Proiect indetit – Elevi de la Liceul Teologic Adventist față în față cu deținuți din Penitenciarul Aiud

Ieri, 06 decembrie, 8 elevi de la Liceul Teologic Adventist “Maranatha” din Cluj Napoca au petrecut o zi în Penitenciarul Aiud, în cadrul unui proiect inedit al cărui obiectiv general a fost prevenirea primară a delincvenţei şi infracţionalităţii în rândul tinerilor.

“Participanţii au fost atât elevi cu tendinţe sau comportamente deviante cât şi elevi buni la învăţătură, din dorinţa de a disemina experienţa, la final, din perspective diferite. Acţiunea a fost precedată de o perioadă de pregătire a tinerilor selecţionaţi, derulată de către instituţia de învăţământ şi a vizat prezentarea proiectului, a penitenciarului (material video), precum şi exprimarea aşteptărilor elevilor cu privire la participarea la program.

ELIT

Participanţii au experimentat direct, cu acordul lor şi al părinţilor, o zi de detenţie ce a cuprins: transport cu mijloc specific penitenciarului, întocmirea dosarului individual (amprentare, fotografiere, întocmirea fişei de cameră, percheziţie, preluarea obiectelor interzise), vizită medicală sumară, anunţarea telefonică a familiei, repartizarea pe camere, masa de prânz, plimbare, o activitate educativă.

La finalul acţiunii, elevii au avut prilejul de a-şi exprima trăirile avute de-a lungul zilei, în cadrul unei activităţi de grup moderată de echipa de proiect. Concluziile finale au vizat responsabilizarea tinerilor în luarea deciziilor proprii, consolidarea informaţiilor corecte privind privarea de libertate şi condiţiile reale de viaţă din penitenciar, sensibilizarea în ceea ce priveşte valoarea libertăţii.

Elevii participanţi vor contribui la diseminarea rezultatelor proiectului prin împărtăşirea experienţelor proprii colegilor, în cadrul orelor de dirigenţie şi a evenimentelor organizate de instituţia de învăţământ, dar şi în cadrul unor grupuri de discuţii unde vor analiza aspectele pozitive, respectiv negative privind penitenciarul şi vor întocmi o scrisoare adresată directorului aşezământului de deţinere în cuprinsul căreia vor face şi sugestii de îmbunătăţire a activităţii”, se arată într-un comunicat remis presei de Nicoleta Mătărîngă, putătorul de cuvânt al Penitenciarului Aiud.

 foto arhivă

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

9 Comentarii

dolfi 7 decembrie 2012 at 13:44

mai buna e puterea exemplului:
Asta e fundul tau acum —> *
Asta e fundul tau in puscarie —> O

* 8 decembrie 2012 at 16:35

tau = dolfi?

Mihnea 7 decembrie 2012 at 14:52

„… vor întocmi o scrisoare adresată directorului aşezământului de deţinere în cuprinsul căreia vor face şi sugestii de îmbunătăţire a activităţii”, se arată într-un comunicat remis presei de Nicoleta Mătărîngă, putătorul de cuvânt al Penitenciarului Aiud.”

N-are rost sa mai adresatii „sugestii” Directorului.
Oricum nu ia in seama sugestiile altora.

Cunosc pe o doamna care locuieste pe langa Penitenciar si care la implorat sa opreasca muzica din difuzoarele de pe peretii cladirii. Credeti c-a luat-o in seama? Nu!!!

alain 7 decembrie 2012 at 19:32

Frumos !
*
Stiu ca am criticat administratiile penitenciare in general, dar au facut un lucru frumos acum. In plus, cei care lucreaza in inchisoare sufera si ei din cauza felului in care functioneaza aceasta institutie inutila si costisitoare. Ma refer la puscariile de orice fel din toata lumea.

Erica 7 decembrie 2012 at 21:15

„… care functioneaza aceasta institutie inutila si costisitoare.”

Mă, tu sigur ai fost chiriasul puscariei!

Alain 7 decembrie 2012 at 22:40

Erica, imi place cum mi-ai spus „mă”. Femeile din Romania se supara ca barbatii sunt cam badarani cu ele. Mai ales cand le strigi „tu”. Insa cu unele ca tine nici nu merge altfel.
*
Eu n-am facut decat sa repet ce spun cei mai mari specialisti care au cercetat sistemul carceral. Poate esti si tu vreo specialista. Spune-mi: chiar ma intereseaza sa-ti citesc cartea. Daca nu, ce-ar fi sa-ti tii ignoranta pentru tine.

Erica 8 decembrie 2012 at 12:21

alain sau … Alain?! Ca nu-i tot una.

Domnule Alain,
nu sunt deloc o „specialista” a „sistemului carceral”.
Sunt insa pe cale de a nu mai suporta zgomotul muzical care razbate de pe cladirea Puscariei peste zona noastra privata. Or asa ceva nu cred ca permite SISTEMUL CARCERAL.

Cat despre „ignoranta” ce sa spun; actuala societate ne forteaza, in multe cazuri, sa fim … ignoranti!

Marius 8 decembrie 2012 at 15:57

Foarte adevarata parerea referitoare la NOUL sistem carceral.
Alaine, somn usor!

alain 8 decembrie 2012 at 19:55

Mariuse, thanks dude. Dar, vezi, nu mai folosi cuvinte pe care nu le cunosti. In rest, pastreaza-ti inocenta intacta.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...