Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Programul național ”Cornul, laptele și fructele”, finalizat în Alba: din 1 octombrie a început și furnizarea produselor lactate în grădinițe și școli

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Legea prevede sumele de bani ce pot fi cheltuite în cadrul acestui program pentru fiecare preșcolar/elev în parte, precum și caracteristicile specifice pentru livrare către unităţile de învăţământ.

La trei săptămâni de la debutul anului școlar, Programul național ”Cornul, laptele și fructele” este pe deplin funcțional și în județul Alba. După o perioadă de contestații și reevaluări ale ofertelor, în data de 1 octombrie 2018 s-a reușit încheierea ultimului contract din cadrul procedurii, și anume cel pentru furnizarea produselor lactate, evaluat la 2.599.280 de lei pentru anul școlar 2018 – 2019.

Astfel, acordul – cadru, respectiv contractul subsecvent de furnizare produse lactate – lapte UHT- Lotul II, încheiat cu ofertantul S.C. Dorna Lactate S.A. – subcontractor S.C. Albalact S.A. (depozitare) și S.C. Lactalis Logistic SRL (transport), marchează debutul furnizării laptelui, pe lângă corn/biscuiți și fructe. De altfel, întreaga procedură de licitație desfășurată pe SEAP a fost încetinită de birocrația încurajată de legislația în vigoare privind achizițiile publice.

S-a ajuns astfel ca licitația în valoare totală de 15,76 de milioane de lei, fără TVA, prin care se asigură lapte, cornuri și fructe pentru anii școlari 2018 – 2019 și 2019 – 2020 să se prelungească cu câteva săptămâni după începerea școlii. Abia în 14 septembrie s-a reușit încheierea contractului privind furnizarea de fructe, contract în valoare de 2,87 de milioane de lei, fără TVA, ce a fost atribuit S.C. Biscotto. În 19 septembrie a fost încheiat și contractul pentru furnizarea cornului/biscuiților, câștigător fiind desemnat S.C. Logistic Media Pop Art, contra sumei de 6,72 de milioane de lei, fără TVA. Banii aferenți furnizării şi distribuţiei fructelor, laptelui şi a produselor de panificaţie în şcoli și grădinițe, pentru anii şcolari 2018 – 2019 și 2019 – 2020, în cadrul Programului pentru școli al României în judeţul Alba sunt asigurați de la nivel central, însă Consiliul Județean Alba este desemnat cu organizarea licitației. Programul prevede acordarea gratuită pentru preșcolarii din grădinițele cu program normal de 4 ore de stat autorizate/acreditate și particulare acreditate și pentru elevii din învățământul primar și gimnazial de stat și particular de mere, lapte UHT și de produse de panificație: corn alternativ cu biscuiți uscați.

Pe parcursul celor 2 ani vor fi furnizate maximum 5.236.000 de bucăți de fructe, maximum 7.700.000 bucăți de lapte și maximum 12.936.000 bucăți de corn/biscuiți. lUnde-i lege, nu-i tocmeală! Totodată, legea prevede sumele de bani ce pot fi cheltuite în cadrul acestui program pentru fiecare preșcolar/elev în parte, precum și caracteristicile specifice pentru livrare către unităţile de învăţământ. ”Hotărârea nr. 640 din 7 septembrie 2017 pentru aprobarea Programului pentru școli al României în perioada 2017-2023 și pentru stabilirea bugetului pentru implementarea acestuia în anul școlar 2017-2018, prevede: (1) Limita valorică zilnică/preşcolar/elev este după cum urmează: a) 0,6 lei pentru porţia de fructe şi legume; b) 0,88 lei pentru porţia de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf; c) 0,57 lei pentru porţia de produse de panificaţie. (2) Produsele care se pot distribui preşcolarilor şi elevilor sunt prevăzute în anexa nr. 1. (3) Pe parcursul săptămânii, unui preşcolar/elev i se acordă gratuit 2 porţii de fructe şi/sau legume, 2 porţii de lapte, o porţie de produse lactate şi 5 porţii de produse de panificaţie, cu încadrarea în sumele alocate cu aceste destinaţii conform prevederilor art. 17 alin. (3) şi (4). (4) Pentru asigurarea diversităţii, porţia de fructe şi/sau legume va fi însoţită de o porţie de biscuiţi şi/sau covrigi uscaţi, iar porţia de lapte şi produse lactate va fi însoţită de corn şi/sau baton, conform anexei nr. 1. (…) Caracteristici specifice pentru livrare către unităţile de învăţământ: A. Fructe: mere, încadrate la categoria „Extra“ şi/sau categoria. Porţia de fructe distribuită are cel puţin 100 grame şi conţine o singură specie de fructe; B. Lapte: lapte UHT, fără adaos de zahăr sau alţi îndulcitori, fără adaos de cacao, cu un conţinut de minimum 3,2% proteine şi de minimum 1,8% grăsime. Porţia de lapte distribuită are 200 ml. C. Produse de panificaţie: corn alternativ cu biscuiţi uscaţi, din făină integrală fără adaos de zahăr, îndulcitori şi alţi aditivi alimentari. Porţia produselor de panificaţie, indiferent de tipul produsului, va avea 80 grame. Pentru diversificare, făina integrală folosită la prepararea produselor de panificaţie poate conţine amestecuri de seminţe (floarea-soarelui, dovleac, susan, in şi/sau mac)”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc! Tudor Limbean, cunoscut ca și Micul Patriot din județul Alba, nu putea lipsi de cel mai mare eveniment dedicat diasporei românești din Belgia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea