 2.000 de euro/km, în condițiile în care în alte județe licitațiile au pornit de la 4.000 de euro/km și chiar 6.000 de euro/km) au ținut departe eventualii ofertanți. Un alt proiect greu încercat este cel de reabilitare a clădirii Școlii Gimnaziale Avram Iancu, din comuna cu același nume, care momentan se află în a treia procedură de licitație, după ce primele două au fost anulate din lipsă de interes. Lucrările evaluate la 2.051.872 de lei, fără TVA, și finanțate prin PNDL nu sunt dorite de nicio firmă de construcții.

La fel s-a întâmplat și la Lupșa, unde licitația privind executarea lucrărilor de înființare a sistemului de canalizare cu stație de epurare în comună, în valoare de 6.417.721 de lei, fără TVA, se află acum la a doua strigare. Sau la Aiud cu trei dintre proiectele lansate de municipalitate – alimentare cu apă potabilă în localitatea Măgina (Aiud) – 1.401.849,48 de lei, fără TVA; modernizare sistem rutier pe străzile Stadionului, Morii și Transilvaniei – 2.677.700 de lei, fără TVA, și reabilitarea podului peste Valea Aiudului, pe strada Stadionului – 617.241 de lei, fără TVA. Primăria Meteș mai face o încercare de atribuire a modernizării drumurilor comunale (faza III), poate contractul în valoare de 1.548.404 lei, fără TVA, va fi revendicat de vreo firmă. Nici Primăria Sebeș nu a reușit din prima atribuirea contractului de lucrări pentru reabilitarea străzii Progresului din Sebeș, modernizarea străzilor Morii și Primăverii, plus reabilitare rețea apă pe strada Progresului, estimat la 3.893.430 de lei, fără TVA.

În aceeași ordine de idei, parcul din centrul orașului Cîmpeni a rămas neamenajat și nemodernizat în această vară, întrucât nicio firmă nu s-a arătat interesată de contractul în valoare de 3.164.268 de lei, fără TVA, pus la bătaie de primărie. Exemplele de acest fel ar putea continua, situația fiind la ora actuală una generalizată la nivelul județului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LIVE VIDEO Retro Parada Primăverii 2024, în Cetatea Alba Carolina: Un Citroen fabricat în 1923, printre cele peste 80 de bijuterii de epocă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Retro Parada Primăverii 2024, în Cetatea Alba Carolina: Un Citroen fabricat în 1923, printre cele peste 80 de bijuterii de epocă Sâmbătă, 20 aprilie 2024 , între orele 10-14, Cetatea Alba Carolina a găzduit Retro Parada Primaverii 2024 cu participarea estimativă a 85 de vehicule de epocă. Bijuteriile pe patru roți au fost expuse în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea