Rămâi conectat

Actualitate

Programul manifestărilor de la Alba Iulia dedicate aniversării a 165 de ani de la înfiinţarea Jandarrmeriei

Bogdan Presecan

Publicat

în

Momentul care marchează întemeierea Jandarmeriei Române a fost 3 aprilie 1850 când,  printr-un ofis domnesc, domnitorul Grigore Alexandru Ghica  a aprobat hotărârea Divanului obştesc, semnând „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”. Prin această lege, s-a dat statut juridic armei Jandarmeriei şi i s-au stabilit principiile de organizare si funcţionare.

“După multiple transformări şi îmbunătăţiri, aniversarea pe data de 3 aprilie a celor 165 de ani de la înfiinţare găseşte Jandarmeria Română membru cu drepturi depline în Asociaţia Poliţiilor si Jandarmeriilor Europene si Mediteraneene cu statut militar, instituţia căpătând astfel vocaţie europeană. Instruiţi si educaţi să fie furnizori, garanţi si apărători de linişte, ordine de drept si acumulări democratice, jandarmii şi-au făcut de fiecare dată datoria, iar misiunile îndeplinite în ţară şi peste hotare sunt cea mai palpabilă dovadă a profesionalismului de care au dat dovadă.

Pentru marcarea celor 165 de ani de existenţă a Jandarmeriei Române, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Alba a planificat o serie de activităţi sportive şi educative, multe dintre acestea fiind prevăzute a se desfăşura în contact direct cu cetăţenii.

Potrivit calendarului manifestărilor, la sfârşitul lunii trecute au demarat competiţii sportive pe timpul cărora jandarmii au posibilitatea de a-şi testa abilităţile fizice în diferite ramuri de sport – tenis de masă, tenis de câmp, fotbal, şah, table, skanderberg şi fotbal – tenis. Acestea vor continua pe întreg parcursul lunii martie şi se vor încheia în preziua aniversării Zilei Jandarmeriei Române.

 

Vineri, 3 aprilie, Jandarmeria Alba a pregătit a serie de activităţi care se vor desfăşura în spaţiul public, iar cei care vor dori să fie alături de jandarmi sunt invitaţi începând cu ora 10.30 în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor din Municipiul Alba Iulia. Vor fi expuse echipamentele specifice de protecţie şi intervenţie, armamentul şi tehnica din dotare, iar Detaşamentul de Jandarmi Mobil şi Postul de Jandarmi Montan Şugag din structura instituţiei, în colaborare cu Serviciul Public Salvamont Alba din cadrul Consiliului Judeţean Alba vor prezenta câteva exerciţii demonstative. De asemenea, va fi organizată o demonstraţie de arte marţiale, având în vedere că printre jandarmi sunt numeroşi practicanţi ai acestui sport. Nu în ultimul rând, în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor va avea loc vernisajul expoziţiei “ Jandarmeria Alba în documentele vremii ”, demers realizat cu sprijinul Serviciului Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale.

 

Adresăm invitaţia tuturor cetăţenilor să participe la toate aceste activităţi şi apreciem că este un bun prilej pentru a cunoaşte domeniul de activitate al jandarmilor, de a se convinge de deschiderea faţă de societatea civilă şi, mai mult, de a se convinge că locul doi pe care îl ocupă Jandarmeria Română în ceea ce priveşte încrederea populaţiei în instituţiile executive ale statului este unul pe deplin meritat”, se arată într-un comunicat remis presei de către Jandarmeria Alba.

 

Informaţii suplimentare:

Jandarmeria Română se menţine pe locul doi în ceea ce priveşte încrederea populaţiei în instituţiile executive ale statului, cu un procent de 62,5% – încredere multă şi foarte multă, după Armată, care a obţinut un procent de 75%. Locul trei în încrederea românilor este ocupat de DNA, cu 58,9%.

La aceeaşi categorie a instituţiilor executive, pe locul patru se află SRI, cu o cotă de încredere de 48,8%, urmat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu un procent de 48,7%, BNR, cu 47.3%, SIE, cu 46,1%, Poliţie, cu 45,5% şi ANI, cu 42,2%.

În privinţa încrederii românilor în instituţiile sociale, pe primul loc se clasează Biserica, cu un procent de 64%, urmată de universităţi, cu 41,4% şi presă, cu 37%.

Dintre instituţiile internaţionale, de cea mai mare încredere se bucură NATO (55%), urmat de ONU (51,6%) şi UE (51,7).

Rezultatele au fost obţinute în urma celui mai recent sondaj de opinie pe bază de chestionar, efectuat în ţara noastră, în perioada 5-10 februarie a.c., de institutul INSCOP Research la comanda cotidianului Adevărul.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbare importantă la cardurile de sănătate 2024: Anunțul oficial al Casei Naționale de Sănătate

Bogdan Ilea

Publicat

în

Schimbare importantă la cardurile de sănătate 2024: Anunțul oficial al Casei Naționale de Sănătate Prin intermediul unui ordin semnat de președintele CNAS și publicat în Monitorul Oficial, s-a introdus o nouă regulă referitoare la prelungirea valabilității adeverinței înlocuitoare a Cardului Național de Asigurări de Sănătate până la momentul emiterii cardului duplicat. Citește și: Cardul de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea