Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Proiect – pilot de liberalizare a tarifelor notarilor

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

    Ieri, 21 februarie, Guvernul a adoptat un memorandum referitor la proiectul-pilot privind onorariile percepute de notari, a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, într-un briefing susţinut la Palatul Victoria. Proiectul vizează liberalizarea tarifelor notarilor publici, dar şi crearea unei competiţii mai puternice între cabinetele notariale. Proiectul îşi propune să identifice o serie de lucrări şi acte notariale pentru care să nu mai fie perceput un onorariu minim stabilit de Ministrul Justiţiei la propunerea notarilor, ci să se aplice tarife stabilite pe baza unor referinţe. Ministerul Justiţiei va elabora un proiect de lege în acest sens, dacă semnalele pe care le va avea în urma testării pieţei vor fi pozitive. În acest sens, Ministerul Justiţiei va identifica până la data de 6 martie actele şi lucrările notariale care vor face obiectul proiectului-pilot, iar până în luna aprilie va fi redactat proiectul de lege. Proiectul de lege urmează să fie actualizat în cel mult 12 luni, pe măsură ce Ministerul Justiţiei va primi un feedback pe baza unor chestionare care vor fi aplicate atât notarilor, cât şi cetăţenilor, pe marginea acestei măsuri.
„Este o măsură gândită cu atenţie, care să nu perturbe echilibrul unei profesii care funcţionează foarte bine, dar care să contribuie la modernizarea ei şi la flexibilizarea regulilor de concurenţă în cadrul acestei profesii”, a afirmat Cătălin Predoiu. Ministrul Justiţiei a mai precizat că eliminarea onorariului minim ar putea fi aplicată pentru toate categoriile de servicii oferite de cabinetele notariale şi înlocuirea lor cu preţul de referinţă, dacă acest proiect-pilot se va dovedi a fi de succes. Proiectul se desfăşoară pe perioada unui an calendaristic şi este derulat împreună cu Consiliul Concurenţei şi Uniunea Naţională a Notarilor Publici. (R.G.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!


Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pacienții asigurați în sistemul de sănătate ar putea beneficia de un nou drept: Ce presupune terapia durerii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pacienții asigurați în sistemul de sănătate ar putea beneficia de un nou drept: Ce presupune terapia durerii Pacienții asigurați în sistemul de sănătate se vor bucura de un nou drept – terapia durerii, potrivit unui proiect de lege aflat la Senat. Deși extrem de supărător, simptomul a fost neglijat până acum pentru că tratamentul bolii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea