Rămâi conectat

Actualitate

Programul „Erasmus” la UAB, un succes real pentru universitate și studenții săi: Top 3 universități pe țară, la procentul de studenți implicați în program, înainte de pandemie

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

Programul „Erasmus” la UAB, un succes real pentru universitate și studenții săi: Top 3 universități pe țară, la procentul de studenți implicați în program, înainte de pandemie

Programul „Erasmus”, unul dintre cele mai de succes programe la nivel internațional din domeniul educației, se bucură de popularitate și la nivelul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Reprezentanții Centrului pentru Relații Internaționale din cadrul UAB au transmis pentru ziarulunirea.ro o serie de informații referitoare la istoria acestui program în relație cu universitatea din județul nostru, precum și despre modul în care studenții străini care aleg Alba Iulia ca și oraș gazdă s-au integrat.

Programul oferă oportunități excepționale de studiu și practică în străinătate, fiind implementat în UAB încă din anul 2000.

Deși mobilitățile au scăzut, din păcate, în timpul pandemiei COVID-19, reprezentanții Centrului pentru Relații Internaționale au declarat faptul că acțiunile de mobilitate ale studenților și personalului universitar sunt într-o trend ascendent.

Universitățile încurajează atât studenții, cât și proaspeții absolvenți să participe în cadrul acestui program, pentru că doar în perioada studenției poți avea această șansă de a studia într-o altă țară.

Studenții care doresc să meargă într-o mobilitate Erasmus+  încheie cu UAB și cu instiutțiile partenere din străinătate o serie de documente care asigură atât sprijinul financiar necesar studenților, cât și recunoaștere rezultatelor învățării în urma mobilităților în străinătate, cum ar fi:

  • Un contract semnat de către universitatea de trimitere și student pentru perioada de mobilitate, un contract de studiu ce amenajează programul pentru plasament asumat de cele 3 părți: student, instituția de trimitere și întreprindere și Carta studentului Erasmus ce stabilește drepturile și obligațiile studentului raportate la perioada sa de formare / experiență profesională în altă țară.

Pe lângă șansa de a învăța într-o țară din Europa, studentul poate vizita și descoperi locuri noi. Ajutorul financiar este oferit de programul UE pentru educație, formare, tineret și sport.

Deși este catalogată drept o universitate de dimensiuni medii, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia s-a bucurat în anul 2019, înainte de pandemie, de prezența în top 3 pe țară la procentul de studenți mobili, de 4,67% din totalul numărului de studenți ai UAB.

În prezent, parteneriatele pe care universitatea noastră le are cu alte instituții de învățământ din lume sunt variate, iar unele dintre acestea se află printre cele mai bune de pe Glob.

Astfel de exemple se pot regăsi în America Latină, cum ar fi universitățile partenere din Columbia, în China, în Asia Centrală, în Australia, până la instituțiile de învățământ superior din Europa și America, cel mai recent.

La nivelul UE și al vecinilor săi, UAB se bucură de studenți în număr mare din  Polonia, Turcia, Italia, etc, iar impresiile pe care aceștia și le fac despre orașul nostru și despre Universitatea „1 Decembrie 1918”, pe parcursul șederii lor, sunt extrem de pozitive, în peste 95% din rapoartele primite de la aceștia, după cum apreciază reprezentanții Centrului pentru Relații Internaționale.

Mai mult, studenții internaționali se bucură de excursii în țara noastră, cum ar fi un exemplu din anii trecuți, din toamna anului 2021, când aceștia au vizitat Deva și Hunedoara și de activități cum ar fi „Escape to Vama Veche” sau petreceri de Haloween la Castelul Bran, organizate de Erasmus Student Network, secțiunea Alba Iulia, parte a celei mai mari organizații neguvernamentale studențești din lume.

Pentru studenții români care aleg să își petreacă o parte din studii în străinătate,  reprezentanții Centrului pentru Relații Internaționale din cadrul UAB spun că aceștia se pot bucura de beneficii importante, cum ar fi asigurarea unui procent semnificativ ( în unele țări, granturile Erasmus acoperă în totalitate granturi studenților) din cheltuielile lunare, bani de transport, care pot fi acordați în sume mai mari dacă studentul se deplasează la universitatea gazdă cu un mijloc de transport verde, acordându-se sprijin financiar suplimentar studenților care provin din medii socio-economice dezavantajate.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba, până miercuri după-masa: Averse torențiale, grindină, descărcări electrice și vânt puternic

Ziarul Unirea

Publicat

în

COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba, până miercuri după-masa: Averse torențiale, grindină, descărcări electrice și vânt puternic ANM a emis marți, 16 aprilie 2024, o atenționare meteo cod galben de furtuni în Alba, valabilă miercuri după-masa. Se vor semnala averse torențiale, grindină, descărcări electrice și vânt puternic. Citește și: Vremea se racește brusc în România. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea