Progonoplexia sau obsesia străbunilor

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Grecia este leagănul civilizaţiei lumii, o ţară istorică binecuvântată de Dumnezeu unde pe 131,957 kmp trăiesc circa 11,1 milioane de cetăţeni care se bucură de marile bogăţii naturale ale ţării (peşte în toate apele cât vezi cu ochii, măslini şi citrice, adică un… meniu natural complet) şi mai ales de anticele vestigii ale trecutului extrem de glorios. Grecia a trăit şi mai trăieşte încă un fel de psihoză colectivă pe care ea însăşi a botezat-o, progonoplexia, ceea ce înseamnă obsesia străbunilor. Toată viaţa oficială şi neoficială, intelectuală şi materială a grecilor este determinată de ideea că grecii şi în special cei de azi sunt descendenţii direcţi ai grecilor antici şi continuatorii predestinaţi ai marilor tradiţii helene clasice şi că ei nu trebuie deci să se ocupe de altceva pentru că aveau şi au, ca greci, dreptul la recunoştinţa şi respectul celorlalte popoare ale Europei. O deviză exprimă această stare de spirit: Noi am civilizat Europa! Deci, Europa ne este datoare şi trebuie să ne fie recunoscătoare.
Cu această mentalitate, exaltaţi şi obsedaţi de apartenenţa la un trecut plin de măreţie, au trăit şi au muncit prietenii noştri ortodocşi din Grecia. Am avut prilejul timp de aproape două săptămâni să-i cunosc pe greci la ei acasă, la Aegio, oraş înfrăţit cu Alba Iulia şi să vizitez mai multe din marile oraşe ale Greciei şi câteva din insulele şi mănăstirile ortodoxe de aici. La Atena, toată Capitala era sub asaltul turiştilor care urcau şi coborau non-stop de pe Acropole pe o căldură năucitoare şi în zumzetul cărăbuşilor ce se ascundeau în măslini şi băteau continuu din aripi. La Atena ca şi la Patras, un alt mare oraş al Greciei, viaţa era mai mult matinală şi nocturnă aşa că ziua în plină vară, toată lumea era pe malurile mării, sub umbrela teraselor ce coborau până în apa extraordinar de curată şi de limpede, plină de peşti a litoralului ionic. De lucrat nu prea am văzut pe nimeni să transpire în fabrici, uzine sau pe ogoare, căci Dumnezeu le-a dat grecilor bogăţii naturale cu carul începând de la toată fauna şi flora marină comestibilă şi terminând cu livezile nesfârşite de măslini, portocali şi lămâi. Ce să mai vorbim de viaţa de la mănăstiri, aproape 5000, pline de odoare şi lucruri sfinte din aur, cele mai multe donaţii de la domnii ţărilor române care au avut grijă să le doteze inclusiv cu pământuri şi păduri, obicei păstrat până astăzi, când mulţi români, mai ales cei bogaţi bagă bani grei şi alte danii în visteria călugărilor grecotei.
Toate acestea, trecutul măreţ, obsesia străbunilor, mândria şi grandoarea istoriei, a trecutului pe care îl adoră au determinat grecii la o viaţă paşnică, contemplativă, liniştită, sub umbrela gloriei străbune.
Şi când te culci pe laurii istoriei, te trezeşti în plină criză, într-o ţară falimentară plină de datorii, interne şi externe, rezultat al huzurului, viciilor şi corupţiei, al statului cu mâinile în şold şi cu picioarele în apă, la umbra anticelor stafii ale istoriei. Progonoplexia sau obsesia străbunilor nu le-a făcut bine cu siguranţă grecilor. Aviz şi românilor care cred că o pot duce mai bine doar pentru că sunt urmaşii lui Decebal sau ai lui Horea ori ai dacilor şi romanilor! Ca şi celor care cred că turismul ne poate relansa economia. Dacă nu a făcut-o în Grecia, patria turismului, cum o s-o facă la noi? Mai ales că mai nou turismul trece prin… burtă iar în România principalul producător de alimente, agricultura, este chiar la pământ!
Gheorghe CIUL

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT
PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

8 Comentarii

gogu 21 iulie 2011 at 7:03

vizita „la Aegio, oraş înfrăţit cu Alba Iulia” banuiesc ca ai facut-o pe banii primariei si nu este prima la care ai luat parte. astfel se explica atitudinea binevoitoare ca sa nu spun pupincurista la adresa edililor a ziarului independent dar dependent de banii primariei.
in ceea ce priveste sindromul mai sus mentionat, la noi se pare ca trecem in cealalta extrema, de ignorare si negare a trecutului, de batjocorire a inaintasilor. daca intrebi un trecator pe strada cine a fost Iancu de Hunedoara iti va raspunde ca e patronul de la Poli.

fidel 22 iulie 2011 at 7:21

Simabile cine a fost IANCU DE HUNEDOARA si unde are mormintul?

gogu 22 iulie 2011 at 7:30

pe acolo unde nu mai este nici un copac ca i-a taiat pe toti!

garnutz 22 iulie 2011 at 14:46

„trecut extrem de glorios” my ass…ce,sunt Roma? italienii stiu ca nimeni nu le da dreptul ca,avand un trecut mare,sa nu munceasca si sa ceara doar de la Europa pomana.Doar katzaonii de greci cred ca sunt buricul lumii,si ca ei au dreptul la orice…Inclusiv sa fure bani europeni si sa traiasca pe spinarea Europei..

Costel 22 iulie 2011 at 15:21

Oare cine este cel mai Basist ziarist din judetul Alba, sigur nu stiti … Nea Ciul … poate pana la anul …

HH 21 iulie 2011 at 12:10

CE ARTICOL PROST, CE COMPARATIE TAMPITA INTRE NOI SI GRECI INTRE ATITUDINEA LOR SI ATITUDINEA NOASTRA FATA DE INAINTASI !

ana 21 iulie 2011 at 15:08

d nule ciul daca tot a ti facut o excursie (cred ca nu pe bani d voastra ) ma asteptam la un articol mai interesant scris cu mai mult suflet dezbatut mai pe larg tema crizei sau a turismului a ti dat dovada de aceiasi lancezala asemanatoare cu a grecilor

poetul 22 iulie 2011 at 19:45

ba nuu ciulee

eu zic ca urmasii lui decebal si burebista sa plece capul, sa accepte sa li se reduca salariile sa se sacrifice pentru tara asta in timp ce unii bugetari au 10000 de lei salar iar alti bugetari mai putin norocosi doar 600 de lei.

eu zic sa venim de acasa cu ce putem la locul de munca si daca se poate sa ii dam noi patronului bani de buzunar.

ia citeste matale ziarele sa vezi ca grecia desi primea al 14 salar, si grecul de rand avea salar in jur de 1000 de euro acum vor primi un frumos ajutor financiar pe termen lung.

ia sa vedem ce a facut romania. cu un salar mediu de 150 de euro pe luna, cu salarii reduse la bugetari, cu bugetari inculti si care mai de care mai baturti in cap, pentru ca bugetarii destepti nu stau pe un salar de 200 de euro ci pleaca in grecia unde este criza sa castige la masline 800 – 1000 de euro si in turism.

deci intrebarea mea este urmatoarea: care sunt desteptii din ecuatie??? grecii sau romanii

stii foarte bine si de ce este grecia in criza astazi – pentru ca sunt cea mai nationalista si ortodoxa tara din ue si care este santajata de mult sa isi schimbe gandirea.

Comentariile sunt oprite