Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Profesorul universitar la ASE, Cristian Păun: „Numărul mare de alegeri nu ar trebui să fie o problemă într-o țară care se dorește a fi în clubul țărilor ”moderne”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Profesorul universitar la ASE, Cristian Păun: „Numărul mare de alegeri nu ar trebui să fie o problemă într-o țară care se dorește a fi în clubul țărilor ”moderne”

Profesorul universitar din cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, Cristian Păun, a abordat pe pagina de socializare subiectul comasării alegerilor din anul 2024.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

„Numărul mare de alegeri nu ar trebui să fie o problemă într-o țară care se dorește a fi în clubul țărilor ”moderne”, OCDE, civilizate, dezvoltate.

Ar trebui să putem vota foarte ușor, să fim chemați la vot pentru cât mai multe aspecte ale vieții noastre. Atât pentru probleme locale, cât și pentru probleme de interes general sau național. Să fim întrebați mereu de proiectele pe care le-am dori finanțate cu prioritate din banii noștri, să fim întrebați de orice modificare a regulilor.

O guvernare mai participativă prin vot electronic ajută enorm democrația. Dublată, desigur, și de o transparență totală a modului în care se cheltuiește banul public pentru noi. Cu rapoarte de activitate frecvente, verificabile, cu indicatori de performanță măsurabili.

Cum a ajuns să fie o problemă votul în România? A fost mereu o problemă cu votul. Mereu a fost costisitor, greoi, dificil. Consecința fiind o prezență la vot demnă de o țară bananieră.

Este comasarea alegerilor o soluție?

Evident că nu. Intră în aceeași categorie de soluție de avarie, ca mai toate soluțiile disperate cu care ne-am obișnuit în ultima perioadă. O non-soluție mai degrabă, cu efecte secundare demne de luat în considerare.

Care ar fi soluția?

Ușurarea votului. Utilizarea votului electronic. Există astăzi tot felul de soluții IT de securizare și de certificare a persoanei care accesează o platformă online. Așa cum plătim taxe online, așa putem să și votăm online. Chiar ar fi indicat ca sub butonul ”Trimite declarația de venit” sau ”Plătește taxele” să existe un buton cu ”Votează”. Sau deasupra acestor butoane. Cine vrea să facă asta, ar trebui să poată să facă asta. Să își trimită votul său de acasă sau de oriunde din lumea asta. Pentru toate tipurile de alegeri.

Desigur, politicianului nu îi convine o prezență mare la vot. Mai ales cel aflat la putere. Prezența mare la vot înseamnă vot împotriva lui, înseamnă diluarea procentelor cu care este creditat de sondaje care îi trec la eroare de 3% pe toți nehotărâții. Și care, prin facilitarea votului, pot da peste cap această marjă de eroare aferentă unor eșantioane mici.

Într-o lume a inteligenței artificiale și a digitalizării vieții noastre vom vedea curând și așa ceva? Evident că nu. Mai ales într-o țară ca România… Vorba aia: interese prea mari la mijloc!

Poate nu ar strica însă să dăm un ochi pe ceea ce au realizat pe subiect estonienii, cei mai avansați pe această chestiune… (am pus link în comentarii).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Superstiții în Vinerea Mare: Ce NU ai voie să faci în această zi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Superstiții în Vinerea Mare: Ce NU ai voie să faci în această zi Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor – ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit și a murit pe cruce, vine cu interdicții creștine sau cu diferite obiceiuri ce diferă de la regiune la regiune. Multe persoane respectă aceste obiceiuri cu speranța că […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea